Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών έθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής με θέμα τη συνοικία του Περιγιαλίου. Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής:

Το Περιγιάλι, συνοικία στα ανατολικά της Καβάλας, είναι χαρακτηριστικότατο παράδειγμα χρόνιας εγκατάλειψης από κυβερνήσεις και τοπική διοίκηση.

Για δεκαετίες οι κάτοικοι του Περιγιαλίου βρίσκονται αντιμέτωποι με την περιβαλλοντική υποβάθμιση, ανάμεσα σε σκουπιδότοπο, χημικές βιομηχανίες, χωρίς έργα υποδομής.

Πρόσφατα κυρώθηκε η Πράξη Εφαρμογής για τη συγκεκριμένη περιοχή, οπότε η περιοχή εντάχθηκε τελικά, μετά από 23 χρόνια, στο σχέδιο πόλης της Καβάλας.

Η περίοδος που ολοκληρώνεται η διαδικασία για την αξιοποίηση των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής (αυτή είναι η εντύπωση που θέλουν να τους «πλασάρουν» οι εραστές της καπιταλιστικής ανάπτυξης), είναι περίοδος που ολοκληρώνονται και αρχίζουν να υλοποιούνται οι σχεδιασμοί για τη χωροταξική ανάπτυξη των δράσεων και λειτουργιών της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στα ανατολικά της Καβάλας, όπου βρίσκεται και η εν λόγω περιοχή [….] […] Μέσα από ένα τέτοιο χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής ανατολικά της Καβάλας, βρίσκεται και η απάντηση για τη συνοικία του Περιγιαλιού.

Έτσι πέντε (5) χρόνια τώρα τίποτε δεν έχει προχωρήσει σε έργα υποδομής, εκτός από τα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Ο Δήμος Καβάλας επέβαλε εισφορά σε χρήμα στους ιδιοκτήτες της περιοχής (Ν. 1337/83) ανάλογα με την επιφάνεια γης που ορίζει η Πράξη Εφαρμογής. Επίσης, αποφάσισε να καθοριστεί αποζημίωση των επικείμενων προκειμένου να διανοιχτούν οι οδοί, χωρίς να έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η εκτίμηση τους, λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού των υπευθύνων υπηρεσιών, κατάσταση που εμποδίζει την έκδοση οικοδομικής άδειας από τους οικοπεδούχους.

Το κόστος των έργων υποδομής είναι τέτοιο που δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει να καλυφθεί από το απαράδεκτο καθεστώς της εισφοράς σε χρήμα των ιδιοκτητών και επιβάλλεται η κρατική χρηματοδότηση για να ολοκληρωθούν. Ο Δήμος Καβάλας ουδέποτε έθεσε τέτοιο θέμα και η σημερινή διοίκηση διατείνεται ότι θα ξεκινήσει τα έργα με τα υπάρχοντα χρήματα που έχει συγκεντρώσει.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι ενέργειες θα κάνουν για να χρηματοδοτήσει το κράτος, ως έχει υποχρέωση, την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής.
Τι ενέργειες θα κάνει η κυβέρνηση για να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς της εισφοράς σε χρήμα των κατοίκων και για να επιστραφούν τα ποσά που ήδη εισέπραξε ο Δήμος.
Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα καταβληθούν τα χρήματα ώστε να ξεκινήσουν τα έργα;
Προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει τον απαράδεκτο ΠΕΣΔΑ και συγκεκριμένα να μην προχωρήσει η κατασκευή της ΜΕΑ στο ΕΣΚΙ ΚΑΠΟΥ και η επέκταση του ΧΥΤΑ και τη μετατροπή του σε ΧΥΤΥ;
Προτίθεται η κυβέρνηση επιτέλους να πάρει μέτρα για τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα δύο χημικά εργοστάσια;
Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση του συνολικού αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τις χρήσεις γης, των ευρωπαϊκών οδηγιών που προωθούν χρήσεις γης προς όφελος των ομίλων, στους αιγιαλούς, στα δάση, στους ελεύθερους χώρους, στη χωροταξία, στα μεγάλα έργα, στην κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στους ελεύθερους χώρους;
Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Προηγούμενο άρθροΠότε κλείνουν και πότε ανοίγουν τα σχολεία
Επόμενο άρθροΗ Ένωση Αστυνομικών υπαλλήλων Καβάλας συγχαίρει την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών