Ο νέος νόμος του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει λύσεις στους δημάρχους σε ότι αφορά την διοίκηση των δήμων. Ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος σημείωσε πως ο νόμος αυτός δίνει την δυνατότητα διοίκησης στους δημάρχους. Μάλιστα η ΚΕΔΕ δείχνει θετική στον νέο νόμο που προωθείται προς ψήφιση.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με τον ισχύοντα νόμο της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι διοικήσεις των δήμων αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων τους.

Ευτυχώς με τις παρεμβάσεις του υπουργού Εσωτερικών δόθηκε η πλήρης δυνατότητα στους δημάρχους να ασκήσουν απόλυτη διοίκηση και να διαχειριστούν πλήρως το πρόγραμμα του δήμου τους, έχοντας τον πλήρη έλεγχο, χωρίς την ανάγκη για συνεργασίες με την αντιπολίτευση, χωρίς τη βοήθεια της αντιπολίτευσης και πρέπει να το τονίσουμε αυτό, γιατί κάποιες διοικήσεις το βρίσκουν ως δικαιολογία για την απραξία τους

(ο κόσμος θέλει συνεργασία, η διοίκηση του δήμου δε θέλει συνεργασία)

Αυτές οι παρεμβάσεις βέβαια έδωσαν πλήρη κυβερνησιμότητα στο Δήμαρχο αλλά είχαν και κάποιες επιπτώσεις. Υποβάθμισαν το θεσμικό ρόλο του ΔΣ προς όφελος του δημάρχου

Παρόλα αυτά ο κάθε δήμαρχος σήμερα διοικεί και ελέγχει πλήρως το δήμο του.

Θεωρώ ότι ο νέος εκλογικός νόμος σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς διασφαλίζεται και θωρακίζεται η κυβερνησιμότητα των δήμων και αυτό είναι το σημαντικό.

Ωστόσο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) προτείνει κάποιες τροποποιήσεις που θα συνδράμουν περισσότερο στην ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης και ως μέλος της ΓΣ θα μπορούσα να σας αναφέρω τις πιο σημαντικές:

Η όποια μείωση των μελών του ΔΣ να μην υπερβαίνει το 10-15% δηλ. στο δικό μας δήμο από τα 41 να πέσουμε στα 37 ή 35 μέλη.
Η ημερομηνία υποβολής των συνδυασμών, να ορισθεί είτε η 31η Ιουλίου είτε η 30η Αυγούστου (το ν/σ προβλέπει 30η Ιουνίου)
Η ποσόστωση των δυο φύλων στα ψηφοδέλτια να παραμείνει στο 40% (το ν/σ προβλέπει 33%)
Το πλαφόν εισόδου θα πρέπει να κλειδώσει με το εκλογικό μέτρο + 1%
Να μειωθεί το όριο εκλογής οργάνων, από τους 500 στους 300, διότι με την απογραφή του 2021 θα έχουμε μεγάλες μειώσεις των πληθυσμών στις κοινότητες
Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας να εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος του πλειοψηφούντος συνδυασμού στην Κοινότητα
Το ψηφοδέλτιο της Τοπικής Κοινότητας να είναι ενιαίο και παραταξιακό, ανεξάρτητα από το όριο των κατοίκων. Κάθε συνδυασμός να έχει τους δικούς του υποψήφιους. Κοινό και ενιαίο ψηφοδέλτιο σε χωριά κάτω των 500 ή 300 κατοίκων, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα
Να μην καταργηθούν οι δημοτικές κοινότητες σε δήμους με πληθυσμό της έδρας τους κάτω των 100.000 κατοίκων. Και αυτό γιατί:
α) Στις έδρες των Δήμων είναι προσαρτημένα μεγάλα χωριά και συνοικισμοί που δεν εκλέγουν προέδρους. Στα τοπικά συμβούλια των εδρών συμμετείχαν εκπρόσωποι των χωριών αυτών, καλύπτοντας το κενό.

β) Τα τοπικά συμβούλια των εδρών αποτελούν θερμοκοιτίδες στελεχών που μπορούν να μεταπηδήσουν στα Δημοτικά Συμβούλια σε μέλλοντα χρόνο».

Προηγούμενο άρθροΠεριοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στην οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού λόγω εργασιών διαπλάτυνσης του οδοστρώματος
Επόμενο άρθροΜαζικοί προληπτικοί έλεγχοι με rapid test από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ από 24-02-2021 έως 04-03-2021