Δύσκολες στιγμές βιώσει η αγορά της Καβάλας λόγω των περιοριστικών μέτρων. Ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιάννης Κελγιώργης σε δηλώσεις του εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επικρατούσα κατάσταση.

Συγκεκριμένα είπε ότι «έχουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την αγορά της πόλης. Το Μάιο είχαμε παρόμοιο φαινόμενοι με την κλειστή εστίαση. Πλέον το ξαναζούμε. Η εστίαση είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της επιχειρηματικότητας και όταν σπάσει ένα κομμάτι τα πράγματα δυσκολεύουν για τους υπόλοιπους. Αγορά χωρίς εστίαση δεν μπορεί να υπάρξει αλλά πρέπει να πειθαρχήσουμε στους κανόνες που μας ορίζουν οι ειδικοί και η κυβέρνηση. Από ‘κει και πέρα, όμως, υπάρχει μια απόγνωση στους ανθρώπους της εστίασης. Τα χρήματα που παίρνουν είναι πάρα πολύ λίγα. Ίσως οδηγηθούμε σε λουκέτα. Πρέπει η κυβέρνηση να δράσει άμεσα για να μην χάσουμε κι ένα πολύ μεγάλο της επιχειρηματικότητας από την εστίαση που καταλαμβάνει περίπου το 40%.

Κάθε νομός δεν έχει τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μέτρα ανά νομό και να προχωρήσει στη δυσκολία των μέτρων ανάλογα και την επιδημιολογική κατάσταση».

ΑΣΑΦΕΙΕΣ

Για την υπόλοιπη αγορά, ενημέρωσε ότι «από την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα) με απόφαση της κυβέρνησης, τα καταστήματα σε όλες τις περιοχές που ανήκουν στη ζώνη Β, θα ανοίγουν στις 10 το πρωί. Εμείς βγάζουμε μια ανακοίνωση για τοι καταναλωτικό κοινό και από την Πέμπτη εφαρμόζουμε το νέο ωράριο. Εξαιρούνται κάποιες περιπτώσεις όπως καταστήματα σιδηρικών, χρωμάτων, κάποια που έχουν σχέση με τις οικοδομικές εργασίες και τα ανθοπωλεία. Υπάρχουν πολλές ασάφειες στο έγγραφο της ΕΣΕΕ καθώς δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με τα τρόφιμα. Έτσι όπως τα λένε, νομίζουμε ότι και αυτά θα ανοίγουν στις 10. Ίσως δοθούν περαιτέρω διευκρινήσεις. Στο έγγραφο, πάντως, φαίνεται ότι θα ανοίγουν στις 10 αφού δεν υπάρχουν στις εξαιρέσεις. Πιθανόν για να μην υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού, αλλά κάτι τέτοιο πρωινές ώρες δεν υπήρχε στην Καβάλα. Είναι λίγο βιαστικά και οριζόντια τα μέτρα. Δεν είναι για όλες τις πόλεις το ίδιο. Στις μεγάλες πόλεις κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα. Στην Καβάλα δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Ένας γονιός θα πρέπει να πάει το παιδί του στο σχολείο στις 8 και μετά να πάει στο σπίτι να περιμένει ως τις 10 που θα ανοίξει το κατάστημά του. Δεν έχει κανένα νόημα αυτό το μέτρο».

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Για τις εκπτώσεις είπε ότι «διανύουμε το 15ήμερο για το οποίο είχαμε πάρα πολύ μεγάλες προσδοκίες, από τη στιγμή που ο Σεπτέμβριο και ο Οκτώβριος δεν πήγαν καλά όπως και η τουριστική σεζόν το καλοκαίρι. Πριν λίγες μέρες πληρωθήκαν τα αναδρομικά των συνταξιούχων κι έπεσε χρήμα στην αγορά. Τα χρήματα ήρθαν αλλά δεν υπάρχει το άλλο απαραίτητο συστατικό για την αγορά, η ψυχολογία. Ο κόσμος φοβάται, δεν κατεβαίνει στην αγορά. Ευελπιστούμε ότι αν δεν μας προλάβει κάποιο lock down, να αναθαρρήσει ο κόσμος μετά το αρχικό σοκ. Πλέον, με το κλείσιμο της εστίασης, η μοναδική διέξοδος για τον κόσμο είναι η αγορά της πόλης. Σε συνδυασμό με κάτι που θα πάρει στο χέρι μπορεί να κάνει τη βόλτα του. Η εισήγησή μας είναι να κρατήσουμε το ωράριο που δουλεύουμε τα τελευταία χρόνια για να κρατήσουμε ζωντανή την πόλη. Δεν βολεύει το συνεχόμενο ωράριο».

Για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής της περιφέρειας, είπε ότι υπάρχει κινητικότητα και τα χρήματα που θα δοθούν είναι μια ανάσα για τις επιχειρήσεις.

Προηγούμενο άρθρο«Το δεύτερο lock down είναι το τελειωτικό χτύπημα για μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, Κώστας Παντάζης
Επόμενο άρθροΕπιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας στο Δήμαρχο Καβάλας Θεόδωρο Μουριάδη