Συνέντευξη δόθηκε στον χώρο της Παλιάς Μουσικής  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Παναγίας «Το Κάστρο» και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Καβάλας  για να  ενημερώσουν ε σχετικά με την Ημερίδα που διοργανώνουν  το  Σάββατο  στις  7 το απόγευμα στην Παλιά Μουσική με θέμα   «Συνοικία Παναγία Καβάλας. Μελετούμε το παρόν – Σχεδιάζουμε το μέλλον».

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει σημαντικές ομιλίες από εκπροσώπους του Δήμου Καβάλας, αρχιτέκτονες , μηχανικούς,  αρχαιολόγους,  επιστήμονες της Εφορίας Αρχαιοτήτων , νέους επιστήμονες, τοπογράφους, το ΤΕΕ, τον ΟΛΚ και τους κατοίκους της Παναγίας. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την παλιά πόλη της Καβάλας, το σχέδιο διαχείρισης ,ζητήματα ανάπτυξης της,  τον ρόλο της Δημωφέλειας στην προβολή και ανάδειξη του ιστορικού οικισμού και των μνημείων της Χερσονήσου, προβληματισμούς και προτάσεις.  Θα συζητηθεί ακόμη η πολεοδομική παρέμβαση , οι εφαρμογές μελετών, οι σύγχρονες νεανικές ματιές στην Χερσόνησο της Παναγίας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η ενεργητική προστασία ιστορικών οικισμών, η σύνδεσή της με το λιμάνι της Καβάλας, ο ρόλος του πολεοδομικού σχεδιασμού στην διατήρηση της δομής της συνοικίας της Παναγίας. Στην συνέχεια θα γίνει συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων που θα παραστούν στην ημερίδα και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ αυτών και του κοινού που θα θελήσει να την παρακολουθήσει.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η  ημερίδα αυτή σύμφωνα με τον    πρόεδρο του συλλόγου κ.  Φώτη Λαζαρίδη «είναι καθαρά θέμα προβληματισμού του συλλόγου όπου θα συζητηθούν πολλά προβλήματα όπως τα γνωρίζουμε εμείς οι κάτοικοι που τα βιώνουμε στην συνοικία μας. Χαρά μας είναι γιατί στο κάλεσμα αυτό χτυπήσαμε τη πόρτα του συλλόγου Αρχιτεκτόνων που ανταποκρίθηκαν αμέσως σ αυτή την ιδέα. Η  συμβολή τους  ήταν πολύ μεγάλη και οφείλουμε να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ όπως και τον μεγάλο χορηγό μηχανικό κ Πλασάτη που κάλυψε τα έξοδα της ημερίδας. Σημειώνουμε δε πως δεν έχουμε μέσα εμπλεκόμενο τον Δήμο ή την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Εύχομαι να έχουμε  καλά συμπεράσματα και παραγωγικά για την συνοικία μας.

Η συνοικία της Παναγίας αποτελεί για την Καβάλα, αφ’ ενός την κοιτίδα της σύγχρονης πόλης και τον χώρο όπου βρίσκονται τα περισσότερα και σημαντικότερα μνημεία της, αφετέρου, την γραφικότερη και θελκτικότερη γωνιά της σύγχρονης πόλης, πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Η κατάσταση, ωστόσο, στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια λόγω της εγκατάλειψης των παραδοσιακών σπιτιών της, της έλλειψης λειτουργικού σχεδιασμού των δημόσιων χώρων της, της έλλειψης διευκόλυνσης των κατοίκων στην καθημερινότητα αλλά και της εφαρμογής ενός ανεπαρκούς κυκλοφοριακού, κρίνεται κρίσιμη. Προσβλέπουμε μέσω της διαβούλευσης και της ανταλλαγής απόψεων που θα αναπτυχθούν, να οδηγηθούμε σε κοινής αποδοχής προγραμματισμό δράσεων για την ρύθμιση επεμβάσεων στον χώρο που θα βελτιώσουν την εικόνα της και την διαβίωση των κατοίκων με τρόπο που σέβεται τις αξίες που αντιπροσωπεύει».

Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχή του Δήμου Παγγαίου στην τουριστική έκθεση “Holiday and SPA Expo” στη Σόφια
Επόμενο άρθροΞεκίνησαν τα μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ για τους καταναλωτές