Με τον υφυπουργό οικονομίας κ. Γιαννακίδη συναντήθηκε ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ για θέματα έργων του ΕΣΠΑ. Σε δηλώσεις του εξέφρασε την αισιοδοξία και την ικανοποίησή του από την στάση του υπουργού.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ήταν μία πάρα πολύ καλή συνάντηση γιατί ήταν οι παράγοντες του φορέα διαχείρισης του ΕΣΠΑ. Ήταν ο ίδιος ο προϊστάμενος, ο κ. Μαλούγκας, ο προϊστάμενος αξιολόγησης των προτάσεων κ. Σερόπουλος και τα άλλα στελέχη που έχουν κάνουν με τις μονάδες που λειτουργούν μέσα στο φορέα που αξιολογεί όλες τις προτάσεις των δήμων και της Περιφέρειας για τα μεγάλα έργα που αφορούν τα πάντα. Οτιδήποτε γίνεται και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Αυτό το οποίο αφορά το νησί και έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος κι από το επίπεδο της ενημέρωσης αλλά και από τις εξελίξεις, ήταν ότι τα έργα τα οποία ήδη είναι σήμερα σε εξέλιξη, βαίνουν καλώς. Μιλάω για τον βιολογικό Ποτού- Λιμεναρίων ο οποίος συνεχίζει μέχρι την ολοκλήρωσή του –έχει μείνει ένα μικρό μέρος του έργου. Αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το μέλλον δύο μεγάλων έργων. Το ένα είναι η μονάδα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, δηλαδή ο βιολογικός του Πρίνου, ένα έργο ενταγμένο στη λίστα των έργων που έχει υποχρέωση η χώρα μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εκτελέσει. Είναι εξασφαλισμένες οι πιστώσεις και το έργο έχει ενταχθεί σ’ αυτά που είναι υπό εκτέλεση. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα έρθει να ολοκληρώσει την εκτέλεση του σχεδίου των υγρών αποβλήτων σε όλο το νησί. Μ’ αυτό ολοκληρώνουμε τον σχεδιασμό μας για τις υποδομές διαχείρισης των υγρών αποβλήτων.

Κι ένα άλλο μεγάλο έργο για το οποίο, επίσης, μας ενημέρωσαν ότι θα βγει πρόσκληση μόλις εμείς ωριμάσει, είναι η μεγάλη μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο νησί. Δηλαδή, η Θάσος αποκτά μέσα από αυτό το έργο αυτονομία στη διαχείριση των σκουπιδιών και αυτό σημαίνει ότι η μονάδα παράγει κόμποστ το οποίο σχεδιάζουμε να το βάζουμε στην αποκατάσταση λατομείων κλπ. Κι έτσι έχουμε και αποκατάσταση πρασίνου. Εκεί που κάποτε είχαμε χωματερές, σήμερα από το σκουπίδι παράγουμε προϊόντα πάρα πολύ χρήσιμα. Αυτά τα δύο μεγάλα έργα, γιατί υπάρχουν και μικρότερα, έρχονται να αλλάξουν το μέλλον, τη φυσιογνωμία και τα χαρακτηριστικά αυτού του νησιού. Είναι και τα έργα στα οποία υστερεί η χώρα μας. Είναι αυτά στα οποία πρέπει να αλλάξουμε και σαν χώρα και ο καθένας ξεχωριστά, σαν νοοτροπία λαού. Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα απόβλητά μας και από επιβαρυντικά στοιχεία να τα μετατρέψουμε σε «καύσιμα» ανάπτυξης».

ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει, είπε ότι «είναι εντελώς σχηματικό το να χωρίζουμε τη ζωή μας σε χρονιές. Γιατί όλα αυτά που είπαμε, τας μεγάλα έργα και τα οράματα, δεν έχουν ημερομηνίες. Βάζουμε στόχους που δεν είναι στο ατέρμονο μέλλον αλλά πιστεύω ότι μια φυσική συνέχεια».

Για το υδροπτέρυγο είπε χαρακτηριστικά ότι «μακάρι αυτά να ήταν τα προβλήματα της χώρας. Γιατί αυτά είναι τα προβλήματα της γραφειοκρατίας. Αν θέλετε να πούμε και μία ευχή, είναι να έχουμε λιγότερη γραφειοκρατία. Το δελφίνι είναι απλώς η κορυφή ενός μεγάλου παγόβουνου κι έχουμε πολλές τέτοιες κορυφές που μπορούμε να το δούμε. Πιστεύω ότι από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν γίνει πράγματα. Το υπουργείο Τουρισμού μετά από πολύ κόπο κατάλαβε για το τι σημαίνει χρήση μιας μαρίνας. Εν πάση περιπτώσει με κόπο, προσπάθεια και επιμονή όλα λύνονται και θα λυθεί κι αυτό».

Προηγούμενο άρθροΑ.Μουμτσάκης: Ελπίζω να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην μετακόμιση του 12ου Δημοτικού Σχολείου
Επόμενο άρθροΙκανοποίηση στο Δήμο Παγγαίου για τη συμμετοχή στο φετινό «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο»