Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΔΑ είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Χρήστος Γάκης για την σύνεση της Καβάλας με το δίκτυο φυσικού αερίου. Όπως ανέφερε ήδη ξεκίνησε το έργο και επιτέλους η Καβάλα θα συνδεθεί με το δίκτυο.

Αρχικά ανέφερε ότι “Είναι γεγονός ότι το φυσικό αέριο θα μας απασχολήσει και θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια στο μέλλον! Αυτό είναι κύρια συζήτηση και σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο. Στην περιοχή μας τώρα, οι εργασίες για το φυσικό αέριο έχουν ξεκινήσει ήδη στο Χαλκερό και ο σταθμός μέσης πίεσης και ο αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο από την περιοχή εκείνη προς την πόλη της Καβάλας προχωρά. Την Άνοιξη θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το δίκτυο και εντός της πόλης της Καβάλας, το οποίο ουσιαστικά θα φέρει το αέριο στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις.

Οι δύο αγωγοί θα συνδεθούν μεταξύ τους και ουσιαστικά θα συνδεθεί το όλο σύστημα για να φέρει αέριο στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις. Ευελπιστούμε και εμείς και η κατασκευάστρια εταιρεία να δούμε τέλη του 2022 να γίνονται και οι πρώτες συνδέσεις για να δούμε άμεσα και οφέλη».

ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Και πρόσθεσε πως «Βέβαια οι πρώτες συνδέσεις θα γίνουν και μετά θα έχουμε ένα μεγάλο έργο στην εξέλιξη του. Άρα όσο περισσότερος κόσμος θα συνδέεται και θα παίρνει φυσικό αέριο για να έχει έσοδα και η εταιρεία και να κάνει αποσβέσεις για την επένδυση που γίνεται εκεί, τόσο περισσότερο θα έχουμε να δούμε επέκταση δικτύου και στην υπόλοιπη πόλη ώστε κάποια στιγμή να μπορέσομε επιτέλους να δούμε παντού φυσικό αέριο.

Μεγάλο έργο και θα κρατήσει καιρό η ολοκλήρωσή του, στάδιο πάντως θα προχωρήσουμε και αυτό είναι το θετικό. Επιτέλους αποκτούμε φυσικό αέριο κάτι που ζητούσαμε χρόνια. Περνούσαν τόσοι αγωγοί φυσικού αερίου και εμείς δεν είχαμε τίποτε!!!

Όσο για την αύξηση της τιμής του, είναι συγκυριακό, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε μειώσεις και αποκλιμάκωση κάποια στιγμή”.

Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Αναφορικά με τη γεωθερμία ο ίδιος σχολίασε ότι “Πράγματι είχα μια συνάντηση με το Δήμαρχο Νέστου για το ζήτημα αυτό. Ο Δήμος Νέστου και ο Δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης έχουν ετοιμάσει και έχουν έτοιμες μελέτες για χρηματοδότηση και μιλάμε για την κατασκευή δύο νέων γεωτρήσεων στην περιοχή και την κατασκευή ενός δικτύου μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να έχουμε το ζεστό νερό από το γεωθερμικό πεδίο σε μια καλλιεργήσιμη έκταση 14 χιλιάδων στρεμμάτων. Τα οφέλη από αυτή την ενέργεια είναι πολλά και αφορούν στους κατοίκους και στους αγρότες. Σε επίπεδο αγροτικής καλλιέργειας αν μπορέσει να φτάσει το νερό και να χρησιμοποιηθεί θα έχουμε μια ωρίμανση των παραγωγών πολύ νωρίτερα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πουλιούνται ακριβότερα τα γεωργικά προϊόντα άρα θα έχουν ένα μεγαλύτερο εισόδημα οι αγρότες της περιοχής.

Γιατί ο ανταγωνισμός και στα γεωργικά προϊόντα είναι πλέον μεγάλος. Άρα όποιος καταφέρει και βγάλει την παραγωγή του και την διαθέσει στην αγορά είναι κερδισμένος. Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο κέρδος και ένα μεγάλο σχέδιο και επειδή υπάρχουν έτοιμες μελέτες θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε όλο αυτό το πλάνο άμεσα από την Περιφέρεια προκειμένου να γίνει το έργο που είναι πολύ μεγάλο. Χρήματα έχει η Περιφέρεια και θα ξεκινήσει η κατασκευή μια και μιλάμε για ένα έργο πνοής που πρέπει να γίνει και είναι πρώτης προτεραιότητας».

ΆΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

Καταληκτικά ανέφερε ότι «Επίσης έκανα επαφές και θέλω να δώ μέσα από το Ταμείο Πράσινης Ανάκαμψης από το οποίο παρέχεται η δυνατότητα από διάφορες εταιρείες να εγκαταστήσουν σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κάτι που μπορεί να ωφελήσει τους Δήμους και οι Δήμοι δεν θα πληρώσουν τίποτα παρά όλα αυτά θα γίνουν από τις ίδιες τις εταιρείες και οι Δήμοι απλά θα παράξουν τις θέσεις των σταθμών. Πρέπει να γίνει κάτι αφού βλέπουμε ότι προωθούνται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μάλιστα η ελληνική νομοθεσία ουσιαστικά καταργεί τους κινητήρες καύσης και έτσι πρέπει και οι μεγάλες εταιρείες να έχουν στον στόλο τους ηλεκτρικά αυτοκίνητα, άρα πρέπει να προλάβουμε να φτιάξουμε σταθμούς φόρτισης για να δούμε και εμείς τι μπορεί να γίνει. Κάτι που βάλαμε στο σχεδιασμό ενώ θα δούμε και το γεωθερμικό στο Παγγαίο και εκεί θα έχω συνάντηση με τον δήμαρχο Παγγαίου κ. Αναστασιάδη για να δούμε που βρίσκεται όλο αυτό σε επίπεδο μελετών για να το εντάξουμε σε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια». Τέλος θύμισε ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι μια μορφή που ενδιαφέρει την Περιφέρεια σε ό,τι αφορά την τυχόν διευκόλυνση ενώ ο ίδιος θα έχει επαφή με όλους τους Δημάρχους προκειμένου να εντοπίσει τι έχει γίνει.

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Διασφαλισμένη η ομαλή λειτουργία των σχολείων
Επόμενο άρθροΕπεκτείνεται η αξιοποίηση για το Γεωθερμικό Πεδίο Νέστου