O ασπροπάρης με πομπό που είχε πέσει στη θάλασσα ανοιχτά της Θάσου βρέθηκε!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο & τον Δημήτρη Λούτσιγκα, που με το σκάφος τους “Ο Μικρός Βοριάς” ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ορνιθολογικής και αναζήτησαν τον σπάνιο γύπα τον οποίον κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν 7 ναυτικά μίλια νότια της Θάσου και να τον περισυλλέξουν.

Ο άτυχος Ασπροπάρης είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό το 2019, από την Ομάδα της BSPB/BirdLife Bulgaria, στο πλαίσιο του Προγράμματος Life για τον Ασπροπάρη, και πρόκειται για πουλί που είχε απελευθερωθεί στη φύση στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του φυσικού πληθυσμού του κρισίμως απειλούμενου είδους.

Είχε μεταναστεύσει ήδη δύο φορές με επιτυχία στην Αφρική και επιστρέψει και πάλι στα Βαλκάνια. Δυστυχώς το φετινό του μεταναστευτικό ταξίδι έμελλε να είναι και το τελευταίο του. Ο άτυχος γύπας δεν τα κατάφερε, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσουμε να διερευνήσουμε τι συνέβη, μιας και ενώ για τους νεαρούς Ασπροπάρηδες ο πνιγμός στη θάλασσα -λόγω εξάντλησης- αποτελεί σημαντική αιτία θνησιμότητας, για τα ενήλικα πουλιά δεν είναι εξίσου αναμενόμενη, ειδικά για την περίπτωση του συγκεκριμένου πουλιού που βρισκόταν ακόμα τόσο κοντά στις ακτές.

πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Προηγούμενο άρθροΦωτιά στη Θάσο: Βελτιωμένη η εικόνα στη Σκάλα Ποταμιάς
Επόμενο άρθροΔεκαπενταύγουστος: Η Ορθοδοξία γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου – Οι εκδηλώσεις σε Τήνο, Πάρο και Παναγία Σουμελά