2343265_16

Ισόβια για τους δύο ταμίες, 17 έτη για τον τρίτο κατηγορούμενο, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά

Ξανά στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Κομοτηνής κάθισαν οι Σάββας Σαλτουρίδης, Ιωακείμ Μόνος και Νεκτάριος Κουτζικάρης που εκτίουν ποινές φυλάκισης για τη δολοφονία του Τριαντάφυλλου Κουκούδη, δημάρχου του πρώην Δήμου Παγγαίου Καβάλας.
Η υπόθεση της δολοφονίας του δημάρχου εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό αυτή τη φορά, όμως δεν άλλαξε τίποτα, αφού οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν οι ίδιες με αυτές που είχαν επιβληθεί πρωτοβάθμια. Ήτοι: ισόβια για τους Σάββα Σαλτουρίδη και Ιωακείμ Μόνο και 17 έτη για τον Νεκτάριο Κουτζικάρη.
Η δίκη ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε χθες, αφού εξετάστηκαν 35 μάρτυρες. Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν μεταμέλεια για την πράξη τους, ως επίσης ισχυρίστηκαν ότι η προέβησαν στην εν λόγω πράξη συνεπεία άδικης πράξης από πλευράς θύματος, αλλά οι ένορκοι δεν πείστηκαν.
Αμά τη ανακοινώση της απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ελήφθη χωρίς να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων επιχείρησαν να πείσουν την έδρα να δεχτεί ελαφρυντικά, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι να αναγνωριστούν ήταν αυτό του έντιμου πρότερου βίου και το η διενέργεια του φόνου ήταν συνέπεια άδικης πράξης από πλευράς του δολοφονηθέντος δημάρχου.
Την πολιτική αγωγή εκπροσώπησε ο δικηγόρος Καβάλας Χρυσόστομος Βελάκης και την υπεράσπιση των κατηγορουμένων έχουν οι δικηγόροι Στέργιος Γιαλάογλου Ξάνθης, Χάρης Σύψας Αθηνών, Λίτσα Παρασχάκη Κομοτηνής.
Η υπόθεση δεν μπορούμε να πούμε αν κλείνει εδώ, καθώς οι δικηγόροι των κατηγορουμένων αναμένουν την έκδοση της απόφασης του Εφετείου, ώστε να συζητήσουν με τους πελάτες τους τις περεταίρω κινήσεις τους.
Κατά τη διάρκεια της δίκης πάντως το κλίμα φορτίστηκε αρκετές φορές είτε κατά την εξέταση των μαρτύρων, είτε κατά τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Η τότε σύζυγος του κατηγορούμενου Σάββα Σαλτουρίδη, έκλαιγε καθόλη τη διάρκεια της κατάθεσής της, ενώ η μητέρα αλλά και ο αδερφός του δολοφονηθέντος δημάρχου εξανέστησαν ακούγοντας τους συνηγόρους υπεράσπισης να αγορεύουν, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από την έδρα η διακριτική απομάκρυνσή τους από την αίθουσα του δικαστηρίου.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ 
Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για την υπόθεση της δολοφονίας του δημάρχου Παγγαίου (του πρώην δήμου και όχι του καλλικρατικού) Τριαντάφυλλου Κουκούδη το 2009. Οι δύο εκ των κατηγορουμένων (Σάββας Σαλτουρίδης και Ιωακείμ Μόνος) εμπλέκονται σε υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από τα ταμεία του τότε δήμου, ύψους 718.000 €. Το πόρισμα όμως αναφέρει ότι τις 318.000 € επωφελήθηκε ο δολοφονηθείς δήμαρχος, ενώ οι άλλοι δύο επωφελήθηκαν τις 400.000 €.
Οι  Σαλτουρίδης και Μόνος έχουν καταδικαστεί και για το αδίκημα της υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος και τους έχει επιβληθεί ισόβια. Στην χθεσινή δίκη δικάστηκαν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.
πήγη: xronos.gr

Προηγούμενο άρθροΠαράταση της λειτουργίας των καταστημάτων στην Καβάλα
Επόμενο άρθροΘα βρέξει φόρους! Τέσσερα νομοσχέδια σε… ένα