Αυξημένα είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Καβάλα γεγονός που αποδίδεται και στην λειτουργία των σχολείων. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος.

Όπως τόνισε αρχικά “Έχουμε πράγματι αυξημένα κρούσματα διάσπαρτα στην κοινότητα απλά τα σχολεία έχουν ένα καλό ποσοστό μια και η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ από ό,τι φαίνεται μεταδίδεται πολύ εύκολα στα παιδιά.

Και επειδή έχουμε εκεί στα σχολεία έντονο συγχρωτισμό, έχουμε μετάδοση και εκεί, μέσα στο σχολείο και από το σχολείο περνάει η μετάδοση στην κοινότητα, από την κοινότητα στο σχολείο.. Μιλάμε δηλαδή για συγκοινωνούντα δοχεία!

Είναι κάτι που είναι αναμενόμενο όταν έχεις τέτοια διασπορά. Η Καβάλα, η Δράμα, η Ξάνθη, η Λάρισα είναι από τις χειρότερες περιοχές στην Ελλάδα. Και η Καβάλα σταθερά κρατάει αυτό το ποσοστό!

Έρχεται ο χειμώνας, δίδεται εξάλλου από την άλλη η δυνατότητα στα σχολεία να κάνουν και άλλες δραστηριότητες πέρα από τις καθιερωμένες και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης.

Δεν μπορεί όμως να γίνει διαφορετικά Η φιλοσοφία και η λογική είναι ανοίγουμε και προχωράμε. Από εκεί και μετά, υπάρχουν τα αυξημένα τέστ, τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται αλλά όταν έρχεται ο χειμώνας, αναγκαστικά θα μειωθεί ο αριθμός μέσα στις αίθουσες και στους σχολικούς χώρους και λογικά θα έχουμε και αύξηση της μετάδοσης».

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΜΑΘΗΤΩΝ

Και πρόσθεσε πως «Αναφορικά με τους εμβολιασμούς των μαθητών υπάρχει μια κίνηση και τον τελευταίο καιρό οι νέοι εμβολιάστηκαν περισσότερο υπό την έννοια όμως ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί δεν αρέσουν στους νέους. Οι νέοι θέλουν να είναι ελεύθεροι και έτσι και αλλιώς ο εμβολιασμός δίδει στους μαθητές ένα εισιτήριο ελευθερίας!

Από εκεί και μετά οι εμβολιασμοί στους νέους δεν θα βοηθήσουν τόσο στη διακοπή της διασποράς. Περισσότερο τα μέτρα είναι αυτά που βοηθούν και όχι οι εμβολιασμοί».

Εν συνεχεία και ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι “έπρεπε να στοχεύσουμε περισσότερο στους εμβολιασμούς στους μεγάλους. Και να μην έχουμε ούτε αυτό το 25% σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας μια και εκεί έχουμε τις βαριές νοσήσεις. Δυστυχώς εκεί εντοπίζονται.

Έχουμε βέβαια κάποια συμβάντα στις μικρές ηλικίες, αλλά όταν έχεις χιλιάδες μολύνσεις σε νέους ανθρώπους, θα έχεις και ένα που δεν θα πάει καλά. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά αυτός δεν είναι ο κανόνας. Ο κανόνας είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά άνω των 40 και 50 και 60 εκείνοι είναι που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν».

ΠΕΡΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Βέβαια δεν υπάρχει κινητικότητα στα εμβόλια στη μεγαλύτερη ηλικία. Αυτοί που ήταν να εμβολιαστούν έτρεξαν και εμβολιάστηκαν και αυτοί που δεν θέλουν δεν θα το κάνουν από ό,τι φαίνεται. Δυστυχώς. Και υπάρχει και μια μερίδα του κόσμου που είναι ακόμη δύσπιστοι και που θα εμβολιαστούν και αυτοί σιγά σιγά αλλά είναι λίγοι όλοι αυτοί.

Δεν αναμένω να φτάσουμε σε ποσοστά εμβολιασμού όπως αυτά της Πορτογαλίας, της Μάλτας και αλλού . Αυτά δεν θα έχουμε δυστυχώς στην χώρα μας.

Μέχρι τότε εμβολιασμένοι και μη πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Το εμβόλιο έχει μια διαφορά. Θα μας προστατεύσει από τη βαριά νόσηση. Άρα και οι ανεμβολίαστοι αυτό πρέπει να το δουν. Το ότι η κινητικότητα έφτασε στα προ πανδημίας δεδομένα, σχεδόν όλα είναι ελεύθερα και όλο αυτό σημαίνει ότι ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, και από εμβολιασμένους και από μη θα έχει αποδοχή! Αυτοί όμως που θα την πληρώσουν θα είναι οι ανεμβολίαστοι. Αυτοί πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά. Δεν έχουμε τους περιορισμούς και τα απαγορευτικά που αυτά έριχναν τα ποσοστά μετάδοσης… Σχεδόν μηδένιζαν τη διασπορά τα πολύ κλειστά λοκ ντάουν.

Βέβαια τότε δεν είχαμε τα εμβόλια. Τώρα ατομικά η μόνη προστασία που έχουμε είναι τα εμβόλια».

Προηγούμενο άρθροΑδειάζει τον Τσίπρα ο Αποστολάκης: Εξαιρετική η επιλογή των γαλλικών φρεγατών
Επόμενο άρθροΜικρή η κάμψη στα κρούσματα κορωνοϊού στην Καβάλα, σταθερός ο αριθμός των νοσηλειών