img_2868.jpg
Αναφορικά με την χθεσινή ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» του πρώην δημάρχου Κωστή Σιμιτσή και προς αποκατάσταση τόσο της αλήθειας όσο και του δικαίου θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω επισημάνσεις:Α. Αναμφίβολα η υπόθεση της απαλλοτρίωσης του Εσκί Καπού έχει μακρά προϊστορία και δεν αφορά μόνο την σημερινή διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Αξίζει όμως κανείς να αναφερθεί στο τι παρέλαβε η σημερινή διοίκηση σχετικά με το θέμα αυτό και το οποίο συνοψίζεται στα παρακάτω:

1. Η δικαστική διαμάχη λίμναζε, καθώς παρά τις αιτήσεις αναιρέσεως τόσο του ΟΛΚ όσο και του Ελληνικού Δημοσίου, καμία πλευρά δεν έδειχνε διατεθειμένη να τις προσδιορίσει προκειμένου να ληφθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

2. Βρίσκονταν σε εξέλιξη έλεγχος τόσο από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης όσο και από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

3. Το αρμόδιο Υπουργείο που εκτελούσε το έργο του λιμανιού πίεζε την διοίκηση μας , επικαλούμενο τον κίνδυνο απένταξης του έργου.

4. Η επιχείρηση είχε εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη και με ιδιώτες .

5. Το Δασαρχείο προχώρησε σε άρση του αποχαρακτηρισμού της εκτάσεως ως αναδασωτέας

ενώ τέλος τόσο η δήμαρχος Καβάλας όσο και εγώ προσωπικά κληθήκαμε σε απολογία από τον εισαγγελέα για πράξεις και παραλείψεις προηγούμενων διοικήσεων

Β. Αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή την σοβαρότητα του ζητήματος αυτού αλλά και τις συνέπειες που μπορεί να έχει τόσο για τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών όσο και για την ανάπτυξη της περιοχής μας μια άστοχη αντιμετώπιση του, προχωρήσαμε στις παρακάτω ενέργειες :

1. Πιέσαμε ώστε άμεσα να προσδιοριστούν οι δύο αναιρέσεις και να οριστεί η ημεροχρονολογία συζήτησης τους στο συντομότερο δυνατόν διάστημα ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για αμετάκλητη πλέον απόφαση.

2. Υπερασπιστήκαμε με υποδειγματικό τρόπο, λέξη προς λέξη κυριολεκτικά, τις πράξεις των προηγούμενων διοικήσεων τόσο ενώπιον του εισαγγελέως όσο και του Σώματος Δημόσιας Διοίκησης , ώστε σήμερα στο ποινικό μέρος της υποθέσεως να απουσιάζει (δικαίως) του εκθέματος το όνομα οποιουδήποτε προσώπου άσκησε ή ασκεί διοίκηση στο Δήμο μας.

3. Προχωρήσαμε στην κατάρτιση συμβιβαστικής πρότασης προς τον ΟΛΚ προκειμένου να απεμπλακούμε από την δικαστική διαμάχη διασφαλίζοντας και οι δύο πλευρές τα συμφέροντα τους και κυρίως τα συμφέροντα της πόλης.

4. Πιέσαμε σε πολιτικό επίπεδο με συνεχείς επαφές με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να συντομευτούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί το έργο στο μέγεθος και στο χρόνο που είχε προγραμματιστεί.

Γ. Οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν από την άλλη πλευρά με αποτέλεσμα σήμερα και παρά το γεγονός ότι αυτό δεν υπήρξε ποτέ προσωπική μου επιθυμία να υπάρχει στην υπόθεση αυτή «νικητής» και «ηττημένος» καθώς αφενός και παρά το γεγονός ότι υπήρχε από την πλευρά μας διάθεση για συμβιβαστική λύση αυτή ουσιαστικά απορρίφθηκε και τελικά τα Πολιτικά Δικαστήρια επιδίκασαν αποζημίωση στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ , η οποία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λόγω τόκων που τρέχουν όλο αυτό τον καιρό αλλά και επιδικασθείσας δικαστικής δαπάνης και αφετέρου έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης και ποινικών ευθυνών.

Δ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει (και δεν έχω κανένα λόγο να πράξω το αντίθετο) να αναγνωρίσω στον κ. Σιμιτσή και το ενδιαφέρον που επέδειξε αλλά και το ότι στο διάστημα αυτό που η διοίκηση μας χειρίστηκε το θέμα υπήρξε πάντα θετικός και απείχε οποιασδήποτε αντιπολιτευτικής όχι μόνο πρακτικής αλλά ακόμη και διαθέσεως

Τέλος με την ευκαιρία θα ήθελα απαντώντας και σε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο να αναφέρω ότι η απαίτηση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δεν είναι απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά σε μια ανώνυμη εταιρία και επομένως η επιχείρηση μας , αν και είμαι βέβαιη ότι δεν θα χρειαστεί, έχει πλέον όλα εκείνα τα εργαλεία προκειμένου να απαιτήσει και να καταφέρει να εισπράξει την επιδικασθείσα αποζημίωση εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.

Προηγούμενο άρθροΔιανομή τροφίμων εν όψει των εορτών του Πάσχα από το Δήμο Καβάλας στους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου
Επόμενο άρθροΣυνάντηση σήμερα στο Υπουργείο Πολιτισμού μεταξύ των τριών βουλευτών του Σύριζα της δημάρχου Καβάλας Δ. Τσανάκα και του υπουργού Α. Μπαλτά