Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας καταβάλει προσπάθειες για τις Πολιτιστικές Διαδρομές στα Βήματα του Απόστολου Παύλου και τα έργα που πρέπει να γίνουν.. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Αντωνιάδη, Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα. Από πλευράς της η Εφορία Αρχαιοτήτων ήδη εκπόνησε κάποιες μελέτες.

Όπως ανέφερε αρχικά “Πράγματι γίνεται πάρα πολύς λόγος για τις πολιτιστικές διαδρομές στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και για την Αρχαία Εγνατία Οδό και μάλιστα βλέπω να τοποθετούνται και περιφερειακοί σύμβουλοι αλλά και δημοτικοί από την Αντιπολίτευση αλλά πρώτα από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσω στους πολίτες ότι για να ενταχθεί οποιαδήποτε δράση, οποιοδήποτε έργο σε ένα πρόγραμμα, χρειάζεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη.

Να έχουν ολοκληρωθεί δηλαδή οι μελέτες για το έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί. Και επειδή μιλάμε για τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, για ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για τις μελέτες στους Αρχαιολογικούς χώρους υπεύθυνοι για να τις συντάξει και για να τις ολοκληρώσει είναι η εκάστοτε Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Και επειδή μιλάμε για την Καβάλα είναι αρμόδια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Επομένως δεν μπορεί κάποιος να ασκεί κριτική στην Υπουργό κ. Μενδώνη ή στην Περιφέρεια, δηλαδή στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά πολύ περισσότερο στην Περιφέρεια ΑΜΘ γιατί αμελήσαμε ώστε να ενταχθούν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου που αφορά τα Ταμείο Ανάκαμψης που χρηματοδοτούνται κάποια έργα στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου αλλά και κατά μήκος της Αρχαίας Εγνατίας Οδού γιατί τα έργα που συμπεριλήφθηκαν είχαν ώριμες μελέτες.

Αλλά παρόλα αυτά, επειδή θέλω να είμαι και δίκαιος απέναντι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας η οποία και κάνει εξαιρετική δουλειά, να πω ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και η προϊσταμένη αρχή είχαν ήδη μεριμνήσει και είχαν ήδη συντάξει μελέτες τις οποίες και χρηματοδότησαν η Περιφέρεια ΑΜΘ”.

ΤΑ ΕΡΓΑ

Μάλιστα στο σημείο αυτό θύμισε ότι η πρώτη μελέτη αφορά την αποκατάσταση της Βασιλικής Β` στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, προϋπολογισμού 1 εκ. 400 χιλιάδων ευρώ.

“Μιλάμε για την Εκκλησία, μια παγκόσμια αναγνωρισημότητας εκκλησία που είχε κατασκευασθεί εξωτερικά αλλά δεν πρόλαβαν να γίνουν οι εσωτερικές εργασίες γιατί έπεσε ο τρούλος με αποτέλεσμα να καταστραφεί.

Αυτό το μνημείο όμως με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, δέχεται εργασίες αναστήλωσης.

Επίσης συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισης ολόκληρου του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων που και εκεί χρηματοδοτεί το έργο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ένα ποσό της τάξεως των 2 εκ. 300 χιλιάδων ευρώ. Αυτό είναι ένα σύνολο εργασιών που γίνονται όπως προείπα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και όσοι έχουν περάσει από εκεί ή έχουν επισκεφθεί θα δουν ότι η παλιά επαρχιακή οδός Καβάλας – Δράμας που περνούσε μέσα από τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο σήμερα δεν υφίσταται. Γίνονται εργασίες αποκατάστασης της πύλης και της δυτικής πύλης καθώς επίσης γίνονται εργασίες διαμόρφωσης του χώρου εξωτερικά του τοίχους.

Επαναλαμβάνω μιλάμε για εργασίες 2 εκ. 300 χιλιάδων ευρώ. Να θυμίσω ακόμη ότι τώρα ξεκινάει ξανά με χρηματοδότιση από την Περιφέρεια ΑΜΘ η ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, δηλαδή το κομμάτι εκείνο που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης της Καβάλας που αφορά την συντήρηση και την ανάδειξη του σωζόμενου τμήματος της αρχαίας Εγνατίας οδού, προϋπολογισμού 350 χιλιάδων ευρώ.

Εκεί θα γίνουν κάποιες εργασίες όπως εκπόνηση μελέτης για τον ηλεκτροφωτισμό, τοποθέτηση αντιγράφων πινακίδων σήμανσης και άλλα.

Και τέλος να πω ότι χρηματοδοτούμε τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και το Δήμο Καβάλας με ένα ποσό της τάξεως των 360 χιλιάδων ευρώ που αφορά ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να γνωρίζουν οι μαθητές την ιστορία της αρχαίας Εγνατίας Οδού”.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Ο ίδιος καταλήγοντας αποσαφήνισε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι παρούσα και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αλλά και στην αρχαία Εγνατία Οδό με μελέτες τις οποίες συνέταξε η Εφορεία Αρχαιοτήτων και τις χρηματοδοτεί. “Αυτό για να γνωρίζουν δημόσια αυτοί που κάνουν κριτική στην Περιφέρεια ΑΜΘ” τόνισε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΔιπλή Επιτυχία για την Louder Than Horn και για την Καβάλα
Επόμενο άρθροΛαϊκή Συσπείρωση Αλεξανδρούπολης: “Kαμιά παρέμβαση στην αγροτική οδοποιία 5 μήνες μετά τις πλημμύρες”