platia64-604x402

Δεν είναι συνηθισμένο το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε για την Πέμπτη και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν είναι πολλά. Ξεχωρίζουν τα γνωστά ή και νέα δημοτικά έργα, κάποια εκ των οποίων πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται θέμα για νέα, μικρή, ολιγοήμερη και τελευταία παράταση στο έργο της Μεγάλης Λέσχης. Υπάρχουν επίσης θέματα σχετικά με την επιβολή και τον καθορισμό τέλους μεταφοράς ύδατος σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών, αναπροσαρμογή τελών χρήσης πεζοδρομίων και πλατειών, καθώς και αναπροσαρμογή τελών χρήσης πεζοδρομίων και περιπτέρων.

Το κυριότερο έργο της συνεδρίασης αφορά στο έργο του δήμου που θα αρχίσει άμεσα για συντήρηση κι επισκευές στην κεντρική πλατεία. Η μελέτη εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία. Όσα περιγράφονται ότι θα γίνουν στην πλατεία φαίνεται πως θα ευνοούν το πράσινο και την παραμονή των πολιτών σε αυτήν, στη διάρκεια του χειμώνα και κυρίως στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η μελέτη σχετικά με τις αλλαγές στην κεντρική πλατεία αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: Πρόθεση του Δήμου Καβάλας είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Πλατείας Ελευθερίας Καβάλας κι επιτυγχάνεται με τον επανασχεδιασμό και την τροποποίηση επιμέρους υφιστάμενων στοιχείων της. Η όλη παρέμβαση δεν αλλοιώνει την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά συντηρούνται και επισκευάζονται τα υφιστάμενα κατασκευαστικά στοιχεία, ώστε ο χώρος να αναβαθμιστεί αισθητικά και να δοθούν απλές λύσεις σε υφιστάμενα λειτουργικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την χρήση της Πλατείας από τους κατοίκους. Επέμβαση μεγάλου μεγέθους στην Κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί πιθανόν μελλοντικά κατόπιν διαβούλευσης και αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.  Προτείνεται η διακοπή του συνεχούς ορίου της βορειοδυτικής πλευράς της σε δύο σημεία, η διεύρυνση των εισόδων της πλατείας στη βορειοανατολική πλευρά και η τροποποίηση των περιοχών φυτεύσεων στη νότια πλευρά της, δημιουργώντας μια επιπλέον είσοδο έναντι του περιπτέρου του ΕΟΤ. Επίσης, προτείνεται και η αλλαγή των ειδών των φυτεύσεων στο εσωτερικό της, ώστε να παραχθεί ένα ομοιογενές αποτέλεσμα, κατόπιν μελέτης φύτευσης που πρόκειται να συνταχθεί. Για την διεύρυνση των διαδρόμων κίνησης των πεζών εφόσον εισέλθουν στην πλατεία προτείνεται επέκταση των υφιστάμενων διαδρόμων. Οι χώροι χαμηλής βλάστησης (θάμνων, ποών, κ.λ.π.) που πρόκειται να αφαιρεθούν προτείνεται να αντισταθμιστούν από φύτευση με γκαζόν των υφιστάμενων παρτεριών, ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις φύτευσης της πλατείας.

Επίσης τα υφιστάμενα δέντρα σε υπό διαμόρφωση περιοχές δεν πρόκειται να καταργηθούν. Η κατασκευή περιμετρικών παρτεριών, θα επιτρέψει την διατήρησή τους, προσφέροντας επιπλέον χώρους σκίασης και προσωρινής παραμονής εντός του χώρου της πλατείας. Έτσι, θα είναι δυνατή η συνύπαρξη πρασίνου και διέλευση των πεζών χωρίς αυτό να καταστρέφεται. Τα ανωτέρω παρτέρια πρόκειται να επενδυθούν με ξυλεία έτσι ώστε να λειτουργούν ως παγκάκια για την ξεκούραση και προσωρινή παραμονή των διερχόμενων πεζών.  Το δάπεδο θα συμπληρωθεί με κυβόλιθους, βοτσαλωτές πλάκες ή σχιστόπλακες, σύμφωνα με τα υλικά κατασκευής του υπάρχοντος δαπέδου και τοποθετούμενα με τέτοιο τρόπο ώστε να ενσωματωθούν στο ήδη υπάρχον δάπεδο. Επίσης τα ήδη υφιστάμενα παρτέρια τα οποία διαθέτουν ικανό πλάτος, πρόκειται να επενδυθούν με οριζόντιες ξύλινες τάβλες ώστε να προσφέρουν επιπλέον σημεία προσωρινής ανάπαυσης και σκίασης σε περαστικούς.  Έτσι θα είναι πιο πυκνό το πράσινο στα σημεία που υπάρχουν δέντρα και θα μετατρέπεται ομαλά μέσω της χαμηλής φύτευσης εντός του παρτεριού, σε πιο σκληρό δάπεδο καθώς απομακρυνόμαστε από αυτά.

Επίσης προβλέπονται και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εκτός του χώρου της πλατείας με τοποθέτηση χώρων προσωρινής στάθμευσης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στις περιμετρικές εσοχές της πλατείας.

Επίσης πρόκειται να γίνει επέκταση του δικτύου όδευσης τυφλών εντός της πλατείας, ώστε ο χώρος της πλατείας να είναι επισκέψιμος από την πλειονότητα των πολιτών. Για τον σκοπό αυτό, καταργείται ένα τμήμα παρτεριού με χαμηλή βλάστηση στο νότιο άκρο της πλατείας. Επίσης θα δημιουργηθεί νέα ράμπα ΑΜΕΑ η οποία θα συνδέει τα δύο τμήματα της πλατείας, γιατί η υφιστάμενη δεν λειτουργεί (υπάρχει φωτιστικό και τηλεφωνικός θάλαμος στην έξοδο της ράμπας), η οποία θα εφάπτεται της υφιστάμενης, ενώ θα καταργηθεί μέρος του χαμηλού παρτεριού με ποώδη βλάστηση που βρίσκεται έμπροσθεν αυτής και για το τμήμα που εμποδίζει την λειτουργία αυτής. Ακόμη οι υφιστάμενες λαμαρίνες τύπου κριθαράκι οι οποίες βρίσκονται στο νότιο τμήμα της πλατείας και ασφαλίζουν τις επισκέψιμες εισόδους των υφιστάμενων υπόγειων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της πλατείας πρόκειται να αντικατασταθούν από συστάδα καπακιών φρεατίων βαρέως τύπου τα οποία θα εφαρμόζουν στο υφιστάμενο δάπεδο χωρίς να προεξέχουν.

Επίσης πρόκειται να μεταφερθεί το περίπτερο το οποίο βρίσκεται πλησίον των δημόσιων ουρητηρίων της πλατείας και να τοποθετηθεί στην νοτιανατολική άκρη αυτής, καταργώντας ένα χαμηλό παρτέρι το οποίο διαθέτει ελάχιστη ποώδη φύτευση. Στην θέση του περιπτέρου, και στην διαμορφωμένη εξέδρα αυτού, πρόκειται να τοποθετηθεί ένας σταθμός περιβαλλοντικών μετρήσεων του χώρου της πλατείας.

Ακόμη το κεντρικό περίπτερο – σημείο πώλησης αναψυκτικών εντός του χώρου της πλατείας πρόκειται να επιστρέψει στην αρχική εγκεκριμένη από την ΕΠΑΕ του μορφή, κατεδαφίζοντας τις υφιστάμενες προσθήκες. Επίσης πρόκειται να οριοθετηθεί ο περιβάλλον χώρος αυτού με την επαναφορά του  δαπέδου στην πρότερη μορφή του.

Όσον αφορά το σιντριβάνι της πλατείας πρόκειται να συντηρηθεί για να επαναλειτουργήσει πλήρως ή μερικώς ανάλογα με την κατάσταση της υφιστάμενης ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης, διατηρώντας την υπάρχουσα μορφή του. Στην εξέδρα του υφιστάμενου σιντριβανιού, και συγκεκριμένα το πεζούλι αυτής πρόκειται να επενδυθεί με εγκάρσια ξυλεία, ενώ για τον φωτισμό αυτής, πρόκειται να τοποθετηθούν χαμηλά χωνευτά φωτιστικά κάτω από την ξύλινη επένδυση.

Ακόμη το υφιστάμενο φωτιστικό το οποίο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πλατείας και δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο σε όλη την έκταση της πλατείας, πρόκειται να αντικατασταθεί σύμφωνα με τα υφιστάμενα φωτιστικά και ανάλογα με τις απαιτήσεις φωτισμού της πλατείας. Επίσης πρόκειται να κατασκευαστεί  εγκατάσταση σημείου προσφοράς δωρεάν ασύρματου δικτύου με κάλυψη στο συνολικό εμβαδό της πλατείας  (κεραία, solar tree, hot spot wi fiκ.λ.π.). Με τον τρόπο αυτό ο χώρος της υφιστάμενης πλατείας Ομονοίας θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης για τους πολίτες της Καβάλας ενώ ταυτόχρονα θα εντάξει τον χώρο της πλατείας στις προτιμήσεις της νέας γενιάς της πόλης μας.

Τέλος εργασίες συντήρησης (χρωματισμοί, αντικατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων κατασκευών, εργασίες συντήρησης δημόσιων ουρητηρίων κ.λ.π. ) καθώς και επαναφοράς των υφιστάμενων κατασκευών στην αρχική τους μορφή καταργώντας μεταγενέστερες τροποποιήσεις και προσθήκες πρόκειται να υλοποιηθούν με το παρόν έργο.

Προηγούμενο άρθροΤρίτη εβδομάδα χωρίς εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης!
Επόμενο άρθροΣτην Καβάλα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης