Ακόμη πιο ισχυρό τεχνολογικά γίνεται το Νοσοκομείο Καβάλας με νέο εξοπλισμό που απέκτησε μέσω του προγράμματος Intereg. Εξοπλισμός που σε μία περίπτωση είναι μοναδικός στην Ελλάδα, αυτός που αφορά έναν υπερσύγχρονο τομογράφο, όπως δήλωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Καρασαββόγλου Αναστάσιος.

Σύμφωνα με τον κ. Καρασαββόγλου «Είναι μια πρόταση που είχαμε εντάξει στο διασυνοριακό πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ INTERREG και εκεί προβλέψαμε τρία πράγματα για το Νοσοκομείο Καβάλας. Το πρώτο είναι η ενίσχυση του Οδοντιατρικού Τμήματος με δύο νέες σύγχρονες οδοντιατρικές έδρες. Αυτές όντως ήρθαν, έχουν εγκατασταθεί και ήδη εκεί το τμήμα δουλεύει με αυτές τις νέες υποδομές.

Το δεύτερο βασίσθηκε σε μια άλλη μας πρόταση, να στήσουμε ένα σύστημα τηλεϊατρικής προκειμένου το Νοσοκομείο Καβάλας να συνδέεται με τα Κέντρα Υγείας και την Θάσο έτσι ώστε να συνεννοούνται οι γιατροί για ιατρικά θέματα. Αυτό είναι σε εξέλιξη και νομίζω ότι τους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα έχει εγκατασταθεί ένα τέτοιο σύστημα τηλεϊατρικής συνεργασίας μεταξύ νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας.

Και το τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι αυτό το βαρύ σύστημα του σύγχρονου αξονικού τομογράφου που απευθείας  θα βρεθεί εγκατεστημένο στα χειρουργεία προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες των γιατρών, των χειρουργών επιτόπου. Όταν χρειάζεται να διαπιστώσει ο γιατρός τι υπάρχει εκείνη την δεδομένη χρονική στιγμή. Εκείνη την στιγμή θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του ο αξονικός  ο οποίος μια και είναι φορητός θα μπορεί να μεταφέρεται από τη μια κλινική στην άλλη. Παράλληλα ενισχύεται και με ένα σύστημα νευροπλοηγητή κυρίως για τις ανάγκες της νευροχειρουργικής».

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο ίδιος ο κ. Καρασαββόγλου επεσήμανε ότι αυτή η ενίσχυση θα φέρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις χειρουργικές επεμβάσεις. «Καταρχάς εξαιτίας αυτού του σύγχρονου τομογράφου θα μειωθεί ο χειρουργικός χρόνος ενώ θα απεικονίζονται τρισδιάστατα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος κατά την ώρα του χειρουργείου και εκείνη την στιγμή θα βλέπει ο ιατρός τι γίνεται, ενώ θα χρειάζεται ο ασθενής μικρότερο χρόνο συνεργασίας όπως επίσης ο ασθενής θα έχει λιγότερες απώλειες αίματος άρα και λιγότερες ανάγκες για μεταγγίσεις αίματος. Θα μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης των ασθενών σε λοιμώξεις, άρα ο ασθενής μετά την επέμβαση θα μένει λιγότερο χρόνο στην ΜΕΘ. Σωρευτικά λοιπόν θα έχουμε μια καλύτερη κατάσταση για τον χειρουργό, για τον ασθενή που κάνει τις επεμβάσεις του κλπ

Νομίζω λοιπόν ότι είναι μια θετική εξέλιξη ενώ τέτοιο μηχάνημα σε δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας δεν υπάρχει, είμαστε οι πρώτοι που το εγκαθιστούμε και εκτιμώ ότι τελικά θα μας δώσει πολύ θετικές εξελίξεις» σημείωσε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΣτην Καβάλα, στις 27 Ιανουαρίου, θα γίνει η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του υποψηφίου Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη
Επόμενο άρθροΑύξηση του μισθώματος και διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος ζητάνε ΝΟΚ και ΟΘΑΚ για τα κτήριά τους στο λιμάνι