%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ac

Το κτίριο της παλιάς Μεραρχίας δίπλα από το 1ο  Γυμνάσιο κυριολεκτικά  είναι υπό κατάρρευση  κάτι που το ανέδειξε την περασμένη εβδομάδα και η τοπική εφημερίδα «Πρωινή».  Για το θέμα αυτό έκανε δηλώσεις η δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα.

Μάλιστα θα θυμίσουμε βάσει εκείνου του ρεπορτάζ ότι το ιστορικό κτίριο της παλιάς Μεραρχίας, απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο, καταρρέει. Τον περασμένο Φλεβάρη αποχώρησε από αυτό το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφέρειας αφού η Πολεοδομία χαρακτήρισε το κτίσμα  επικίνδυνο. Ουδείς ενδιαφέρθηκε για τη συντήρηση του. Το ακίνητο ανήκει στο δημόσιο. Το δε ΚΕΚ της Περιφέρειας υπολειτουργεί σε γραφείο του 4ου ορόφου στο Διοικητήριο.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ…

Η  δήμαρχος Κ. Δήμητρα Τσανάκα διευκρίνισε ότι στη διάρκειά επίσκεψής της στο υπουργείο Οικονομικών της ζητήθηκε κατάλογος των δημοσίων κτηρίων που διεκδικεί ο Δήμος Καβάλας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διεκδικήσεις κάτι και τελευταία φτάνεις στο δικαστικό θέμα. Για αυτό και σκέφθηκα τότε βάσει της δικής της πρόσκλησης να ετοιμάσω μια λίστα.  Και η όλη καθυστέρηση ήρθε λόγω αξιολόγησης.

 

Άμεσα στο μυαλό μου ήρθε το κτήριο της παλιάς Μεραρχίας,  τα στατικά προβλήματα του οποίου γνώριζα πολύ καλά. Εξαιτίας των γενικευμένων οικονομικών δυσκολιών, δυστυχώς ανάλογοι χώροι του δημοσίου, που στο παρελθόν ανήκαν σε φορείς όπως οι Νομαρχίες και πλέον έχουν περάσει στην αρμοδιότητα των Περιφερειών, ρημάζουν κυριολεκτικά. Τότε είχαν κτήρια αλλά τώρα απλά ρημάζουν όλοι εκείνοι οι χώροι που βρέθηκαν να διαχειρίζονται άλλοι φορείς.

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ

Η δήμαρχος πρόσθεσε πως «Εκτός από την παλιά Μεραρχία, ένα ακόμη κτήριο που ρημάζει είναι και η ωραιότερη καπναποθήκη της πόλης στην περιοχή της πλατείας Μακέδου, που ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και εκεί υπάρχει μια υπηρεσία που δεν μπορεί να βγει έξω, να μείνει άστεγη δηλαδή… Και η καπνοθήκη Σαπουτζή στο Περιγιάλι επίσης μένει αναξιοποίητη.

Σαφώς η Περιφέρεια προηγείται, αυξάνει την περιουσία της, αλλά μετά; Τα παλιά κτήρια τι γίνονται;

Τα παλιά αυτά κτήρια που αποτελούν κομμάτι της τοπικής ιστορίας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο την αξιοποίησή τους. Ίσως μέσω προγραμμάτων κάτι να γίνει αλλά μέχρι τότε; Και αυτό έπρεπε να γίνει ήδη».

Η δήμαρχος υπογράμμισε ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την παλιά Μεραρχία από το υπουργείο οικονομικών, ενώ προέβλεψε ότι για το συγκεκριμένο κτήριο ίσως εκφραστεί ενδιαφέρον ιδιώτη επενδυτή ώστε να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο.

«Είναι ένας χώρος καταπληκτικός και καλό θα είναι  να έρθει και επενδυτής να το κάνει ξενοδοχείο καταπληκτικό. Ο ιδιώτης αλλιώς προσέχει τα πράγματα και αλλιώς το κράτος το οποίο είναι λίγο δυσκίνητο».

Προηγούμενο άρθροΚαθαρισμός στύλων και πινακίδων από τον Δήμο καβάλας
Επόμενο άρθροΧωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη φορέων για τον ΤΑΠ