Από πανδημία πάμε μάλλον σε ενδημία του κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος. Παράλληλα δήλωσε ότι ο ιός θα μείνει εδώ αλλά θα μετατραπεί σε μία κοινή γρίπη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «πολλοί επιστήμονες έλεγαν ότι ο κορωνοίός θα μείνει, δεν θα εξαφανιστεί και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν. Το ζήτημα είναι να μείνει με μια μορφή περίπου όπως η γρίπη, με εξάρσεις το χειμώνα αφού είναι αναπνευστικός ιός, να έχουμε κάποιο εμβόλιο που θα ανανεώνεται με βάση τις μεταλλάξεις που θα έχουμε κάθε φορά και θα μάθουμε να τον αντιμετωπίζουμε, λαμβάνοντας κάποια ήπια μέτρα ειδικά το χειμώνα. Νομίζω προς τα εκεί θα πάμε και έτσι πρέπει να γίνει αφού είναι η φυσιολογική πορεία. Θα πρέπει να σταματήσουν τέτοια κύματα, εξάρσεις και κρούσματα το καλοκαίρι. Πρέπει να γίνει ένας εποχιακός ιός για να τον αντιμετωπίζουμε όπως τις ιώσεις το χειμώνα».

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

Πρόσθεσε «όταν ξεκίνησαν οι μεταλλάξεις είχαν βγει τα πρώτα εμβόλια. Όταν άρχισαν να βγαίνουν κι άλλες μεταλλάξεις άρχισε να πέφτει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όλα αυτά επηρεάζουν. Άλλο να έχεις έναν σταθερό ιό που δεν μεταβάλλεται οπότε τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και άλλο να έχεις έναν ιό που συνέχεια αλλάζει. Ειδικά με αυτόν τον ιό είδαμε πάρα πολλές μεταλλάξεις. Φαίνεται ότι αυτό έχει σταθεροποιηθεί λίγο τελευταία κι αυτό είναι καλό αφού υπάρχει ανοσία από χιλιάδες κόσμου που έχει αρρωστήσει».

ΝΕΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Για το καινούργιο εμβόλιο είπε ότι «τα εμβόλια πρέπει να προσαρμόζονται. Αυτά που έχουμε τώρα είναι στο αρχικό στέλεχος της Γιουχάν. Αυτό που θα βγει είναι προσαρμοσμένο στη μετάλλαξη Όμικρον που έχει κυριαρχήσει παγκοσμίως. Θα είναι πιο αποτελεσματικό και θα πιάνει καλύτερα τον κορωνοϊό. Ήδη η Pfizer έχει ζητήσει αδειοδότηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων κι επειδή είναι ένα όμοιο εμβόλιο με το αρχικό, απλώς αλλάζει λόγο τα στελέχη, θα γίνονται πολύ πιο γρήγορα οι διαδικασίες και αναμένεται να πάρει έγκριση μέσα στο Σεπτέμβριο. Ήδη και η Moderna έχει πάει έγκριση για το εμβόλιο που έφτιαξε. Από ‘κει και μετά είναι θέμα της παραγωγικής διαδικασίας, πόσο γρήγορα μπορούν να φτιάξουν τα εκατομμύρια δόσεις που χρειάζονται».

Προηγούμενο άρθροΑνέστης Ταουρουκίδης: Με το ψηφοδέλτιο που ετοιμάζουμε Δήμαρχος θα είναι την επόμενη 4ετία ο κ. Κλειστιώτης
Επόμενο άρθροΑπόστολος Χρόνης: Είμαστε σε διαδικασία να αλλάξουμε τη ΔΕΥΑΚ