Στο κόκκινο εντάχθηκε η Καβάλα λόγω των πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος σημείωσε πως λόγω του τουρισμού και έλλειψης τήρησης των μέτρων φτάσαμε πλέον σε αυτή την κατάσταση.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η Καβάλα ως τουριστική περιοχή, είχε αυξημένη κινητικότητα, τα μέτρα δεν τηρούνταν, κυρίως από τους νέους. Από ‘κει ξεκινάνε οι εκρήξεις του κορωνοϊού το είχαμε δει και πέρυσι, αργότερα κατά το Σεπτέμβριο με αρχές Οκτωβρίου. Είναι κάτι φυσιολογικό, το έχουμε δει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας λόγω του τουρισμού. Η έλλειψη προσοχής σε περίοδο πανδημίας με μία μετάλλαξη, τη «Δ», που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα και σε μία χώρα που το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλό, δεν είναι δύσκολο να πυροδοτηθούν τέτοιες εξάρσεις με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.

Όλοι, πια, ρωτάνε και τώρα τι κάνουμε, όταν φτάνουμε εδώ. Αλλά δεν αναρωτιέται κανείς τι θα κάνουμε πριν φτάσουμε. Πάντα περιμένουμε να φτάσουμε στα όρια ή να ξεπερνάμε και μετά ψάχνουμε να δούμε πώς να το περιορίσουμε. Αλλά όταν κάτι το αφήνεις και εξελίσσεται, μετά δύσκολα το μαζεύεις. Είναι σαν τις πυρκαγιές στο δάσος. Θα πρέπει να καταβάλλεις μεγαλύτερες προσπάθειες αφού εξελιχθεί. Και θα τραβήξει σε χρόνο. Αν, όμως, κάτι το προλαβαίνεις από την αρχή είναι αλλιώς. Αφού ξέρουμε ποιες δραστηριότητες έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού –πάρτι, διασκεδάσεις, συνωστισμός σε συγκεκριμένα μέρη. Μετά όμως το τίμημα το πληρώνουμε όλοι και κυρίως η εστίαση που το πληρώνει πρώτη. Θέλει προσοχή. Θέλει να εμβολιαστούμε αλλά θέλει να τηρούμε και κάποια μέτρα μέχρι να καταλαγιάσει η πανδημία. Αλλά θα χρειαστεί κάποιους μήνες ακόμα. Δεν είναι τόσο απλό. Οι πανδημίες δεν φεύγουν τόσο εύκολα ειδικά όταν η ανοσία του πληθυσμού δεν έχει φτάσει σε πολύ υψηλό ποσοστό. Και στη χώρα μας δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο υψηλό ποσοστό, είτε με εμβόλια, είτε με νοσήσεις.

Όταν φτάσεις αυτό το ποσοστό με νοσήσεις, θα έχεις και θύματα. Αυτή είναι η διαφορά. Κάποτε θα φτάσουμε αυτό το ποσοστό διότι έτσι όπως εξελίσσεται το πράγμα δύσκολα κάποιος να μην μολυνθεί».

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πρόσθεσε ότι «η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Θυμόμαστε όλοι τη ζημιά με το Astra Zeneca, τα χρήματα που δίναμε στους νέους για να κάνουν το εμβόλιο. Αυτό που προωθείται με τόσο επιμονή, το εμβόλιο στα παιδιά, αντί να εμβολιάσουμε αυτούς που κινδυνεύουν και θα έπρεπε να είναι στο 100% όσοι είναι άνω των 60 ετών, για να μην πω και οι άνω των 30-40 ετών, προσπαθούμε τώρα επειδή έχουμε ένα κενό τουλάχιστον 20-25% σ’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες, να το καλύψουμε εμβολιάζοντας τα παιδιά τα οποία κινδυνεύουν ελάχιστα. Δηλαδή πάμε ανάποδα.

Επικοινωνιακά δεν καταφέραμε να περάσουμε στον κόσμο την αξία του εμβολιασμού ειδικά σ’ αυτούς που πραγματικά κινδυνεύουν».

Προηγούμενο άρθροΕπίσημη πρώτη συνάντηση στο Δήμο Νέστου για τον πρώτο Αναπτυξιακό Οργανισμό στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΤο μπουρίνι προξένησε ζημιές σε περιοχές του Δήμου Παγγαίου- Φωτογραφίες