Έξαρση κρουσμάτων γρίπης παρουσιάζονται και στην Καβάλα. Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι αυτό ήταν αναμενόμενο.

Αρχικά ανέφερε ότι “Η γρίπη δεν είναι περίεργο που ήρθε. Το περίεργο είναι που τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε γρίπη. Τώρα είναι περισσότερα τα κρούσματα μια και η άμυνα των ανθρώπων δεν είχε έρθει σε επαφή με τον ιό τον προηγούμενο χρόνο.

Έτσι εξάρσεις γρίπης και μάλιστα επιδημικά κύματα με πάρα πολύ έντονα ποσοστά είχαμε παλαιότερα. Αλλά χρόνο με το χρόνο έχεις άλλα ποσοστά και άλλη νοσηρότητα. Ποτέ δεν είναι ίδια τα πράγματα.

Απλά φέτος το ζήτημα είναι ότι έχεις και τον κορονοϊο μαζί. Αυτός δεν έχει φύγει. Παράλληλα έχουμε κρούσματα γρίπης, κορονοϊου και άλλων ιώσεων. Τα μέτρα προφύλαξης είναι κοινά. Αφού μιλάμε για αναπνευστικούς ιούς άρα κοινές οι δίοδοι, άρα κοινά και τα μέτρα προφύλαξης.

Γρίπη είναι. Δεν πρέπει να δημιουργούμε έναν πανικό στον κόσμο. Δεν είναι αυτό φυσιολογικό. Και για αυτό ανάλογα με τη χρονιά έχουμε περισσότερα ή λιγότερα κρούσματα γρίπης. Απλά φέτος έχουμε και τον κορονοϊο εκ του παραλλήλου. Απλά οι θάνατοι από γρίπη φέτος είναι λιγότεροι από ό,τι είχαμε το 2015-2016 για παράδειγμα. Ή το 2010. Εμένα με ανησυχεί που οι θάνατοι από τον κορονοϊό συνεχίζουν να είναι 20 την ημέρα μας. Παρότι λένε ότι είναι πιο ήπια τα κρούσματα. Και πράγματι υπάρχει μια ανοσία στον πληθυσμό και λόγω των εμβολίων αλλά ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα συνεχίζουμε να έχουμε ακόμη θανάτους. Και μάλιστα είναι γεγονός ότι αυτό με ανησυχεί αν και όλοι το αναμέναμε.

Αναμέναμε ότι ο κορονοϊός θα γίνει ενδημικός όπως και η γρίπη και το λογικό θα είναι ότι θα έχουμε τα προβλήματα που έχουμε απλά δεν θα έχουμε επιδημικές εξάρσεις το καλοκαίρι. Το χειμώνα να τις έχει είναι φυσιολογικό”.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Στην ερώτηση αν έχει αξία να κάνει κανείς έστω και τώρα το εμβόλιο της γρίπης απάντησε ότι “Ναι έστω και τώρα έχει αξία να κάνει κανείς το εμβόλιο! Μετά από 15 μέρες θα κάνει αντισώματα και έτσι όπως φαίνεται θα έχουμε θέματα μέχρι και τον Μάρτιο. Η επιδημική έξαρση ουσιαστικά τελειώνει τον Απρίλιο.

Άρα λοιπόν έχει ακόμη νόημα και αξία. Θα λάβει προστασία” .

Προηγούμενο άρθροΜάρκος Δέμπας: Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε έναν επιπλέον χώρο στις επιχειρήσεις της Καβάλας στο ΒΙΟΠΑ
Επόμενο άρθροΚρύο και οικονομική στενότητα έχουν περιορίσει την κίνηση και στις Λαϊκές αγορές της Καβάλας