Μία εβδομάδα περίπου πέρασε από την συντριβή του Αντόνοφ στους Αντιφιλίππους με τον δήμαρχο κ. Φίλιππο Αναστασιάδη να είναι σε επιφυλακή.

Αρχικά ανέφερε ότι “Η περισυλλογή συνεχίζεται ενώ θα ανακοινωθεί και η ζώνη που θα δοθεί προς χρήση στους καλλιεργητές της περιοχής και θα είναι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω αρκετή μεγάλη μια και έχει προχωρήσει η διαδικασία. Οπότε θα δοθεί προς χρήση ένα μεγάλο τμήμα το οποίο θα είναι πάρα πολύ κοντά στον χώρο που είχαν. Συνολικά θα δοθούν γύρω στα 150 στρέμματα για το τέλος ώστε εκεί να γίνει ένας μεγάλος έλεγχος.

Δεν αποδείχθηκε ότι έφυγαν μακριά τα πυρομαχικά και ό,τι έχει βρεθεί είναι στο στενό χώρο της συντριβής. Έχουμε χαράξει δρόμους όπου εκεί απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση να περάσει ο καθείς και γι αυτό και φυλάσσεται ο χώρος από την αστυνομία και την πυροσβεστική”.

Οι ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναφορικά με τον αριθμό των αγροτών που θίγονται ο ίδιος σημείωσε ότι ‘’Η έκταση είναι μεγάλη αλλά θα περιορισθεί το απαγορευμένο έδαφος. Οι αγρότες που είχαν κτήματα εκεί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα κτήματα τους, διότι από όπου περνάει ο στρατός και προκειμένου να γίνει σωστά και με επιμέλεια η δουλειά τους, θα πάθουν ζημιές οι παραγωγές …. Οπότε δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν.

Αποζημιώσεις θα γίνουν. Το θέμα είναι ποιος θα είναι ο φορέας που θα αποζημιώσει μια και το περιστατικό είναι πρωτοφανές! Υποθετικά θα μπορούσε να αποζημιώσει η ασφάλεια του αεροπλάνου, και η άλλη περίπτωση αν δεν βρεθεί λύση είναι να το δούμε με την πολιτεία. Τα ΠΣΕΑ ή ένα άλλο κονδύλι. Αλλά γενικά πιέζουμε”.

ΕΧΕΙ ΗΡΕΜΗΣΕΙ..

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι κάπως έχει ηρεμήσει η όλη κατάσταση. “Τώρα επιχειρούν οκτώ ομάδες στρατιωτικοί και άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο και έτσι η δουλειά γίνεται πρωί και απόγευμα. Άρα η δουλειά γίνεται σωστά και με επιμέλεια και συντονισμένα, Προχωράμε καλά.

Γνωρίζαμε το ίδιο το βράδυ όταν ήρθαν οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ του στρατού και της Πυροσβεστικής μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κάτι επικίνδυνο σε ό,τι αφορά την ραδιενέργεια. Γι αυτό ήμασταν επιφυλακτικοί στις δηλώσεις και στις κινήσεις. Όταν ήρθε τη δεύτερη μέρα το κλιμάκιο με ελικόπτερο δήλωσα και εγώ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η ανησυχία ήταν λογική τα πρώτα λεπτά. Πρόβλημα δεν υπάρχει για κανέναν! Και το δεύτερο που κάνουμε και πέρα από την ζώνη που χωρίσαμε βλέπουμε και τα φυτά που τυχόν έχουν θιγεί από βαρέα μέταλλα και μιλώ και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το παρακολουθούμε συνεχώς. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό και για τους ανθρώπους της περιοχής μας” τόνισε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ

Όσο για το πλήρωμα των 8 ήταν άτομα από 35-50 ετών και ήδη βρίσκονται και κάποια δικά τους αντικείμενα ενώ υπάρχουν και τα στοιχεία τους!. “Δεν βγήκε επίσημη ανακοίνωση ακόμη και δεν ξέρουμε καν αν είχαν τις αισθήσεις τους. Αν έκανε ηρωική προσπάθεια ο πιλότος σαφώς και πρέπει να τονισθεί. Ό,τι χρειασθεί και πέρα από το διακρατικό επίπεδο ως Δήμος Παγγαίου θα το κάνουμε μνημείο όπου χρειάζεται!” σημείωσε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΚώστας Πεφάνης: Επιστροφή στις μικτές συνεδριάσεις των συμβουλίων των Δήμων
Επόμενο άρθροΙκανοποιητικά είναι τα τακτικά έσοδα του Δήμου Καβάλας για το Β’ τρίμηνο του 2022