Χωρίς συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό προκύπτει από ένα προσχέδιο για την συνεδρίαση των υπουργών που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέθεσαν στις Βρυξέλλες να συντάξουν προτάσεις για τον περιορισμό των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που δεν τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές.

Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει άλλα έκτακτα προσωρινά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά απέφυγαν να εγκρίνουν ανώτατο όριο τιμής ειδικά για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τα τέσσερα μέτρα

Οι 27 Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανέλθει, εντός ημερών, με νομοθετικές προτάσεις για τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, το Συμβούλιο δίνει εντολή στην Επιτροπή να αναπροσαρμόσει τις προτάσεις της πάνω σε τέσσερα άμεσα και προσωρινά μέτρα για τη μείωση των τιμών στην ενέργεια. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

Πρώτον, μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό των εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος παραγωγής και εισαγωγή συνεισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων που θα χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ενέργειας στους πελάτες.

Δεύτερον, έκτακτη και προσωρινή παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου της τιμής του φυσικού αερίου. «Ειδικά μέτρα από την άποψη αυτή θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στις τιμές ενέργειας για τους πελάτες. Τέτοια μέτρα θα πρέπει να αποσκοπούν στο να ωφελήσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές για να αμβλύνουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των σημερινών υψηλών τιμών ενέργειας και τις ευρωπαϊκές εταιρείες προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά τους, διατηρώντας παράλληλα το κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και το σήμα της αγοράς για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές”, αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Τρίτον, παροχή κινήτρων για συντονισμένη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να ανακουφιστεί η πίεση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή και οι υψηλές τιμές ενέργειας.

Τέταρτον, να σχεδιαστούν εργαλεία ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίζουν ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν στη διάθεσή τους επαρκή ασφάλεια για να αντιμετωπίσουν την αυξημένη αστάθεια στις αγορές.

Ο Σικέλα τόνισε ότι οι 27 Υπουργοί ενέργειας συμφώνησαν να καλέσουν την Επιτροπή να παρουσιάσει, εντός ημερών, νομοθετικές προτάσεις για τους τέσσερεις ως άνω τομείς. Ανακοίνωσε επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πριν το τέλος Σεπτεμβρίου, για να εγκριθούν συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση των τιμών.

Εξάλλου, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πλαφόν στο φυσικό αέριο, η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, απάντησε ότι όλα είναι υπό συζήτηση. Υπενθύμισε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι υπέρ ενός πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγού, ενώ σχετικά με ένα ευρύτερο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνει και το LNG, η Επίτροπος Σίμσον είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η Επίτροπος Σίμσον είπε ότι ελπίζει ότι οι νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής θα είναι έτοιμες ως τις αρχές του επόμενου έτους.

Διχάστηκαν για την επιβολή πλαφόν

Οι υπουργοί διχάστηκαν ως προς την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ αρκετοί είπαν ότι επείγει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από άλλες φθηνότερες πηγές ενέργειας.

«Είμαστε σε έναν ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα. «Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά μας, τις οικονομίες μας».

Μια πρόταση της ΕΕ για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των χωρών, με τη Ρωσία να απειλεί να διακόψει εντελώς την προμήθεια αερίου σε μία τέτοια περίπτωση.

Τα κράτη της Βαλτικής είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την ιδέα, λέγοντας ότι θα στερούσε από τη Μόσχα μετρητά για να χρηματοδοτήσει την στρατιωτική δράση της στην Ουκρανία.

“Η Ρωσία είπε ότι αν θέλετε το αέριό μας, καταργήστε τις κυρώσεις. Είναι εκβιασμός. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, πρέπει να έχουμε την πολιτική βούληση να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει”, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Εσθονίας Riina Sikkut.

Όμως, τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πολλά από τα οποία εξαρτώνται περισσότερο από άλλα από τα ρωσικά καύσιμα, φοβούνται ότι θα χάσουν όλα τα αποθέματά τους, ενώ ορισμένα αμφισβητούν εάν ένα πλαφόν θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση των τιμών όταν οι παραδόσεις είναι τόσο χαμηλές.

“Αν επιβάλλονταν περιορισμοί τιμών αποκλειστικά στο ρωσικό αέριο, αυτό θα οδηγούσε προφανώς σε άμεση διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν χρειάζεται βραβείο Νόμπελ για να το αναγνωρίσουμε αυτό”, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Σκρέκας: Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα

Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απέναντι στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

“Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθροΜάκης Παπαδόπουλος: Με την ανοχή του Δήμου πετιούνται παράνομα μπάζα στα δημοτικά έργα στο Περιγιάλι;
Επόμενο άρθροΚρήτη: Πρόστιμο στην 15χρονη που κλώτσησε την γάτα