Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος. Ο τελευταίος έκανε σχετικές δηλώσεις, αναφερόμενος αρχικά στην διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Όπως τόνισε αρχικά «Καταρχάς τα πράγματα ανάμεσα στο Δήμο και στην Περιφέρεια είναι διαφορετικά. Εξάλλου η αιρετή Περιφέρεια έχει έναν διαφορετικό ρόλο. Έναν ρόλο που είναι πολύπλοκος, είναι πιο απόμακρος από τον πολίτη, έχει θέματα τα οποία δεν είναι άμεσα με αποτελέσματα σε άμεσο χρόνο.

Απλά πρόκειται για έναν θεσμό που λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη, που παράγει απτά αποτελέσματα και που μπορεί και λειτουργεί με τους Δήμους σε συμμαχίες. Υπάρχει μια διάθεση αντιπαράθεσης ανά την Ελλάδα μεταξύ Περιφερειαρχών και Δημάρχων αλλά αυτή είναι μια λανθασμένη προσέγγιση με βάση την Ευρωπαϊκή Εμπειρία.

Βέβαια οι Δήμοι έχουν μια μεγαλύτερη ευελιξία στα οικονομικά. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κατσιμίγας, ανέφερε με την εμπειρία του στον ελεγκτικό μηχανισμό ότι πράγματι υπάρχει θέμα από τότε που ψηφίσθηκε ο νόμος  4414. Διότι οι χρηματοδοτήσεις έχουν μπλοκαρισθεί και καθυστερούν υπερβολικά.

Ενώ στους Δήμους δια των αναπτυξιακών τους εταιρειών έχουν περισσότερες ευκαιρίες κίνησης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας για παράδειγμα έχει κονδύλι αλλά δεν μιλάμε για κονδύλι ως των Δήμων.

Είναι ένας προϋπολογισμός βραδυκίνητος που θέλει μήνες για να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις ενώ μέσω της Περιφέρειας σαφώς και υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης».

ΣΤΟΧΟΙ

Στο ερώτημα ποιοι ήταν οι στόχοι του ιδίου και του αειμνήστου Γιώργου Παυλίδη απάντησε ότι «Βάλαμε ορισμένους στόχους οι οποίοι όμως στην πορεία τροποποιήθηκαν. Μας ήρθαν τότε τα capital control και είδαμε να μην μπορούμε να ξεκινήσουμε έργα. Αυτά ξεκίνησαν μετά την άρση των capital control ενώ εγώ τελείωσα σχεδόν όλα τα έργα που είχα βρει σε ετοιμότητα.

Στη δημοκρατία ο καθείς έχει το δικαίωμα να προχωρά όπως κρίνει αλλά υπάρχουν πάντοτε παράγοντες που κρίνουν ορισμένα πράγματα. Υπάρχει όμως και έργο Μαρκόπουλου που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν έργα των προηγούμενων διοικήσεων που εγώ τελείωσα και για τα οποία δέχθηκα τις ευχαριστίες του τέως Περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη, του τέως Αντιπεριφερειάρχη  κ. Γραννά επειδή κάθε φορά που αναφερόμουν σε αυτά τα έργα ευχαριστούσα τους ιδίους. Είναι σημαντικό σήμερα ότι η μόνη Περιφερειακή Ενότητα από τις 5 της ΑΜΘ είναι αυτή που έχει δημοσιευμένο προϋπολογισμό και απολογισμό».

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΜΕΤΙΟ

Για τις σχέσεις του με τον Περιφερειάρχη κ. Μέττιο είπε ότι όλα είναι καλά. «Οι σχέσεις δεν επηρεάσθηκαν από το γεγονός ότι εξελέγη αυτός Περιφερειάρχης και όχι εγώ ή κάποιος άλλος. Αυτή η εικόνα είναι λάθος.

Οι άνθρωποι που ήταν οι πρωτεργάτες της εκλογής Μέττιου βρίσκονται σε άλλους συνδυασμούς.  Προσωπικά ενοχλήθηκα όταν είδα τον κ. Μέττιο να περιέρχεται στο Ν. Καβάλας ερήμην εμού και όταν προσπάθησε να μπει σε διάφορες προσπάθειες έργων αποτυχημένων βέβαια χωρίς εγώ να έχω γνώση.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή της διοίκησης της εταιρείας  Εργοανάπτυξης εγώ απλά δεν πειράχθηκα με την αντικατάσταση μου αφού εξ αρχής δεν ήθελα να συμμετάσχω. Αντικαταστάθηκε στην πορεία όλο το Δ.Σ. και όφειλε να αλλάξει όλο το Δ.Σ. αφού πέθανε ο Παυλίδης που ήταν Πρόεδρος. Για αυτό και μπήκε ένα συμβούλιο με ευθύνη του κ. Μέττιου, συμβούλιο σε μια εταιρεία που εξελίχθηκε σε μεγάλο πρόβλημα. Ο  υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης θα βρει αύριο ένα μεγάλο πρόβλημα εμπρός του.

Προσωπικά εκτιμώ ότι έκανα όλες τις προσπάθειες για να ξεπερασθεί αυτό το θέμα, αλλά λύση δεν έβρισκα ποτέ. Δεν μπορεί να ασκείς διοίκηση στη βάση μιας παρέας συμπαθούντων» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

Αναφορικά με την Πολεοδομία και τα προβλήματα της τόνισε ότι πριν από 2 χρόνια είχε εντοπίσει το θέμα και μάλιστα έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στους 4 Δημάρχους που κάλεσε για να συζητήσουν το όλο θέμα. «Αυτό το πλαίσιο αλλαγών δεν έγινε. Όταν 136 υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας έχουν αυξημένες υπηρεσίες αλλά ένα άτομο μπήκε στο ΣΥΠΟΘΑ και άρχισε να λειτουργεί λιγάκι.

Το ζήτημα είναι ότι τους τελευταίους 5 μήνες το ΣΥΠΟΘΑ άρχισε να δουλεύει. Έχει καταφέρει να βρίσκει το βηματισμό του. Αλλά θέλουμε και κάποια άλλα ζητήματα να λύσουμε. Απλά για να στηριχθεί και στο ΣΥΠΟΘΑ η Περιφερειακή Ενότητα συμβάλλει με τους υπαλλήλους από τους υπαλλήλους που δεν έχει. Αλλά με 136 υπαλλήλους τι να κάνεις, πώς να καλύψεις ανάγκες; Ακόμη και τα ζητήματα επιφυλακής φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν.

Αναφορικά τώρα με το αμφιθέατρο του Διοικητηρίου και την ανακαίνιση του  υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα αλλά το δύσκολο είναι να το κλείσεις. Μην το βλέπετε έτσι απλά. Τουλάχιστον 7 μήνες θα χρειασθούν αν θέλουμε να κάνουμε έργο!

Υπήρχε μια προσδοκία αλλά τελικά δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Μιλάμε για μια μοναδική αίθουσα. Το έργο πρέπει να γίνει είναι ώριμο αλλά δεν μπορεί να κλείσει εύκολα το οίκημα. Σε όλα τα έργα σαφώς και απαιτείται η συναίνεση. Αλλά η δυσκολία είναι να πω ότι το κλείνω και δεν δίδω σημασία τι θα κάνει ο καθείς. Όσο για το ίντερνετ στο διοικητήριο αυτό δεν υπάρχει γιατί θα υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο των υπηρεσιών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σε αυτές τις εκλογές θα χρειασθεί σταυρό προτίμησης. «Ελπίζω  να με στηρίξουν οι πολίτες.. Σε αυτή τη θητεία και συγκρούσθηκα και αντιπαρατέθηκα και πολλές φορές ρίσκαρα αλλά είμαι βέβαιος ότι είμαι περήφανος και για την προσπάθεια που έκανα αλλά και για τις επιλογές που έκανα» δήλωσε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΗμερίδα σήμερα στο Επιμελητήριο με θέμα την «Ποινική προστασία της άγριας ζωής»
Επόμενο άρθροΑποχαιρετώντας ο Θόδωρος Μουριάδης μια σπουδαία Καβαλιώτισσα