Ξεκίνησε η διαβούλευση στη Βουλή για τη συνένωση του ΤΕΙ ΑΜΘ με τα ΤΕΙ Σερρών και Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη του ΤΕΙ κ. Θανάση Μητρόπουλο αναμένεται η συνένωση να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στο Μάρτιο για να ξεκινήσουν την λειτουργία τους την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά σαν Πανεπιστήμιο. Παράλληλα ζήτησε από την τοπική κοινωνία να στηριχθεί το νέο Πανεπιστήμιο με την παραχώρηση του παλιού Νοσοκομείου και του παλιού Πρωτοδικείου.

Ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ένα πολυετές, μακροχρόνιο, αίτημα και της Καβάλας και της Δράμας ικανοποιείται από την παρούσα κυβέρνηση η οποία φέρνει πανεπιστήμιο και στις δύο αυτές πόλεις. Αυτό θα έχει πάρα πολλές καλές επιπτώσεις στους δύο νομούς. Θέλω να πω ειδικότερα για την Καβάλα, η σχολή η οποία θα γίνει, εκτός από αυτήν των οικονομικών, θα υπάρχει μία θετικών επιστημών. Είναι η παλιά φυσικομαθηματική σχολή η οποία είναι μία εμβληματική σχολή, με αντικείμενα τα οποία λειτουργούν στα πανεπιστήμια εδώ και 500-600 χρόνια».

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Και πρόσθεσε ότι  «Η Καβάλα θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη στη βόρεια Ελλάδα μετά τη Θεσσαλονίκη. Τα επόμενα λίγα χρόνια οι Καβαλιώτες θα δουν μεγάλα καταστήματα, πολλούς φοιτητές, υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις στην πόλη τους και το νομό τους. Είναι μία πραγματικά ιστορική στιγμή. Να συγχαρούμε και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Καβάλα, οι οποίοι βοήθησαν αθόρυβα προς αυτήν την κατεύθυνση. Κι επίσης, για να μην αδικήσω κανέναν άλλον, το αίτημα για πανεπιστήμιο στην Καβάλα δεν ήταν μόνο ενός πολιτικού οργανισμού, όλοι οι πολιτικοί οργανισμοί, βουλευτές τουλάχιστον, έχουν κάνει τις προσπάθειές τους προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα μένει να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο. Στο σημείο το οποίο να θέλουμε να γίνει η πόλη μας και ο νομός μας η δεύτερη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη στη βόρεια Ελλάδα.

Στην Καβάλα θα γίνουν δύο Σχολές. Θα είναι η Σχολή Θετικών Επιστημών η οποία θα έχει το Φυσικό- Χημικό, Γεωλογικό και την Πληροφορική. Θα υπάρξει το τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου το οποίο θα λειτουργεί στην Καβάλα αλλά θα υπάγεται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, δηλαδή θα είναι αγγλόφωνο, δεν θα είναι στο μηχανογραφικό, θα έρχονται φοιτητές από το εξωτερικό με δίδακτρα. Κι εκεί ευελπιστούμε να φτιάξουμε κι ένα επόμενο τμήμα Μαθηματικών και Φιλοσοφίας το οποίο το έχουμε σχεδιάσει ήδη κατά τα πρότυπα αυτού που δουλεύει στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και  νομίζω ότι θα πάμε καλά κι εκεί.

Είναι κάτι που δεν θα βγει μόνο σε καλό στα οικονομικά του Ιδρύματος. Θα βγει πρώτα απ’ όλα σε μία ακαδημαϊκή αριστεία διότι το Ίδρυμα θα μπορεί, πλέον, να δίνει διδακτορικά και θα μπορεί να κάνει υψηλής ποιότητας έρευνα, πολύ υψηλότερες από αυτήν που κάνει τώρα με τα μεταπτυχιακά».

ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ

Τέλος εξέφρασε το φιλόδοξο σχέδιο του Ιδρύματος, λέγοντας ότι «ότι εμείς ενδιαφερόμαστε πλέον και προσκαλώ και παρακαλώ όλους τους πολίτες να συνταχθούν σ’ αυτό το αίτημα του Ιδρύματός μας, θέλουμε το νέο Πανεπιστήμιο να το φέρουμε κοντά στην πόλη. Και για να το φέρουμε κοντά στην πόλη, θέλουμε να το εγκαταστήσουμε στο παλιό Νοσοκομείο, τη φυσικομαθηματική σχολή. Το Νοσοκομείο να το χρησιμοποιήσουμε για εστίες και επίσης θα παρακαλούσαμε και θα ζητούσαμε για την Πρυτανεία του νέου Πανεπιστημίου, τα παλιά δικαστήρια. Αυτό θα φέρει άμεσα όλους τους φοιτητές μέσα στην πόλη, θα ζωντανέψει το κέντρο της πόλης αλλά συγχρόνως θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις εκείνες για να γίνει η πόλη όντως η μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη στη βόρεια Ελλάδα, μετά τη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω να συναινέσουν. Μια φορά κι έναν καιρό όταν ενδιαφερόταν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ήταν έτοιμοι να δώσουν πολλά περισσότερα κτήρια».

Προηγούμενο άρθροΑύριο Κυριακή ο υπ.Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης θα παρουσιάσει στην Καβάλα μέρος των υποψηφίων του συνδυασμού του
Επόμενο άρθροΓ.Παπαφιλίππου: Πιστεύω ότι θα βρεθεί η καλύτερη λύση προς όφελος των ναυταθλητικών σωματείων και της τοπικής κοινωνίας