Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου χθες , με τον Σύλλογο Εθελοντών Κατά του Καρκίνου να συμμετέχει στις σχετικές εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Παναγιώτη Φώτου το κυριότερο όπλο αντιμετώπισης κατά του καρκίνου είναι η πρόληψη και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούν διάφορους προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους.

Ο κ. Φώτου δήλωσε ότι «η 4η Φεβρουαρίου καθορίστηκε από την Παγκόσμια Ένωση κατά του Καρκίνου το 2000, σαν Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Την ημέρα αυτή η Παγκόσμια Ένωση θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο και κυρίως για την πρόληψη. Είναι αλήθεια ότι ο καρκίνος στα πρώτα του στάδια θεραπεύεται. Είναι μια νόσος που θεραπεύεται. Ο Σύλλογός μας εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται μέσα σ’ αυτούς τους στόχους. Προσφέρει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για τις διάφορες μορφές του καρκίνου κι έχει δώσει σε μερικές χιλιάδες συμπολίτες μας δωρεάν ελέγχους για διάφορες μορφές καρκίνου. Ο Σύλλογός μας είναι μέσα σ’ αυτούς τους στόχους, είναι ένας εθελοντικός σύλλογος και κάνει αυτές προσφορές στο κοινωνικό σύνολο. Εκτός αυτού, όμως, συμπαραστέκεται και στους άπορους καρκινοπαθείς.

Σ’ αυτήν την περίοδο, της κρίσης, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα να είσαι καρκινοπαθείς και να μην έχεις τα μέσα επιβίωσης. Ο Σύλλογός μας είναι κοντά σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Βοηθούμε με όσες δυνατότητες έχουμε. Αλλά το κύριο έργο μας γίνεται στο Ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου μας. Είμαστε δίπλα στους ογκολογικούς ασθενείς οι οποίοι προσέρχονται για να κάνουν τη χημειοθεραπεία τους. Με τις εθελόντριές μας σε καθημερινή βάση είμαστε κοντά σ’ αυτούς τους ανθρώπους και προσπαθούμε να κάνουμε την παραμονή τους στο χώρο όσο το δυνατόν πιο άνετη. Προσπαθούμε επίσης με την αγάπη μας να τους κάνουμε να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι προς τη ζωή».

ΣΕ 4 ΜΗΝΕΣ

Πρόσθεσε δε πως «Το περασμένο καλοκαίρι το Ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Καβάλας κινδύνευσε να κλείσει. Ξαφνικά έμεινε δίχως τον γιατρό του, τον κ. Κασαράκη, ο οποίος μετακινήθηκε στο Θεαγένειο. Περάσαμε μια δύσκολη κατάσταση. Κατορθώσαμε και εμείς με τον αγώνα μας να πάρουμε ένα μόνιμο γιατρό. Έναν μόνιμο ογκολόγο στο νοσοκομείο Καβάλας. Ο κ. Κασαράκης δεν ήταν μόνιμος, ήταν αποσπασμένος από Θεαγένειο. Αυτήν τη στιγμή το νοσοκομείο θα έχει έναν μόνιμο ογκολόγο και δύο επικουρικούς, μεταξύ των οποίων η κα Χαμαλίδου που όλο αυτό το διάστημα του καλοκαιριού μέχρι και το Δεκέμβρη αγωνίστηκε για να κρατήσει τους 50-60 ασθενείς στο ογκολογικό τμήμα της Καβάλας και να τους προσφέρει την υπηρεσία που μπορούσε. Βέβαια, αυτό έγινε με μεγάλη αναμονή και καθυστέρηση στους ανθρώπους αυτούς. Περιμέναμε τον καινούργιο ογκολόγο να μας έρθει μέχρι το τέλος του 2018. Δεν έγινε λόγω της γραφειοκρατίας και είχαμε μια εμπλοκή στο τέλος, της εκλεκτορικής επιτροπής που έφτασε στα δύο από τα τέσσερα στάδια για τον καινούργιο ογκολόγο και στο τέλος του ’18 ένα μέλος συνταξιοδοτήθηκε και όλη η επιτροπή έμεινε πίσω. Σήμερα, η επιτροπή έχει συσταθεί ξανά, περιμένουμε να ξαναγίνει η διαδικασία αλλά επειδή είναι χρονοβόρα, ο καινούργιος γιατρός θα έρθει μετά από 4 μήνες περίπου. Μέχρι τότε θα έχουμε τις δύο επικουρικές. Από την πρώτη του έτους μας ήρθε η κα Μαλλιαρού, μια καινούργια ογκολόγος με μεγάλη θέληση για δουλειά. Είναι λίγο άπειρη ακόμη. Έχουμε και την κα Χαμαλίδου που προσελήφθηκε μετά από περίπου 10 μέρες. Πάλι είχαμε ένα πρόβλημα με το ογκολογικό, πάλι είχαμε καθυστερήσεις, ταλαιπωρίες του κόσμου. Ευτυχώς αυτήν τη στιγμή είναι και οι δύο ογκολόγοι οι οποίες μαζί με τις συμβουλές του κ. Κασαράκη από το Θεαγένειο, εκτελούν το έργο τους».

ΔΙΑΡΡΟΗ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Επειδή βλέπουμε μια διαρροή των ογκολογικών ασθενών προς το Θεαγένειο, ήρθαμε σε συνεννόηση με τον κ. Κασαράκη. Τον παρακαλέσαμε αν είναι δυνατόν να έρχεται τουλάχιστον μια μέρα τη βδομάδα. Το δέχθηκε διότι το ογκολογικό τμήμα είναι έργο. Απευθυνθήκαμε στο διοικητή της περιφέρειας. Στην αρχή μας είπε ότι θα γίνει αυτό, δεν έγινε όμως και δυστυχώς ο κ. Κασαράκης δεν έρχεται. Θα προσπαθήσουμε πάλι. Για να συντονίζει το έργο ο κ. Κασαράκης και για να σταματήσει η ροή των ασθενών προς το Θεαγένειο. Είναι κρίμα επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν την πίστη ότι εκεί θα βρουν τη θεραπεία τους, να φεύγουν από την Καβάλα. Γιατί το νοσοκομείο της Καβάλας, το ογκολογικό τμήμα, παρέχουν πλήρη και σωστή θεραπεία. Περιμένουμε να γίνει δεκτό κι αυτό το αίτημά μας.

Με τον καινούργιο ογκολόγο που περιμένουμε, τα πράγματα θα είναι πολύ καλά για το ογκολογικό τμήμα της Καβάλας. Και περιμένουμε ότι θα έχουμε μια αύξηση των ασθενών. Αυτή την στιγμή έχουμε περίπου 6000 ασθενείς το χρόνο. Η Καβάλα είναι ένα πρότυπο αποκέντρωσης. Πιστεύουμε ότι με τον καινούργιο ογκολόγο τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα και στόχος μας, μετά, θα είναι η δημιουργία μιας ογκολογικής κλινικής».

Προηγούμενο άρθροΟ ΧΥΤΑ Θάσου, η ανύπαρκτη δημοτική εκταση και ο κόκκινος κύκλος…
Επόμενο άρθροΗμερίδα για το παρόν και το μέλλον της συνοικίας της Παναγίας στην Καβάλα