Λόγω του παρατεταμένου ψύχους υπενθυμίζουμε ότι η μόνωση των ιδιωτικών υδραυλικών μας εγκαταστάσεων είναι ο μόνος ενδεικνυόμενος τρόπος προφύλαξης τους από την παγωνιά, όπως άλλωστε επισημαίνεται κι από την Πολιτική Προστασία και όλους τους αρμόδιους φορείς διαχείρισης νερού.

Ετσι λοιπόν θα πρέπει οι πολίτες να μην αφήνουν τις βρύσες τους ανοιχτές και να μη σπαταλούν άσκοπα νερό αυτήν την ώρα (για πλύσιμο πεζοδρομίων, μπαλκονιών ή αυτοκινήτων, για παράδειγμα).

Δεδομένου ότι δεν έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα θραύσεις αγωγών από την παγωνιά, εκτιμάται ότι η αύξηση της κατανάλωσης κατά 10% που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, χωρίς να είναι ανησυχητική, οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την αγωνία των καταναλωτών να προστατεύσουν τις σωληνώσεις τους. Ωστόσο, μία βρύση που αφήνει μισό χιλιοστό νερό να τρέχει, «ξοδεύει» άσκοπα 20 λίτρα την ώρα ή 100 λίτρα νερό μέσα σε 5 ώρες και, ακόμη χειρότερα, 10.000 κυβικά μέτρα νερό ξοδεύονται, αν αφήσουν μία βρύση τους ανοιχτή 100.000 νοικοκυριά!

Σε ετοιμότητα και επιφυλακή πρέπει να βρίσκονται οι πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη θέρμανση και την ύδρευση λόγω παγωμένου νερού στους σωλήνες, καθώς μόλις αρχίσουν να ξεπαγώνουν θα φανεί τι ζημιά έχει γίνει.

Οι ειδικοί συστήνουν πως καλό είναι αν πρόκειται να φύγουν από το σπίτι να κλείνουν τον γενικό του νερού.

«Κατά 80% οι παγωμένες σωληνώσεις που θα ξεπαγώσουν, θα είναι σπασμένες ήδη, γιατί το πάγωμα λόγω διαστολής θα έχει κάνει ζημιά. Αυτό δεν φαίνεται γιατί είναι παγωμένα όλα. Μόλις ξεπαγώσει θα φανεί τι ζημιά έγινε. Μπορεί να υπάρχει ζημιά και στον λέβητα. Μέχρι τώρα όλα τα περιστατικά αφορούν σπασμένες σωλήνες νερού και αυτό έγινε επειδή δεν ήταν σωστά μονωμένες οι σωληνώσεις».

Κατά συνέπεια οι πολίτες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και αν δουν διαρροές θα πρέπει να κλείσουν το νερό.

Οι συνήθεις περιπτώσεις

Στις περισσότερες περιπτώσεις καταναλωτών που έχουν λέβητες δουλεύει η θέρμανση αλλά δεν υπάρχει παραγωγή ζεστού νερού. «Σε αυτές τις περιπτώσεις ο λέβητας δεν πρέπει να σταματήσει για κανέναν λόγο. Γιατί αν σταματήσει και ο λέβητας μετά σίγουρα θα έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και στο κύκλωμα της θέρμανσης και στον ίδιο το λέβητα».

Σε ότι αφορά αυτούς που δεν έχουν ούτε θέρμανση κατά 90% έχει δημιουργηθεί ζημιά μέσα στο λέβητα.

 Ο καταναλωτής δεν μπορεί να κάνει κάτι. Να κλείσει το γενικό του νερού και να κάθεται να περιμένει μέσα στο σπίτι του χωρίς νερό; Δυστυχώς δεν μπορεί να το κάνει, το νερό είναι αγαθό πρώτης ανάγκης. Αλλά πρέπει να είναι λίγο σε ετοιμότητα. Δηλαδή όταν είναι να φύγουν από το σπίτι, καλό είναι να κλείσουν το γενικό του νερού. Να μην αφήσουν δηλαδή το σπίτι με νερά όταν έχουν παγωμένα έξω και να φύγουν.

Μόνωση σωληνώσεων

Ο τρόπος που προτείνει να ξεπαγώσουμε -εάν μπορούμε – μια εξωτερική βρύση με σεσουάρ. Δηλαδή εάν έχουμε σε ένα μπαλκόνι μια βρύση, προσπαθούμε να την ξεπαγώσουμε σιγά σιγά με σεσουάρ να τη ζεστάνουμε και να ανοίξουμε το χερούλι για να μπορεί να ξεπαγώσει και να την αφήσουμε λίγο ανοιχτή γιατί με το που θα ξεπαγώσουν όλα, κάπου πρέπει να τρέξει το νερό, να φύγει. Το καλύτερο φυσικά, όπως λέει είναι να αφήσουμε μια βρύση εσωτερική ανοιχτή αν είναι παγωμένα όλα για να φύγει το νερό. Αν είμαστε σε χωριό ή κάπου με αυλή να προσέχουμε να μην τρέχουν τα νερά στο δρόμο.

Επίσης εφιστά την προσοχή σε τυχόν σπασμένες σωλήνες. Φυσικά θα είναι σπασμένες σε πολλά σημεία. Τώρα και να είναι σπασμένες κλείνουμε τον γενικό εάν μπορούμε, όπως αναφέρει.

Τι κάνουμε όταν περάσει ο παγετός; «Όταν τελειώσουν όλα αυτά φωνάζουμε τους υδραυλικούς για να μονώσουν τις σωλήνες με καλές μονώσεις διπλές και τριπλές».

Μονώνουμε και τα ρολόγια ύδρευσης, αν και σε ότι αφορά τα ρολόγια αναφέρει ότι μέσα στις οικοδομές είναι σπάνιο να παγώσουν.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Θεοφάνεια με… “τσουχτερό” κρύο – Μικρή “ανάσα” πριν την επερχόμενη θεομηνία
Επόμενο άρθροΕπίδομα θέρμανσης 2019: Πότε θα λάβουν οι δικαιούχοι τα χρήματα