O Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για πρώτη φορά το καινούργιο Υπουργικό Συμβούλιο στις 11:00 το πρωί

mitsotakis_nomosxedio
Η οικονομία μπαίνει σε πρώτο πλάνο για τη νέα κυβέρνηση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για πρώτη φορά το καινούργιο Υπουργικό Συμβούλιο στις 11 το πρωί και στη συνέχεια, στις 5 το απόγευμα, επισκέπτεται το -αναβαθμισμένο- υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι στόχοι που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για την οικονομία για την τετραετία 2023-2027 είναι αρκετά φιλόδοξοι.

Με «όπλο» και την επιδιωκόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το φθινόπωρο, θέλει να πετύχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ετήσια βάση, διπλάσιες δημόσιες επενδύσεις και αύξηση συνολικά των επενδύσεων κατά 70%.

«Θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο ανάπτυξης, μια ανάπτυξη που να επικεντρώνεται στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, αλλά και να μειώνει την ανισότητα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Επιδιώκει επίσης τη μείωση του δημοσίου χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ το 2030, αλλά και την επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.

Ένα «εργαλείο» προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και ένας στόχος από μόνος του είναι η περαιτέρω μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Αποτελεί εξάλλου πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη ότι η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος και για την -έμμεση- αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και για την προσέλκυση και διατήρηση επενδύσεων στη χώρα. Γι’ αυτό και επέλεξε πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές (υπολογίζεται να μείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 4 Αυγούστου) να φέρει το νομοσχέδιο με μειώσεις φορολογικών συντελεστών και μη μισθολογικού κόστους, ώστε να δείξει εξαρχής τις προθέσεις του για τη δεύτερη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το οικονομικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που θεσπίστηκε το 2011 για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα προβλέπει τη σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης αυτής κατά 20% από το 2025 και στη συνέχεια νέα μείωση 30% το 2026 και πλήρη κατάργηση το 2027. Θα περιλαμβάνει επίσης την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Στο πλαίσιο της στήριξης της οικογένειας -για την οποία έχει προηγηθεί η ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου υπό τη Σοφία Ζαχαράκη, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ως αρμοδιότητες και το δημογραφικό και την οικογενειακή πολιτική- το φορολογικό νομοσχέδιο θα ελαφρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, θα νομοθετηθεί η αύξηση με τη νέα χρονιά, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου 2024, του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά (εξαρτώμενα τέκνα), ένα μέτρο που αφορά κατ’ εκτίμηση περίπου 700.000 οικογένειες.

Άλλες πρόνοιες του νομοσχεδίου θα είναι η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025.

Το τελευταίο αυτό μέτρο αναμένεται να ελαφρύνει σημαντικά πολλούς φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να καλύψουν τα υψηλά τεκμαρτά ποσά φορολογητέου εισοδήματος που προσδιορίζονται μέσα από τα τεκμήρια της Εφορίας.

Προηγούμενο άρθροΥπουργικό Συμβούλιο: Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΜάκης Παπαδόπουλος: Θα κάνουμε την Καλαμίτσα “ένα κόσμημα” για τον τόπο μας, με ελεύθερη είσοδο για τους δημότες!