Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο και τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτη Μάρη, η σύμβαση ενός ειδικού Προγράμματος που εκπόνησαν από κοινού η Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο για την στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Ο κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΑΜΘ τόνισε ότι “Καταρχάς μπορώ να πω ότι πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε και ωρίμασε το προηγούμενο έτος προκειμένου να δημιουργήσουμε τις υποδομές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των παραγωγικών αγαθών.

Προσπαθούμε να εισάγουμε το αμερικανικό ή ευρωπαϊκό αν θέλετε μοντέλο της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγικών φορέων και των πανεπιστημίων δηλαδή να συνδυάσουμε την έρευνα με την παραγωγή και να τους φέρουμε κοντά τον ένα κλάδο στον άλλο για να πετύχουμε και το καλύτερο αποτέλεσμα.

Έτσι ξεκινήσαμε τις διαδικασίες με την διερευνητική διεργασία με το Πανεπιστήμιο για να βρούμε εκείνη την φόρμουλα που θέλουμε και μπορεί το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει και φτάσαμε στην προγραμματική σύμβαση και την υπογραφή αυτής μεταξύ του Πρύτανη του ΔΠΘ και του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέττιου. Θα είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα 36 μηνών.

Πρόκειται για ένα τριετές Πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια με πόρους ύψους 279.000 € και το οποίο θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα, σε συνεργασία μετις Υπηρεσίες της Περιφέρειας υπό το συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κ. Βασίλη Δελησταμάτη και του Καθηγητή του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ κ. Σπύρου Κουτρούμπα.

Στόχος του Προγράμματος είναι να φέρει κοντά τους παραγωγούς του Πρωτογενούς τομέα με τους επιστήμονες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου έτσι ώστε οι παραγωγοί να έρθουν σε επαφή με νέες μεθόδους καλλιέργειας και νέα μέσα παραγωγής, να επιτύχουν αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής τους, ενδεχομένως να στραφούν σε νέες καλλιέργειες, και τέλος να διαθέσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα προϊόντα τους σε νέες αγορές” τόνισε χαρακτηριστικά.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στην υπογραφή της Σύμβασης παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κ. Βασίλης Δελησταμάτης, ο Καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ κ. Σπύρος Κουτρούμπας, η πρώην Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κυρία Μαρία Μιχαλοπούλου, ο Ειδικός Σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα κ. Χρήστος Μαχαίρας και οι Προϊστάμενοι της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας.

Μάλιστα θα υπάρξει διαβούλευση για να δούμε και από που θα ξεκινήσει το ερευνητικό κομμάτι. Ο πρωτογενής τομέας όμως, όπως και κάθε τομέας άλλωστε, απαιτεί συνεχή εξέλιξη και προσαρμογή. Προσαρμογή στις νέες τεχνικές και στα μέσα παραγωγής. Προσαρμογή στα νέα επιχειρηματικά και περιβαλλοντικά δεδομένα. Γιατί πλέον ο παραγωγός του πρωτογενούς τομέα είναι και επιχειρηματίας. Θα διαφημίσουμε έτσι αγαθά από μικρούς παραγωγούς και θα προωθήσουμε φημισμένα αγαθά που βρίσκονται ακόμη σε χαμηλή διαφημιστική τροχιά” τόνισε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΔιάλεξη με θέμα “Οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου”
Επόμενο άρθροΚανονικά γίνονται τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ, Νο4 της Κηπούπολης και Νο5 του Αγίου Λουκά