Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 19-21 Οκτωβρίου 2021 η συνάντηση των εταίρων στη Μαγιόρκα, στο πλαίσιο του έργου INTERREG EUROPE, με τίτλο «CHERISH- Creating opportunities for regional growth through promoting Cultural HERitage of fiSHing communities in Europe»-Δημιουργώντας ευκαιρίες περιφερειακής ανάπτυξης, μέσω της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των αλιευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη».

Οι χώρες που εκπροσωπήθηκαν, μέσω των φορέων τους, ήταν η Ελλάδα (Δήμος Καβάλας), η Ολλανδία (Δήμος του Middelburg), οι οποίες είναι και επικεφαλής του έργου, η Λετονία (Περιφέρεια της Ρίγα), η Ισπανία (Συμβούλιο Νήσων της Μαγιόρκα), η Κύπρος (Αναπτυξιακή Εταιρία Πάφου “Αφροδίτη”), η Ιταλία (Περιφέρεια του Abruzzo) και η Γερμανία (EUCC – The Coastal Union).

Πέραν των εταίρων, συμμετείχαν και εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης από όλες τις χώρες, ενώ από την Ελλάδα μας τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, Ανδρέας Καραγιώργης.

Η συνάντηση στόχευε στην ανάδειξη πρακτικών των αλιευτικών πολιτιστικών κοινοτήτων στη Μαγιόρκα.
Η συγκεκριμένη δράση βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με τη βασική επιδίωξη του έργου, που είναι η δημιουργία ευκαιριών περιφερειακής ανάπτυξης, μέσω της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομίας των αλιευτικών κοινοτήτων στην Ευρώπη.

Το Συμβούλιο της Μαγιόρκα είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση της συνάντησης, στόχος της οποίας ήταν όχι απλώς η παρουσίαση των πρακτικών, αλλά η βιωματική συμμετοχή και η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, ώστε να δημιουργηθεί αφενός μεν πρόσφορο έδαφος μεταφοράς της μεθοδολογίας της πρακτικής και στις υπόλοιπες συμμετέχουσες περιοχές και αφετέρου να βοηθηθεί η μελλοντική χάραξη τοπικών στρατηγικών και πολιτικών.

Οι πρακτικές που παρουσιάστηκαν αφορούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Discover the Sea”, το οποίο επικεντρώνεται σε οργανωμένες επισκέψεις σε ένα παραδοσιακό εργαστήριο ναυπηγικής, ώστε να εξοικειωθούν οι μαθητές με το εν λόγω επάγγελμα και τον κόσμο γύρω από αυτό, το έργο “La Nau”, το οποίο στοχεύει στη διαφύλαξη και διατήρηση παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών, και, τέλος, η Στρατηγική για την ενίσχυση της Ιστιοπλοΐας που προωθείται από την Cala Gamba Yacht Club, η οποία στοχεύει στη διατήρηση του παραδοσιακού στόλου και της ιστιοπλοΐας ως αθλητικού και πολιτιστικού στοιχείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της πρακτικής Galibs, (η οποία είχε παρουσιαστεί στην προηγούμενη διαδικτυακή συνάντηση), όπου αυτοδίδακτοι ναυπηγοί συλλέγουν αλιευτικά σκάφη, προχωρούν στην αποτύπωση, ψηφιοποίηση και συντήρηση των αλιευτικών σκαφών.

Την τελευταία ημέρα της συνάντησης δόθηκε η ευκαιρία στους εταίρους να συζητήσουν πολιτικές και στρατηγικές που αφορούν την αλιευτική πολιτιστική κληρονομιά, να παρουσιάσουν τα Σχέδια Δράσης που εκπόνησαν την προηγούμενη περίοδο, να αναδείξουν τα στοιχεία της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της παραδοσιακής γνώσης, τις εν δυνάμει διασυνδέσεις με συμπληρωματικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και οι αναμενόμενες οικονομικές προοπτικές, και να αναφερθούν στη σημαντικότητα εμπλοκής όλων των ενδιαφερόμενων φορέων.

Το επόμενο βήμα για τον Δήμο Καβάλας είναι η παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης στο Περιφερειακό ΑΜ-Θ και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Με τον τρόπο αυτό το έργο CHERISH επηρεάζει την τοπική πολιτική, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την αλιευτική κοινότητα.

Προηγούμενο άρθροΔύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Επόμενο άρθροΈκκληση του Δημάρχου Διδυμοτείχου για τήρηση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού