Με μάχη πολιτικών αρχηγών για το φλέγον ζήτημα των παρακολουθήσεων, το οποίο αναμένεται να μονοπωλήσει το περιεχόμενο των συνεδριάσεων για τους επόμενους μήνες, θα αρχίσει τις εργασίες της η Βουλή μετά τις θερινές διακοπές.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, του ζήτησε να μην υπάρξει χρονοτριβή και, όπως όλα δείχνουν, την πρώτη κιόλας εβδομάδα επανέναρξης λειτουργίας της Βουλής αναμένεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, την οποία ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Αυγούστου, αναμένεται -με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφούσας Νέας Δημοκρατίας- να ορίσει άμεσα την ημερομηνία διεξαγωγής της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης – το πιθανότερο για την Τετάρτη 24 Αυγούστου.

Στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος και τα αιτήματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το ζήτημα των παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την ΕΥΠ. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τον πρόεδρο της Βουλής επισκέφθηκαν την περασμένη Τρίτη οι βουλευτές Χάρης Καστανίδης και Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας του την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών ακόμα και πριν από τις 22 Αυγούστου, ενώ σχετικό γραπτό αίτημα υπέβαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας, μάλιστα, την κλήση σε ακρόαση του τέως πλέον διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος, αλλά και του τέως γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μολονότι φαινομενικά συμφωνούν, δείχνουν να ακολουθούν μοναχικές και σε μεγάλο βαθμό ανταγωνιστικές πορείες. Επισημαίνεται πως σε περίπτωση που τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταφέρουν και συνεννοηθούν ως προς τα πρόσωπα που θα ζητήσουν να κληθούν προς ακρόαση, τότε η πλειοψηφία της Ν.Δ. δεν θα μπορεί να εγείρει την παραμικρή ένσταση για να εμποδίσει την ακρόαση.

Και αυτό γιατί με βάση το άρθρο 41 Α του Κανονισμού της Βουλής η ακρόαση προσώπων είναι υποχρεωτική αν το ζητήσουν τα 2/5 της επιτροπής. Στην παρούσα σύνθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εν συνόλω 19 μελών η αντιπολίτευση μετρά εννέα μέλη, αριθμός που υπερκαλύπτει το απαιτούμενο από τον Κανονισμό της Βουλής ποσοστό.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο εδάφιο είχε επικαλεστεί η αντιπολίτευση το 2017 για να ζητήσει την ακρόαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών για το ζήτημα της παράδοσης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαιναν, πάντως, ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα συνεδριάσει ούτως ή άλλως άμεσα, καθώς, μετά τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης, θα πρέπει να παρασχεθεί η γνώμη της Επιτροπής για τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Μάχη για τις παρακολουθήσεις στη Βουλή

Προηγούμενο άρθροΦλερτάρει με ατύχημα στο Αιγαίο η Τουρκία
Επόμενο άρθροΈβρος: Στο ΚΥΤ Φυλακίου ο Νότης Μηταράκης για την υποδοχή των 38 μεταναστών που εγκλωβίστηκαν στη νησίδα