Ο Νότης Μηταράκης πήγε στον Έβρο το πρωί της Τρίτης (16.8.2022) και στο ΚΥΤ Φυλακίου, εκεί όπου θα μεταφερθούν οι 38 μετανάστες που εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος, μετά το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με τον εγκλωβισμό τους σε τουρκική νησίδα.

Ο Νότης Μηταράκης, σημείωσε για τους μετανάστες στον Έβρο ότι «απόλυτο ανθρωπισμό και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε ότι αυτή η ομάδα βρίσκεται εντός ελληνικού εδάφους, κινήθηκε η ΕΛ.ΑΣ. και τους παρείχαμε όλες τις απαραίτητες ιατρικές βοήθειες».

Απαντώντας σε όσους κατέκριναν τις κινήσεις της Ελλάδας, ο Νότης Μηταράκης είπε για τους μετανάστες ότι «βρίσκονται με απόλυτη ασφάλεια στο φυλάκιο» και πρόσθεσε ότι «πέρασαν με βάρκα τον ποταμό Έβρο».

Αρχικά, η ομάδα των μεταναστών, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, μεταφέρθηκαν στο Προανακριτικό Κέντρο Αλλοδαπών της περιοχής ώστε να διαπιστωθεί ο χρόνος και ο τρόπος της μετακίνησής τους, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά όλα τα ερωτήματα, εξήγησε ο κ. Μηταράκης.

«Ερευνάται από σημείο περάσανε και ποιος τους διευκόλυνε, η ΕΛ.ΑΣ. και οι αρμόδιες αρχές θα συζητήσουν με τους ανθρώπους, θα γίνει ανάκριση και θα έχουμε απάντηση στα ερωτήματα για το τι πραγματικά έχει συμβεί και αν εμπλέκονται αρχές άλλων κρατών ή άλλα τρίτα πρόσωπα», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των μεταναστών στον Έβρο

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Προηγούμενο άρθροΣκληρή μάχη στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων
Επόμενο άρθροΚλείδωσαν» τα νέα μέτρα στήριξης – Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ