Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν προχθές οι επαγγελματίες της Λαϊκής Αγοράς Καβάλας για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για την λειτουργία των Λαϊκών Αγορών. Ο πρόεδρος του Σωματείου Μικροπωλητών κ. Σωτήρης Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι τίθεται εκ νέου η υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στους επαγγελματίες των επαγγελματιών για την έκδοση αδείας λειτουργίας τους.

Όπως εξήγησε “Πράγματι η κινητοποίηση ήρθε απέναντι στο νομοσχέδιο. Έτσι σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης, φέρνοντας αποκλεισμούς στους μικρούς αγρότες-παραγωγούς, καθώς εισάγονται προβληματικά μέτρα και τιμωρητικά πρόστιμα και ευνοώντας τη διείσδυση μεγάλων εταιρειών.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας, μία πρώτη αντίδραση στο σχέδιο Νόμου που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης.

Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο φανερό και ένα νομοσχέδιο κρυφό…. Μια και μέσα στο νομοσχέδιο αναφέρονται 16 κρυφές υπουργικές αποφάσεις που βάζει το υπουργείο να αποφασίζει χωρίς όμως εμείς να γνωρίζουμε πώς γίνονται οι λαϊκές αγορές ενώ σε τελική θα αποφασίσει ο εκάστοτε υπουργός για 16 λειτουργίες απόλυτα βασικές όμως της λαϊκής αγοράς.

Δεν ξέρουμε τι μέλει γενέσθαι όμως. Εμείς θέλουμε απλά διαφάνεια στο νομοσχέδιο για να ξέρουμε τι θα γίνει αύριο στον κλάδο μας».

ΠΕΡΙ ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΤΩΝ…

Και πρόσθεσε πως «Επιμένει σε σημεία το νομοσχέδιο αυτό, περί ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ο λόγος κύρια, κάτι το οποίο όμως όχι μόνο εμάς, αλλά ακόμη και τον ίδιο τον Συνήγορο του Πολίτη ανησυχεί.

Η κυβέρνηση επιμένει, ενώ εμείς είμαστε που μείναμε λόγω πανδημίας κλειστοί και κανείς δεν μας αποζημίωσε…. Και όμως τώρα μας ζητούν ενημερότητες τις οποίες λόγω συνθηκών μπορεί και να μην έχουμε. Άρα τι να κάνουμε; Να διώξουμε όλους αυτούς τους συναδέλφους;

Όχι βέβαια. Άρα μιλάμε για καταστάσεις δύσκολες και είναι γεγονός ότι δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Γι αυτό και η αντίδραση μας. Μιλάει ο υπουργός για προκηρύξεις θέσεων. Κάθε χρόνο για τους παραγωγούς, για τους εμπόρους κάθε πέντε χρόνια. Και μάλιστα θα μπορεί ο καθείς με κάποια μόρια να χτυπήσει τη δική μου θέση. Μόρια όπως το γεγονός της ηλικιακής διαφοράς μια και οι νέοι θα έχουν περισσότερα μόρια από εμάς ή η χρήση κάρτας ανεργίας και άλλα τινά.

Άρα εγώ μετά από τόσα χρόνια είναι δυνατόν να έχω κάρτα ανεργίας και να είμαι 20 ή 30 ετών. Άρα πολλά τα άρθρα που θέλουν συζήτηση και ικανά να διώξουν τον επαγγελματία».

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν έστω και αν λέγεται ότι το νομοσχέδιο θα αρχίσει να ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2022.

ΝΑ ΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ

“Ας μελετήσουν, ας τα βάλουμε κάτω, ας τα ξαναδούμε και ας ελπίσουμε σύνεση για να μην πετάξουν κόσμο στην ανεργία” τόνισε.

Μάλιστα το σωματείο της Καβάλας λόγω δυσκολίας των οικονομικών του, δεν κατάφερε να παραστεί στην πορεία της Αθήνας ενώ τα αιτήματα ήταν και είναι:

Τα αιτήματα των Λαϊκών Αγορών στα οποία εξακολουθεί να κωφεύει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο αρμόδιος υπουργός είναι:

– Ίδρυση Νομικών Προσώπων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των λαϊκών αγορών.

– ΝΑΙ στην απρόσκοπτη προσέλευση των παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές κι ΟΧΙ στην προκήρυξη θέσεων μία φορά ετησίως.

– ΟΧΙ στις 16 διαφορετικές Υπουργικές αποφάσεις που αναφέρονται στο Νομοσχέδιο και δίνουν με αντισυνταγματικό τρόπο υπέρ-εξουσίες στον υπουργό.

– ΟΧΙ στην πλατφόρμα e-καταναλωτής όπως ισχύει για τα super markets με τζίρο άνω των 90.000.000ε.

– ΟΧΙ στην φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα, επιζητώντας την συνταγματική ισονομία με το στεγασμένο εμπόριο.

– ΟΧΙ στην οποιαδήποτε μετατροπή παραγωγών σε εμπόρους.

– ΟΧΙ στις ποινές εξοντωτικού χαρακτήρα που με την μη έκδοση 3 αποδείξεων μέσα σ’ ένα χρόνο χάνουμε τις Θέσεις μας και το Δικαίωμα Δραστηριοποίησης.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: Γεμάτες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα – Ο φόβος για τη Θράκη
Επόμενο άρθροΔήμος Παγγαίου: Παράταση από το Δασαρχείο Καβάλας στην δυνατότητα υλοτόμησης ιστάμενων χλωρών δέντρων