Οχυρωμένοι απέναντι στους σεισμούς είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τους ειδικούς. Ο Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Παυλίδης σημείωσε πως υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και μας οχυρώνει απόλυτα.
Συγκεκριμένα είπε ότι «βιώνουμε αυτό το συγκλονιστικό γεγονός στη γείτονα Τουρκία, με τεράστια καταστροφή με πολλές προεκτάσεις σε πολλά επίπεδα. Στην Ελλάδα ξυπνάει μνήμες του παρελθόντος, περιπτώσεις μεγάλων σεισμών. Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής περιοχή κι οφείλουμε να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς. Από ‘κει και πέρα, θα πρέπει σε επίπεδο πρόληψης να κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες για να διασφαλίσουμε το ότι δεν θα κινδυνεύσουμε σε περίπτωση σεισμού.
Η Ελλάδα δεν είναι ανοχύρωτη χώρα που να περιμένει την τύχη για να καθορίσει το αποτέλεσμα ενός τέτοιου συμβάντος. Μετά το μεγάλο σεισμό του 1953 στην Κεφαλονιά που είχε πάρα πολλούς νεκρούς, ξεκίνησαν οι εργασίες για να οργανωθεί ένας αντισεισμικός κανονισμός. Από το 1959 υπάρχει αυτός ο κανονισμός που εξελίσσεται δυναμικά. Αναθεωρήθηκε το 1985 και ενσωματώθηκαν ευρωπαϊκοί κώδικες που έχουν μελετηθεί από σύγχρονες επιστήμονες της εποχής. Ακολούθησαν οι αναθεωρήσεις του 1995, του 2000 και του 2003. Είναι και δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται. Έχουμε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο και μας φέρνει σε καλή θέση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΖΩΝΗ
Πρόσθεσε ότι «το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να οχυρώσουμε τις περιουσίες μας και την Πολιτεία έναντι ενός τέτοιου γεγονότος. Οι σεισμολόγοι παρά τις μεγάλες προσπάθειες και την εξέλιξη που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ακόμη σε θέση να προβλέψουν με ακρίβεια έναν σεισμό. Με βάση τις πιθανότητες, την εκτίμηση κάποιων παραγόντων που έχουν να κάνουν με το έδαφος και την περιοχή, μπορούν να πιθανολογήσουν σε κάποιες περιοχές αν θα συμβεί ή όχι ένας σεισμός και πόσο μεγάλος πιθανόν να είναι κι ενδεχόμενα τι καταστροφές θα έχει. Η Ελλάδα έχει χωριστεί σε ζώνες επικινδυνότητας κι έχουν ενσωματωθεί στον αντισεισμικό κανονισμό οι περιοχές επικινδυνότητας. Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, στο Νομό Καβάλας, είμαστε στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας, δηλαδή τη λιγότερο επικίνδυνη και σοβαρή ζώνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση σεισμού στην περιοχή μας, απλά εκτιμάται ότι η περιοχή, οι συνθήκες, τα εδάφη και μία σειρά άλλων παραγόντων δεν είναι σε τόσο κακό επίπεδο σε σχέση με τις άλλες ζώνες επικινδυνότητας.
Για κάθε ζώνη προβλέπονται συγκεκριμένοι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν σε κτήρια. Μας ενδιαφέρει κατά κανόνα να δούμε τα κτήρια στα οποία συναθροίζονται πολλά άτομα, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια και φυσικά ιδιώτες. Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει συστήσει κατά καιρούς ομάδες που κάνουν κατά καιρούς τέτοιους ελέγχους σε τέτοια κτήρια».