Το ταξίδι στον χρόνο δεν τελειώνει ποτέ για το νησί της Σαμοθράκης, από όπου το αριστούργημα της Νίκης της Σαμοθράκης (Victory of Samothrace) κοσμεί το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Η Σαμοθράκη των Καβειρίων Μυστηρίων της αρχαιότητας, πλήρωσε βαρύ τίμημα όταν πριν 200 χρόνια οι κάτοικοι του νησιού επαναστάτησαν και οι Τούρκοι σκότωσαν ή αιχμαλώτισαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού την 1η Σεπτεμβρίου 1821 (Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης).

Κατά τους πρώτους μήνες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο υπό την ηγεσία του Υδραίου Υποναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, που αρχικά απελευθέρωσε τη Λήμνο και ακολούθησε η απελευθέρωση του Αγίου Όρους και των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Άγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος). Ο ελληνικός στόλος απελευθερώνει τη Σαμοθράκη στις 19 Οκτωβρίου 1912, όταν τρία θωρηκτά του ελληνικού στόλου αγκυροβόλησαν ανοιχτά του όρμου της Καμαριώτισσας και ένα ναυτικό άγημα μαζί με Διλοχία Πεζικού αποβιβάστηκε στο νησί.

Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον Οκτώβριο του 1915, η Αντάντ κήρυξε τον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο συμμαχικός στόλος με βάση τη Λήμνο επιχείρησε να περάσει τα στενά των Δαρδανελλίων, αλλά δεν το κατόρθωσε, γιατί οι Τούρκοι τους απώθησαν. Νέα απόπειρα να εισχωρήσουν από την ξηρά ανατολικά της Σαμοθράκης με απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης επίσης απέτυχε.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου η Σαμοθράκη για άλλη μια φορά θα υποστεί τα πάνδεινα από τους Γερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές της. Το 1951 ο πληθυσμός του νησιού θα φτάσει τους 4.258 κατοίκους, όπου όμως με την αιμορραγία της μετανάστευσης για άλλη μια φορά το νησί θα ερημώσει. Σήμερα η Σαμοθράκη αριθμεί περίπου 3.000 κατοίκους όμως η περίοπτη θέση της στο βορειοανατολικότερο σημείο του Αιγαίου αποτελεί δυναμική νέας προοπτικής του νησιού.

Η Σαμοθράκη ήταν πάντοτε ένα από τα κέντρα του ελληνικού πολιτισμού. Κατά την αρχαιότητα η Σαμοθράκη ήταν ξακουστή για τη λατρεία των Μεγάλων Θεών στο Ιερό των Μεγάλων Θεών που ήταν αφιερωμένο στους απόκρυφους θεούς της αρχαιότητας. Ο βυζαντινός πολιτισμός άφησε την σφραγίδα του με 1.000 περίπου εκκλησιές και ξωκλήσια που βρίσκονται στο νησί σήμερα όπως η Παναγία η Κρημνιώτισσα, η Μονή του Αγίου Αθανασίου, Η Κοίμησης της Θεοτόκου, Η Αγία Φωτεινή, ο Προφήτης Ηλίας,Το Στασίδι του Αποστόλου Παύλου ενώ οι μεσαιωνικοί Πύργοι της Σαμοθράκης, είναι μνημεία του πολιτισμού των Ενετών.

Στο Λαογραφικό Μουσείο της Χώρας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιόπολης αποτυπώνεται η ιστορία της Σαμοθράκης.

Αντισγράτηγος ε.α. Κουσάντας Κωνσταντίνος

Προηγούμενο άρθροΚΙΝΑΛ: Φαβορί και αουτσάιντερ στις πράσινες εκλογές – Το κλίμα στα επιτελεία των έξι υποψηφίων λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες
Επόμενο άρθροΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ψηφιακός μετασχηματισμός: Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα