Τα φαρμακεία της Καβάλας δύνανται να χορηγούν μη συνταγογραφημένα φάρμακα. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σίσσυ Ρακιντζή υπογράμμισε ότι ξεπεράστηκε ένα σοβαρό πρόβλημα και τα φάρμακα αυτά πλέον κυκλοφορούν υπό την επίβλεψη των φαρμακείων και με ελεγχόμενη τιμή.

Σε αναστολή τίθεται η εφαρμογή του μνημονιακού νόμου που επιτρέπει τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από e-shop φαρμακεία, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι Υπουργοί Υγείας και Ανάπτυξης, κ. κ. Θάνος Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Για τους παραβάτες προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο από 20.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από 50.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. Οι ποινές επιβάλλονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα, ο Π.Φ.Σ. είχε διαβιβάσει στη Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων αναφορές Φαρμακευτικών Συλλόγων και φαρμακοποιών για παράνομη πώληση ΜΗΣΥΦΑ από καταστήματα λιανικής, αιτούμενος την επιβολή των κατά Νόμον κυρώσεων εις βάρος των εν λόγω επιχειρήσεων.

TA ΦΑΡΜΑΚΑ

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας κ Σίσσυ Ρακιτζή μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας πως μπορούν να προμηθεύονται και από πού τα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) .

“Τα ΜΗΣΥΦΑ όταν εν μέσω μνημονίων και κρίσης, αποφάσισαν πως η δημόσια δαπάνη του ΕΟΠΥ πρέπει να πέσει κάποια φάρμακα που στην Ευρώπη δεν συνταγογραφούνται και δίνονται από τα φαρμακεία, να γίνει αυτή η λίστα. Μιλάμε πάντα για φάρμακα και εκεί ξεκίνησε η παρεξήγηση, δηλαδή , από ποια κανάλια θα πρέπει να διανέμονται τα ΜΗΣΥΦΑ και εμείς πάντα λέγαμε πως αυτά συνεχίζουν να είναι φάρμακα, απλά δεν αποζημιώνονται απ την ασφάλεια του ΕΟΠΥ. Από εκεί ξεκίνησε όλη η ιστορία. Είχε ξεκινήσει από το 2010 αυτή η ιστορία! Τότε αποφάσισαν κάποια φάρμακα να φύγουν από το επίσημο δελτίο και να θεωρούνται μη αποζημιωνόμενα φάρμακα.

Είναι όλα τα σιρόπια, τα διαλύματα για το στόμα η τον λαιμό, οδοντικά νήματα, βιταμίνες, εκτός του σιδήρου που απαιτείται για θεραπεία ή όταν υπάρχει εγκυμοσύνη, που γράφεται από τον γιατρό. Όλο αυτό δυσκόλεψε τις τσέπες όλων μας σε ό,τι αφορά τη δαπάνη και επίσης τα φάρμακα αυτά αφού δεν είναι στο δελτίο τιμών πλέον ξεφεύγουν την τιμή. Θα αναφέρω για παράδειγμα το depon που από 0.70 έφτασε να πωλείται πάνω από 1,5 ευρώ μια και μπορούσε να γίνει αυτή η αύξηση από την πλευρά των εταιρειών! Όλα αυτά βγήκαν ως αποζημιωνόμενα. Αυτά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κυκλοφορούσαν παντού, σε μίνι μάρκετ, σε περίπτερα, παντού” τόνισε αρχικά.

H ΤΙΜΗ

Η ίδια εξήγησε ότι αυτά τα φάρμακα θα έπαιρνε κανείς από μίνι μάρκετ ή αλλού σε ακριβότερη όμως τιμή και έτσι παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας!

“Πλέον όλα αυτά τα φάρμακα δεν μπορούν να διατίθενται πλέον ούτε από καταστήματα ούτε από το διαδίκτυο μια και πρόκειται για φάρμακα και τίποτα άλλο. Και επίσης η χορήγηση φαρμάκων δεν είναι απλή υπόθεση.

Όπως για όλα τα φάρμακα που φεύγουν από το φαρμακείο, ο φαρμακοποιός ως επιστήμονας είναι υποχρεωμένος να εξηγεί και να ρωτά τι άλλο φάρμακο παίρνει ο ασθενής. Πρέπει ο φαρμακοποιός να ρωτήσει πριν δώσει ακόμη και ασπιρίνη. Ασπιρίνη και αντιθρομβωτικό σε ασθενή μπορούν να σημάνουν ταξίδι στον άλλο κόσμο. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε και δεν μιλάμε για καραμέλες ή για ντομάτες για να μπουν σε ράφια” τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ΕΥΘΥΝΗ

Και συνέχισε λέγοντας ότι « Όλοι γνωρίζουμε πως η ασπιρίνη π.χ. είναι ένα αντιπηκτικό φάρμακο και το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας μετά τα 50 ή και σε μικρότερες πια ηλικίες παίρνει έναν αντιπηκτικό φάρμακο. Ένας πολίτης που παίρνει ασπιρίνη και δεν γνωρίζει ότι το αντιπηκτικό που παίρνει μπορεί σε συνδυασμό με κάποιο άλλο φάρμακο, να του κάνει αιμορραγία , ίσως να τον οδηγήσει στο νοσοκομείο . Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη λοιπόν;

Εμείς οι φαρμακοποιοί είμαστε υπεύθυνοι για το κάθε φάρμακο που δίνουμε, να ρωτήσουμε τον πολίτη αν έχει κάποιο συνοδό νόσημα. Τότε του λέμε τι ασφαλώς πρέπει να διαλέξει . Επι παραδείγματι δεν συνιστούμε ένα αντιφλεγμονώδες σκεύασμα σε ένα άνθρωπο που έχει πίεση, γιατί θα προκαλέσουμε διπλό κακό. Άρα πρέπει να πάρει μια παρακεταμόλη ή κάτι άλλο που δεν θα του ανεβάσει την πίεση. Όλο αυτό δέκα χρόνια τώρα, ήταν στον αέρα, με κίνδυνο όλοι όσοι έπαιρναν αυτά τα φάρμακα από τα κανάλια διανομής εκτός φαρμακείου να διατρέχουν κίνδυνο.

Οι βιταμίνες τα τελευταία χρόνια, λόγω συνθηκών της ζωής μας , μπήκαν στην καθημερινότητά μας . Όμως ο φαρμακοποιός που θα δώσει μια βιταμίνη είναι υποχρεωμένος να ρωτήσει τον πολίτη, αν έχει κάνει γενικές εξετάσεις, γιατί την θέλει, ώστε να δώσει το κατάλληλο σκεύασμα. Αυτό δεν το κάνει κανείς εκτός του φαρμακοποιού. Όλο αυτό έπρεπε να συμμαζευτεί νομικά. Έτσι ψηφίστηκε το θέμα στην Βουλή ώστε όλα αυτά τα σκευάσματα να δίνονται μόνο απ τα φαρμακεία, αλλά χωρίς συνταγογράφηση.

Από την στιγμή που αυτά τα φάρμακα έφυγαν από την διατίμηση των φαρμάκων, γιατί υπάρχει πάντα η κρατική διατίμηση , όλα τα φαρμακεία τα πωλούν στην ίδια τιμή . Αν κάποιος ανεβάσει την τιμή τους , τότε το θέμα πηγαίνει στο ΣτΕ και στην συνέχεια υπάρχουν κυρώσεις. Αυτά τα σκευάσματα από την στιγμή που απελευθερώθηκαν από το δελτίο τιμών , απελευθερώθηκαν και οι τιμές τους. Κρατήθηκε μια σταθερή τιμή από όλα τα φαρμακεία εδώ και ένα 6μηνο και προσπαθούμε σε μια σταθερότητα” τόνισε.

Προηγούμενο άρθροΗ σεζόν της κρουαζιέρας θα διαρκέσει φέτος στην Καβάλα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου με 36 αφίξεις
Επόμενο άρθροΧρήστος Παπαδόπουλος: Δεν μπορεί να ησυχάζουμε, o ιός είναι εδώ και πρέπει να το έχουμε υπόψιν