Για το θέμα της αλίευσης των Τούρκων στο Θρακικό Πέλαγος παρενέβη η Περιφέρεια. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιείας κ. Ανδρέας Καραγιώργης σημείωσε ότι έχουν στείλει έγγραφα στην ΕΕ για την παύση αλιείας ενώ οι Τούρκοι αλιεύουν κανονικά.

Όπως ανέφερε “Είναι ένα γνωστό θέμα διότι ετησίως πρέπει η ελληνική κυβέρνηση μέσω των εκπαιδευτικών και επιστημονικών της φορέων να ενημερώνει για τον αριθμό των ιχθυοαποθεμάτων, των ψαριών δηλαδή που υπάρχουν γιατί όλα αυτά έχουν ένα συγκεκριμένο όριο και πέρα του ορίου αυτού υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την συνέχιση της αλιείας.

Και δη συγκεκριμένων ειδών ψαριών. Είδαμε από πέρσι ότι πολλά είδη ψαριών έχουν πρόβλημα σε ό,τι αφορά το απόθεμα τους. Και είδαμε ότι έχουμε και νούμερα στην Ευρώπη για τη μέση αλιεία συγκεκριμένα, οπότε και πήγαμε σε παύση αλιείας σε συγκεκριμένες στιγμές μέσα στον χρόνο.

Ενώ όμως εμείς τηρούμε την οδηγία της Ευρώπης, οι γείτονες Τούρκοι, μη όντες στην ΕΕ συνεχίζουν να ψαρεύουν και μάλιστα με άσχημο τρόπο γιατί παίρνουν τα πάντα και μάλιστα κάνουν αρπαγή και στον γόνο.

Γι αυτά και κάναμε επιστολή στην ΕΕ ώστε να ενημερωθεί και η γείτονα χώρα μια και πρέπει να τηρηθούν και από εκεί τα μέτρα”.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Και πρόσθεσε πως «Όταν λοιπόν παρουσιάσθηκαν στην Θεσσαλονίκη οι προοπτικές των θαλασσών για την Περιφέρεια μας μίλησα στον υπουργό και ο ίδιος τελικά μετά από την κουβέντα που κάναμε δεσμεύθηκε ότι στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών στην ΕΕ θα το φέρει ως θέμα για να πάψει να υφίσταται ως πρόβλημα.

Εμείς προσπαθούμε και οι άλλοι απλά κάνουν αυτό που θέλουν οπότε το αποτέλεσμα είναι ένα μηδενικό. Όταν κάποιος δεν ανήκει σε έναν φορέα όπως είναι η ΕΕ τότε έχουμε μια μεγάλη δυσκολία. Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει ένα ταρακούνημα μια και η δημοσιοποίηση τέτοιων θεμάτων θα φέρει ίσως και μια λύση. Άλλωστε τα αλιεύματα δυστυχώς μειώνονται. Δεν είναι άκρως επικίνδυνη η κατάσταση αλλά πρέπει να κρατήσουμε τα δεδομένα για να υπάρχει συνέχεια.

Η ΕΕ επενδύει στην αλιεία και στην θάλασσα και εμείς πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες. Μα υπάρχουν και σε εμάς ψαράδες που ξεπερνούν τις νόρμες αλλά είναι λίγοι. Ας φροντίσει η ΕΕ να τηρούνται οι νόμοι από όλους».

Προηγούμενο άρθροΜέχρι τις 5 Δεκεμβρίου μπορούν να κάνουν την αίτησή τους οι καταναλωτές για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, δηλώσεις Φ. Πούλου
Επόμενο άρθροΓια δεύτερη φορά προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η ΔΕΥΑΚ κατά εταιρείας οπτικών ινών