Με τον αριθμό των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων , στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, να κινείται πλέον στους 600.000 περίπου -έναντι σχεδόν 750.000 πριν από την εποχή των μνημονίων-, η κυβέρνηση προγραμματίζει έγκαιρα τις προσλήψεις κάθε επόμενης χρονιάς, με σταθερή αναλογία το ένα προς ένα: Μία πρόσληψη για καθεμία αποχώρηση εργαζομένου από το Δημόσιο.

Ετσι, το 2021 (τους πρώτους εννέα μήνες της χρονιάς) έχουν προσληφθεί 12.195 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ το 2022 θα γίνουν συνολικά 15.836 προσλήψεις στη Δημόσια Διοίκηση, με τους τομείς της Υγείας και της Εθνικής Αμυνας να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, καθώς μόνο σε αυτά τα δύο υπουργεία θα γίνουν οι μισές από το σύνολο των προσλήψεων.

Δείτε εδώ το infographic σε υψηλή ανάλυση.

Ψηφιακά

Τα αιτήματα προσλήψεων από το σύνολο των φορέων που υποβλήθηκαν μέσω ψηφιακού οργανογράμματος για το 2022 ανήλθαν σε περίπου 23.000, αλλά δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν όλα.

Παράλληλα, συγκεκριμένος προγραμματισμός με «οροφή» στον αριθμό των εργαζομένων γίνεται πρώτη φορά για το έκτακτο προσωπικό στο Δημόσιο, όσους δηλαδή απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή σύμβασης μίσθωσης έργου ή προσωπικού ωριαίας αποζημίωσης.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων του εν λόγω προσωπικού για το επόμενο έτος εγκρίνεται πλέον από το τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου και αυτό έγινε πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού, Μάκη Βορίδη.

Επίσημη «σφραγίδα»

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκρίθηκε το ανώτατο σύνολο αριθμού θέσεων έκτακτου προσωπικού για το 2022, 25.344, το οποίο θα κατανεμηθεί στα υπουργεία, σε συνέχεια των αιτημάτων τους για το εποχικό προσωπικό και της χαρτογράφησης η οποία διενεργήθηκε στο πλαίσιο της καταγραφής των εγκρίσεων των φορέων τα έτη 2018-2020 στο πλαίσιο της υπο-ομάδας η οποία λειτουργεί υπό την Επιτροπή Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι εγκρίσεις που δόθηκαν για ενίσχυση του τομέα της Εθνικής Άμυνας με έμψυχο δυναμικό -πέρα, δηλαδή, από τις εξελίξεις με τα εξοπλιστικά προγράμματα- μέσω της πρόσληψης 1.700 Επαγγελματιών Οπλιτών το 2022 (αν και για την πρώτη επταετία θεωρούνται έκτακτο προσωπικό, εντάσσονται στο τακτικό, καθώς θα μονιμοποιηθούν στη λήξη της επταετίας), όπως και η υποστήριξη των περιβαλλοντικών πολιτικών και της λεγόμενης «πράσινης» μετάβασης με 683 νέες θέσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο νέο υπουργείο

Σημαντικά θα υποστηριχθεί, με 400 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ενώ 483 προσλήψεις θα γίνουν στην ΟΣΥ, τη ΣΤΑ.ΣΥ. και τον ΟΣΕ, στο πλαίσιο ενίσχυσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 11.000 προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την επόμενη χρονιά.

Οπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, «για να μιλήσουμε για μόνιμες προσλήψεις, θα πρέπει προηγουμένως να αποτυπώσουμε ποιες είναι δομές και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθεί ένας δήμος ή μια περιφέρεια για να προσφέρει στους πολίτες όλα όσα έχουν ανάγκη.

Μέσω της ΕΕΤΑΑ, οι διαδικασίες αυτές έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί -είναι περίπου 750 τον αριθμό για τους δήμους και άλλες τόσες για τις περιφέρειες- και πλέον αυτό που κοιτάζουμε είναι πώς μπορούν να ανασχεδιαστούν, ώστε να αποτυπωθούν σωστά, να μην είναι χρονοβόρες και να μπορούν να προσφέρονται με το αναγκαίο προσωπικό».

Υγεία και Εθνική Άμυνα

Ο συνολικός προγραμματισμός προσλήψεων για το 2022, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, περιλαμβάνει στρατιωτικές και παραγωγικές σχολές, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του υπουργείου Υγείας, καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό (μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.λπ.) όλων των φορέων τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λαμβάνει υπόψη την προτεραιοποίηση που δήλωσαν οι φορείς στα αιτήματά τους, αλλά δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα στην ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς η πλειονότητα αφορά την πρόσληψη υπαλλήλων κατηγορίας ειδικού επιστημονικού προσωπικού, πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 11.000 προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου
Θυμίζουμε ότι με τον Νόμο 4622/2019 «Επιτελικό κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης», και ειδικότερα με το Αρθρο 51, θεσπίστηκε για πρώτη φορά η διαδικασία έγκρισης του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων στον δημόσιο τομέα από το Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο έγκρισης του ενοποιημένου προγράμματος κυβερνητικής πολιτικής.

Η δεύτερη καινοτομία που έχει θεσμοθετηθεί και θα εφαρμοστεί από το 2022 είναι πως όλες οι προσλήψεις πλέον θα γίνονται με τις νέες διαδικασίες, δηλαδή με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό γνώσεων και δεξιοτήτων, με ηλεκτρονικά μέσα. Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής του ΑΣΕΠ είναι να επιλέγεται ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, ενισχύοντας την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ταχύτητα στην επιλογή του προσωπικού.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο διακριτά μέρη, που αποτελούνται από την εξέταση γνώσεων, αλλά και τις δοκιμασίες δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, που θα σκιαγραφούν το εργασιακό προφίλ του υποψηφίου.

Προηγούμενο άρθροΑπάντηση του Γ. Ζαμπούκη για τον άταφο άστεγο: “Ο θάνατος των συνανθρώπων μας, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης”
Επόμενο άρθρο«Κακοκαιρία “Μπάλλος” – Έντονα καιρικά φαινόμενα»