02a23eec11584d7ba698babe91360bbf

Αλλαγή κλίματος και ανατροπή σκηνικού σημειώνεται στην αγορά ελληνικών ομολόγων, λόγω της εμπλοκής στη διαδικασία διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης και του διαφαινόμενου αδιεξόδου.
Φοβούμενοι ότι  το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ένταξη της χώρας στο QE θα καθυστερήσουν πέραν του προβλεπομένου,  οι επενδυτές προχωρούν σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις. Οι  τιμές των ελληνικών κρατικών χρεογράφων που ενισχύονταν τις προηγούμενες μέρες εν αναμονή του Eurogroup, καταγράφουν σήμερα μεγάλες απώλειες – και οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν αντιστοίχως.

Ισχυρότερες οι πιέσεις στους μεσοβραχυχρόνιους τίτλους, που αποτελούν “δείκτη”  για τις εκτιμήσεις των αγορών όσον αφορά τι δημοσιονομικές  εξελίξεις και την πιθανότητα  αδυναμίας της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της .

Η απόδοση του διετούς ομολόγου κινείται σήμερα 50-55 μονάδες βάσης υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο και διαμορφώνεται σε  7,41%.

Κατά 17 μ.β. ανεβαίνει η απόδοση του 10ετούς, στο 7,09%.

Στα ομόλογα  των άλλων χωρών της ευρωζώνης  δεν παρατηρούνται αξιόλογες μεταβολές τιμών/αποδόσεων. Οριακή άνοδο (κατά 1-2 μ.β.) σημειώνουν μόνον οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων ιταλικών και πορτογαλικών τίτλων.

Προηγούμενο άρθροΓραφείο Προϋπολογισμού Βουλής | Πιο κοντά το 4ο Μνημόνιο, όσο καθυστερεί η αξιολόγηση
Επόμενο άρθροΟ καιρός σήμερα