Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Την παρέλαση παρακολούθησαν ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Παρών ήταν επίσης ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης (George James Tsunis) και ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
Μετά το πέρα της παρελάσεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εορτάζουμε σήμερα με λαμπρότητα εδώ από τη Θεσσαλονίκη την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, το Έπος του ’40. Πριν από λίγο καμαρώσαμε τα τμήματα τόσο της πολιτικής, όσο και της στρατιωτικής παρέλασης.
Νοιώσαμε το ηθικό, το φρόνημα. Είδαμε το παράστημα αυτών που συμμετείχαν. Νοιώσαμε υπερήφανοι μαζί τους. Κι έρχεται στη μνήμη μας ακριβώς αυτό το Έπος του ’40, όταν η Ελλάδα κατενίκησε έναν θεωρητικά υπέρτερο εχθρό, ένα αλαζονικό και ολοκληρωτικό καθεστώς που δεν υπολόγισε όμως -και γι’ αυτό συνετρίβη στα βουνά της Πίνδου- ότι η χώρα είχε υψηλό εθνικό φρόνημα που διέτρεχε απ’ άκρη σε άκρη όλη την Επικράτεια, όλο το λαό, είχε στιβαρή ηγεσία και είχε ισχυρές, άρτια προετοιμασμένες κι έτοιμες να πολεμήσουν και να νικήσουν Ένοπλες Δυνάμεις.
Στη σημερινή εποχή, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι περίπλοκες, σύνθετες, ενδεχομένως διαφορετικά απ’ ό,τι .έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, αλλεπάλληλες και παράλληλες κρίσεις. Θα τις αντιμετωπίσουμε όμως και θα τις υπερνικήσουμε εμπνεόμενοι κι από το παράδειγμα των ηρώων του ’40, τη θυσία τους την αίσθηση του καθήκοντος να υπερασπιστούν την εθνική μας κυριαρχία και το πάτριο έδαφος. Και θα συνεχίσουμε και σήμερα να αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα πιο ισχυρή, για μια Ελλάδα που ορθώνει ανάστημα, για μια Ελλάδα που σέβεται αλλά και απαιτεί το σεβασμό των υπολοίπων, για μια Ελλάδα που αισθάνεται σίγουρη και ασφαλής παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις, επειδή διαθέτει -μεταξύ άλλων- και ισχυρές και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Χρόνια πολλά Ελλάδα!
Ζήτω το Έπος του ’40!
Ζήτω το Έθνος!».

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, παρέστη στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940
Επόμενο άρθροΟ εορτασμός της Εθνικής Επετείου στην Ελευθερούπολη