Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ενότητας CosmoClassical που αποτελεί την τελευταία ενότητα του Cosmopolis Festival 2022, παραχώρησαν σήμερα από την κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, o αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Δημοτικής Αστυνομίας, Απόστολος Μουμτσάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτης Αγγελίδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis Festival, Άλκης Ζοπόγλου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λατινοαμερικάνικης Κουλτούρας Ν.Καβάλας “KavaLatino”, που αποτελεί και υποστηρικτή της μουσικοχορευτικής αυτής ενότητας του Φεστιβάλ.

Ο κ. Μουμτσάκης στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τόσο πέρσι όσο και φέτος η Μεγάλη Λέσχη της πόλης φιλοξενεί ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Όλο τον Νοέμβριο και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο, φιλοξενούνται αξιόλογοι καλλιτέχνες που αναδεικνύουν την μουσική, κυρίως την κλασσική, φέρνοντάς την σε επαφή με άλλα είδη μουσικής, δημιουργώντας συνεκτικούς δεσμούς. Επίσης, με ιδιαίτερα κίνητρα προσκαλούμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό των ωδείων και μουσικών σχολών της πόλης μας, αλλά και τους μαθητές τους ώστε αυτή η ισχυρή παράδοση πολλών ετών αξιόλογης παρουσίας να συνεχιστεί και στο μέλλον, πιο ζωντανή και πιο έντονη. Τιμούμε επίσης, με ένα αφιέρωμα 3 ημερών, τον σημαντικό συνθέτη Γ.Α.Παπαιωάννου, αναγνωρίζοντας την καταλυτική του παρουσία στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας. Από την πλευρά μας, κάνουμε πράξη την υπόσχεσή μας ότι το Cosmopolis θα είναι μια γιορτή της μουσικής που θα έχει παρουσία σχεδόν όλο τον χρόνο με διαφορετικές και ιδιαίτερες παραγωγές».

Ο κ. Αγγελίδης με τη σειρά του ανέφερε ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες των προηγουμένων ετών λόγω πανδημίας, στην πράξη το Cosmopolis Festival παρέμεινε «ζωντανό», όταν πολύ μεγαλύτερες εκδηλώσεις και Φεστιβάλ ανέστειλαν τη λειτουργία τους: «Εμείς επιμείναμε και υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο, διατηρήσαμε ζωντανό έναν θεσμό που αποτελεί μια γιορτή της πόλης και ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο για την περιοχή. Στη φετινή ενότητα CosmoClassical έχει προγραμματιστεί ένα υπέροχο τετραήμερο αφιερωμένο στο Tango με ωραίες μελωδίες και τη συμμετοχή πολλών χορευτών. Επίσης έχουν προγραμματιστεί 9 συναυλίες κλασσικής μουσικής μέσα στο Νοέμβριο και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Όλη αυτή η δράση φέρνει και πάλι την πόλη μας στο επίκεντρο των πολιτιστικών γεγονότων».

Ο κ. Ζοπόγλου, αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα της ενότητας CosmoClassical το οποίο είναι διαθέσιμο στον επίσημο ιστότοπο του Cosmopolis Festival και συγκεκριμένα στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://www.cosmopolisfestival.gr/. Επί της ουσίας αναφέρθηκε στο σύνολο των δράσεων που διαμορφώνουν την τελευταία ενότητα του Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων στην πρωτοποριακή διοργάνωση που αφορά στο 1ο Kavala Tango Days που αποτελεί μια συνεργασία του Festival Cosmopolis με το KavaLatino και άλλους φορείς της πόλης. Κατά τη διάρκεια της δράσης από τις 3 ως τις 6 Νοεμβρίου, η πόλη θα χορεύει σε ρυθμούς Αργεντίνικου Tango. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις συναυλίες του επόμενου τριήμερου (18 – 20 Νοεμβρίου) το οποίο θα είναι αφιερωμένο στον σημαντικό Καβαλιώτη συνθέτη Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου και θα περιλαμβάνει 3 φανταστικές συναυλίες και είναι προϊόν της πάρα πολύ καλής συνεργασίας που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Cosmopolis και του Δημοτικού Ωδείου της πόλης. Κλείνοντας την παρουσίαση του προγράμματος αναφέρθηκε διεξοδικά στις υπόλοιπες συναυλίες της ενότητας στις οποίες θα δώσει το «παρών» πλήθος καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Με τη σειρά του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη πρώτη διοργάνωση Kavala Tango Days 2022, όπου εκτός από τις δράσεις που αφορούν σε συναυλίες, χορευτικές βραδιές (milongas), μαθήματα tango για αρχάριους και για προχωρημένους, υπαίθριες εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης έκανε λόγο και για μια συναρπαστική συνάντηση χορευτών και μουσικών που ασχολούνται με το αργεντίνικο Tango. Παράλληλα έδωσε και κάποιες λεπτομέρειες αναφορικά με τον 1ο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης έργου tango μουσικής, ο οποίος προκηρύχθηκε την Άνοιξη του προηγούμενου έτους, ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και αφορούσε τη σύνθεση ενός κομματιού ταγκό διάρκειας 3′ – 5′ για ένα σύνολο 4 – 6 οργάνων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, ότι το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 στις 21.00 στο θέατρο «ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ» θα παρουσιαστούν τα 6 καλύτερα έργα του διαγωνισμού σε μια ειδική καλλιτεχνική εκδήλωση.

Προηγούμενο άρθροΟι κυκλικοί κόμβοι είναι πολύ καλύτεροι, τα φανάρια είναι πλέον δυσλειτουργικά», δήλωσε ο πρόεδρος των Εκπαιδευτών Οδήγησης ΑΜΘ, Αντώνης Μαστοράκης
Επόμενο άρθροΠέθανε ο πρόεδρος του σκακιστικού ομίλου Καβάλας Βασίλης Θεοδωρίδης