Οι δημότες της Καβάλας απαντούν σε ερωτηματολόγιο για τους κυκλικούς κόμβους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Εκπαιδευτών Οδήγησης ΑΜΘ κ. Αντώνη Μαστοράκη οι κυκλικοί κόμβοι είναι πολύ καλύτεροι από τους φωτεινούς σηματοδότες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «έχει γίνει αρκετή κουβέντα για το θέμα. Οι κυκλικοί κόμβοι είναι ό,τι πιο μοντέρνο και σύγχρονο υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη. Παντού υπάρχει η τάση να καταργούνται τα φανάρια και στη θέση τους να δημιουργούνται τέτοιοι κόμβοι διότι πλέον η χρησιμότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρόσφατα πάρθηκε μια πρωτοβουλία στην περιοχή της Νεάπολης και δημιουργήθηκε ένας κυκλικός κόσμος που στο συγκεκριμένο σημείο μόνο οφέλη μπορεί να δώσει. Εκείνη η διασταύρωση είναι πολύ δύσκολη όσον αφορά το πώς θα τοποθετηθείς, πώς θα ελέγξεις και πώς θα τηρήσεις τις προτεραιότητες ώστε να υπάρχει ασφάλεια. Ο κυκλικός κόμβος βάζει τα όρια που πρέπει για να αντιλαμβάνεται ο καθένας την προτεραιότητά του, τη σωστή θέση του στο δρόμο και να γίνεται η κυκλοφορία καλύτερα.

Η δική μας πόλη έχει ανάγκη από πολλούς τέτοιους κυκλικούς κόμβους σε νευραλγικά σημεία οι οποίοι, εφόσον δημιουργηθούν, θα λύσουν πάρα πολύ το κυκλοφοριακό ζήτημα στην Καβάλα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Φάληρο θα έπρεπε να είναι ένα σημείο με κυκλικό κόμβο και να καταργηθούν οι σηματοδότες. Στη Μυροβόλο, το ήδη υπάρχον κυκλικό πάρκο είναι σε λάθος θέση αφού έγινε αρκετά χρόνια πιο πριν και είναι ένα σημείο που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην πόλη. Υπάρχουν φυσικά και διάφορα άλλα σημεία».

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ

Εξηγώντας για ποιον λόγο ο κυκλικός κόμβος είναι καλύτερος του σηματοδότη είναι διότι «ο σηματοδότης πολλές φορές καθυστερεί την κυκλοφορία χωρίς λόγο, με το να υπάρχει κόκκινο σε δρόμο αιχμής και πράσινο σε δρόμο χωρίς αιχμή. Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργούμε εμείς με τον σηματοδότη, είναι ότι τρέχουμε για να προλάβουμε το πορτοκαλί και το κόκκινο, ενώ ο κυκλικός κόμβος αναγκάζει τους οδηγούς, πρώτον να κάψουν ταχύτητα διότι αλλάζουν κατεύθυνση και δεύτερον δεν σταματάει η ροή της κυκλοφορίας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και ήδη σε πολλές πόλεις που έχω επισκεφθεί στην Ελλάδα, υπάρχουν πλέον πολλοί κυκλικοί κόμβοι. Τα φανάρια είναι, πλέον δυσλειτουργικά και οι οδηγοί δεν τα χρησιμοποιούν σωστά. Παρατηρούνται συνεχώς παραβάσεις.

Υπάρχουν σημεία στην πόλη που πρέπει να γίνουν κυκλικά και θα παίξουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της».

Προηγούμενο άρθροΗ αγωνία βουλευτών και πολιτευτών της Ν.Δ. για τους εξωκοινοβουλευτικούς αντιπάλους, το «κόψιμο» και οι τιμές σε επίσημες περιστάσεις
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση του προγράμματος της ενότητας CosmoClassical 2022