Υπάρχουν τμήματα που είχαν το 2022 Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) μεγαλύτερη του 10 και είχαν κενές θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υποψήφιοι περνούσαν το όριο της ΕΒΕ του τμήματος μπορούσαν να εισαχθούν σε αυτά.

Πανελλήνιες 2023: Πρεμιέρα με Νέα Ελληνικά για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ – Τι αλλάζει από φέτος
Του Στράτου Στρατηγάκη (Μαθηματικού – Ερευνητή www.stadiodromia.gr)

Πρόκειται για 64 τμήματα διαφόρων επιστημονικών αντικειμένων, που, πολλά από αυτά, βρίσκονται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 3619 κενές θέσεις έμειναν σε αυτά τα τμήματα εκ των οποίων οι 2060 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Φιλολογίας, Νοσηλευτικής, Οικονομικών, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Τουρισμού, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, όλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μόνη προϋπόθεση για την εισαγωγή σε αυτά τα τμήματα ήταν να περάσει ο υποψήφιος το όριο της ΕΒΕ.

Η ΕΒΕ κάθε τμήματος συγκρίνεται με τον μέσο όρο του υποψηφίου στα 4 μαθήματα που εξετάστηκε, χωρίς κανένα συντελεστή βαρύτητας. Εδώ βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας. Αν ο υποψήφιος αποτύχει σε ένα μάθημα δεν πρέπει να απογοητευτεί. Στο επόμενο μάθημα ας προσπαθήσει να γράψει όσο καλύτερα μπορεί, διότι ο μέσος όρος είναι το κριτήριο σε αυτή την περίπτωση. Μία κακιά στιγμή δεν πρέπει να μας απογοητεύσει και να τα παρατήσουμε.

Την ώρα που γράφει ο υποψήφιος, αν δει ότι δεν μπορεί να φτάσει στην επίδοση που έχει στοχεύσει, αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχε. Σημασία έχει πώς θα γράψουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, διότι οι Πανελλήνιες Εξετάσεις αποτελούν έναν διαγωνισμό συμπλήρωσης θέσεων, όπου εισάγονται από αυτούς που έχουν περάσει το όριο της ΕΒΕ όσοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια. Αλλά και η ίδια η ΕΒΕ προσαρμόζεται στις επιδόσεις των υποψηφίων. Η ΕΒΕ σχηματίζεται από το γινόμενο του συντελεστή που έχει επιλέξει κάθε τμήμα (μεταξύ του 0,8 και του 1,2) και του μέσου όρου των γραπτών όλων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου. Αυτό σημαίνει ότι μία χρονιά με δύσκολα θέματα η ΕΒΕ θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από μία χρονιά με ευκολότερα θέματα.

Οι υποψήφιοι που στοχεύουν σε περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές κάποιες φορές απογοητεύονται όταν δουν ότι δεν μπορούν να φτάσουν σε βαθμολογία πάνω από 18 και τα παρατούν. Κι όμως υπάρχει περίπτωση το 15 σε μια χρονιά με δύσκολα θέματα να είναι καλύτερο από το 18 σε μια χρονιά με εύκολα θέματα. Στον πίνακα βλέπουμε ότι το 2020 στη Χημεία έγραψαν περισσότεροι από 15 5665 υποψήφιοι, ενώ το 2016 έγραψαν περισσότεροι από 19 6466 υποψήφιοι. Αυτό σημαίνει ότι το 15 ήταν καλύτερος βαθμός το 2020, από ότι ήταν το 19 το 2016.

Οι υποψήφιοι, όμως, που έγραψαν 15 το 2020 βγήκαν απογοητευμένοι από τα εξεταστικά κέντρα με την αίσθηση ότι απέτυχαν. Κι όμως είχαν πάει πάρα πολύ καλά και αυτό φάνηκε όταν ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής και είδαν την Ιατρική Αθήνας να βρίσκεται στα 18.250 μόρια για πρώτη φορά στην ιστορία της, αφού η βάση της ήταν πάντα γύρω στα 19.000 μόρια. Αντίστοιχα οι υποψήφιοι των Οικονομικών που έγραψαν πάνω από 15 το 2017 ήταν λιγότεροι από αυτούς που έγραψαν πάνω από 18 το 2021, όπως βλέπουμε στον πίνακα.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι όταν γράφουμε, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο βαθμός μας θα σταθεί αρκετός για να πετύχουμε το στόχο μας. Ούτε όταν βγούμε από το εξεταστικό κέντρο και δούμε τις λύσεις των θεμάτων μπορούμε να καταλάβουμε τι έγινε. Θα καταλάβουμε μόνο όταν ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής περί τα τέλη Ιουλίου. Ψυχραιμία λοιπόν. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε.

Βαθμολογίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Μάθημα Βαθμός Αριθμός υποψηφίων
Χημεία 2020 >15 5665
Χημεία 2016 >19 6466
Μαθηματικά Οικονομικά 2017 >15 517
Μαθηματικά Οικονομικά 2021 >18 644
Μελέτη: Στράτος Στρατηγάκης

Προηγούμενο άρθροEnergean: Πρωτοποριακές και κρίσιμες για την ασφάλεια εκπαιδεύσεις στους εργαζόμενους στον Πρίνο
Επόμενο άρθροΥπογραφή Σύμβασης του έργου: “Εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης από Σκάλα Ραχωνίου – Σκάλα Καλλιράχης”