Την πιο συχνή κακοήθεια στο γυναικείο πληθυσμό, αποτελεί ο καρκίνος του μαστού, που σήμερα αντιμετωπίζεται επιτυχώς σε μεγάλο ποσοστό λόγω της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Μία στις 7 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Κάθε χρόνο 7.772 νέες διαγνώσεις καταγράφονται στην Ελλάδα.

Αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί εγκαίρως, έχει ως και 97% πιθανότητες πλήρους ίασης, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού σώζει ζωές και βασικά βήματα γι’ αυτόν είναι:

Μην αμελείς το ετήσιο ραντεβού για την μαστογραφία και την επίσκεψη στον γιατρό
Ο έλεγχος για την μαστογραφία θα πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 40 ετών σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό.
Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οι γυναίκες θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά από ειδικό γιατρό και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του.
Οι γυναίκες θα πρέπει να εκπαιδευτούν από τον γιατρό τους ώστε να κάνουν ψηλάφηση των μαστών τους. Αν διαπιστώσουν κάποια αλλαγή στο στήθος της θα πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό. Υπογραμμίζεται ότι η αυτοεξέταση δεν αντικαθιστά τον γιατρό και την μαστογραφία.
Γ. Πατούλης: Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές

«Η πρόληψη του Καρκίνου του μαστού βρίσκεται στις προτεραιότητές μας 365 μέρες το χρόνο. Η διαχρονική μάχη που έχουμε δώσει προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και να σωθούν ανθρώπινες ζωές έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Η 25η Οκτωβρίου αποτελεί μία ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όλες τις γυναίκες που δίνουν καθημερινό αγώνα για να νικήσουν τον καρκίνο του μαστού, μία ασθένεια που μπορεί να νικηθεί. Κλειδί σε αυτή τη μάχη είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ως Περιφέρεια Αττικής , προσθέτει ο κ. Πατούλης, «στηρίζουμε και συμβάλλουμε ενεργά με συγκεκριμένες πολιτικές, χρηματοδοτήσεις ενημερωτικές δράσεις και παρεμβάσεις, στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και προαγωγής της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού».

Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνει, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και με τη συνεργασία των ΚΕΠ Υγείας έχει οργανώσει προσυμπτωματικούς ελέγχους σε δήμους τις Αττικής όπου έχουν εξεταστεί χιλιάδες γυναίκες. Στόχος είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος να εφαρμοστεί και στους 66 Δήμους της Αττικής.
Επιπλέον η Περιφέρεια Αττικής έχει συνάψει σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας από τις αρχές του 2021 με το Νοσοκομείο Αγ.Σάββας. Μάλιστα από τότε που έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα εκατοντάδες γυναίκες έχουν εξεταστεί.

«Στόχος μας είναι μέσα από τη γόνιμη συνεργασία του επιστημονικού κόσμου με την Αυτοδιοίκηση, να εφαρμόσουμε πρακτικές που ακολουθούνται εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι γυναίκες που δίνουν τη μάχη τους με τον καρκίνο του μαστού, αξίζουν το θαυμασμό μας για το θάρρος και το κουράγιο τους και εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους. Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να συνεχίσουμε τη δρομολόγηση δράσεων με στόχο να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και ιδιαίτερα όσες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, απέναντι στον Καρκίνο του Μαστού», καταλήγει ο κ. Πατούλης.

Προηγούμενο άρθροΜήνυμα του Δημάρχου Καβάλας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού
Επόμενο άρθροΣυνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Καβάλας με επιχειρηματικούς φορείς του τουρισμού, παρουσία του Υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλειο Κικίλια