panagiotopoulos_vouli-800x445

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, να επανεξετάσει τον εδαφικό χάρτη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ΠΕ Καβάλας και να συμπεριλάβει τις περιοχές της στις μειονεκτικές περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πληρούν «ειδικά κριτήρια».

Στο πλαίσιο εναρμόνισης της χώρας μας με τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1305/2013, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ενισχύει τις περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, θα πρέπει να προβεί σε νέα οριοθέτησή τους.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οριοθέτηση η οποία προτείνεται, συμπεριλαμβάνει στις περιοχές που πληρούν «ειδικά κριτήρια» όλη τη Θράκη, εξαιρεί όμως το υπόλοιπο τμήμα της Περιφέρειας, δηλαδή την Ανατολική Μακεδονία.

Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας που χαρακτηρίζονται μέχρι σήμερα μειονεκτικές αλλά δεν περιλαμβάνονται στη νέα οριοθέτηση, από 1η Ιανουαρίου 2019 χάνουν την ενίσχυση της εξισωτικής αποζημίωσης, η οποία είναι ένα πολύ σημαντικό βοήθημα του περιορισμένου εισοδήματός τους, γεγονός που θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητάς τους.

Επιπρόσθετα, επειδή η τελική κατάταξη των δικαιούχων σε διάφορα Μέτρα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης για Νέους Γεωργούς, Σχέδια Βελτίωσης κλπ πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφέρειας, οι παραγωγοί της ΠΕ Καβάλας θα μειονεκτούν έναντι των παραγωγών της υπόλοιπης Περιφέρειας, έχοντας ως συνέπεια να στερούνται την εύλογη πρόσβαση σε χρήσιμα χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία, τόσο για τη διετία 2019-2020 όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Για αυτούς τους σοβαρούς λόγους και επειδή υπάρχουν πληροφορίες πως διεξάγεται στο παρασκήνιο κάποιου τύπου διαβούλευση για προσθαφαιρέσεις στο χάρτη των περιοχών με ειδικά μειονεκτήματα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ζητά να πληροφορηθεί βάσει ποιας μελέτης έχει γίνει ο σχεδιασμός του νέου χάρτη των επιλέξιμων περιοχών που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν πρόσθετη στήριξη και καλεί τον Υπουργό, στο πλαίσιο της ενιαίας και ίσης αντιμετώπισης των κατοίκων της Περιφέρειας ΑΜΘ, να συμπεριλάβει στη νέα οριοθέτηση τις περιοχές της ΠΕ Καβάλας.

Προηγούμενο άρθροΣύντομες οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο στη Καβάλα
Επόμενο άρθρο«Όσο τα νιτρικά και οι μετρήσεις είναι χαμηλές, δεν είναι καλό να πειράζουμε τα δεδομένα» δηλώνει για το νερό στο Ζυγό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ