Τρεις σταθμούς μέτρησης αέριας ρύπανσης διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας εκ των οποίων ο ένας της πόλης της Καβάλας λειτουργεί κανονικά. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο ο δεύτερος στη Νέα Καρβάλη είναι σε λειτουργία αλλά υπάρχει θέμα μετάδοσης των στοιχείων.

Ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι «οι σταθμοί που είχαν εγκατασταθεί από τον καιρό της Νομαρχίας είναι τρεις. Τοποθετήθηκαν προαιρετικά, δηλαδή χωρίς να είναι καθιερωμένο σε όλες τις Νομαρχίες ή να υπάρχει σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κατάσταση η οποία είναι κάποιοι σταθμοί παλαιωμένης τεχνολογίας. Οι βιομηχανίες λειτουργούν και εξυπηρετούνται από τους πιστοποιημένους σταθμούς που έχουν τοποθετήσει οι ίδιες. Αυτή τη στιγμή κι εδώ και ένα χρόνο είχα πει ότι θα προσπαθήσουμε αυτούς τους παλιούς σταθμούς να τους βάλουμε σε λειτουργία. Πολλές φορές φτάσαμε μέχρι το σημείο να πούμε ότι είναι έτοιμος να λειτουργήσει αλλά πολλές φορές συνέβησαν βλάβες, διάφορα προβλήματα.

Τελικά ο ένας εκ των τριών σταθμών έχει τεθεί σε λειτουργία, ο δεύτερος που είναι κοντά στη Βιομηχανία Λιπασμάτων έχει ένα ζήτημα τελευταίο με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων. Θα περάσει από την οικονομική επιτροπή μία απόφαση η οποία θα εγκρίνει το συμβόλαιο μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας και μίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να παίρνουμε τα αποτελέσματα. Εκτιμώ ότι θα πετύχει χωρίς να είμαι σίγουρος 100%. Από την άλλη μεριά υπάρχει ένας τρίτος σταθμός ο οποίος βρίσκεται ανατολικά της Νέας Καρβάλης κοντά στα πετρέλαια που έχει περισσότερα τεχνικά ζητήματα και δεν ξέρω αν μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία».

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ

Και πρόσθεσε ότι «Εκείνο, όμως, είναι το τρίτο βήμα. Λειτουργούμε με βάση το δημόσιο λογιστικό και με τις διαδικασίες του δημοσίου οι οποίες είναι τρομερά χρονοβόρες. Επίσης έχουμε και τεχνικά ζητήματα. Φτάνεις μέχρι να πεις ότι είναι εντάξει και ξαφνικά παρουσιάζεται μία βλάβη και ξεκινούν ξανά την προσπάθεια από τη αρχή.

Δυστυχώς οι σταθμοί μέτρησης της αέριας ρύπανσης είναι ένα πεδίο όπου ο καθένας μπορεί να εκφράζει και την ανησυχία του, ταυτόχρονα όμως να εκφράζει και την εμπάθειά του. Βλέπω ότι από ορισμένους ανθρώπους των ΜΜΕ, από τη μια μεριά να αναρωτιούνται τι λέει και τι κάνει ο Αντιπεριφερειάρχης τη στιγμή που έχουν αποκλείσει από το δικό τους Μέσο κάθε δυνατότητα του Αντιπεριφερειάρχη να πει τη γνώμη του. Οπότε έρχονται και ρωτούν τι λέει ο Μαρκόπουλος, αλλά με μία περισσή υποκρισία δεν του δίνουν το λόγο έτσι ώστε να μπορέσει να πει αυτό το οποίο λέω τώρα.

Με αποτέλεσμα να επικρατεί ένας κιτρινισμός, μία εμπάθεια και μία  στοχευμένη και χαλκευμένη δημοσιογραφία η οποία καταλαβαίνετε τι εξυπηρετεί παραμονές εκλογών. Στην Καβάλα είμαστε λίγο ως πολύ όλοι γνωστοί και θα έρθει η ώρα που ο καθένας με βάση την ψήφο του κόσμου θα μπει στη θέση του».

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ

Πρόσθεσε, επίσης, για τους δύο σταθμούς ότι «ο ένας είναι δυτικά της ΒΦΛ και ο άλλος δυτικά των πετρελαίων. Για τον έναν δεν έχει λυθεί το ζήτημα της μετάδοσης. Από τότε είχα πει ότι είναι παλιοί σταθμοί που η τεχνολογία τους έχει ξεπεραστεί. Παρ’ όλα αυτά είχα υποσχεθεί και κάνουμε τα βήματα ένα προς ένα, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε ορισμένους, προκειμένου να μπορέσουν να τεθούν σε λειτουργία. Και την Τρίτη ανακοινώσαμε ότι τα στοιχεία πλέον του ενός θα αρχίσουν να αναρτώνται στο διαδίκτυο».

Εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΟι «Γιατροί του Κόσμου» συμμετέχουν και φέτος στην Εβδομάδα Υγείας
Επόμενο άρθροΓιάννης Βύζικας: Οι διατηρητέες καπναποθήκες, συνιστούν ουσιώδες στοιχείο της ταυτότητας της πόλης