Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού έστειλε επιστολή στο υπουργείο για να σωθούν οι καπναποθήκες της Καβάλας. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Βύζικας σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν η ιστορία της Καβάλας να ρημάζει.

Σύμφωνα με τον κ. Βύζικα «Πράγματι κάναμε  αναφορά στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στους Υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ καθώς και στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με επιστολή που έστειλε  η διοίκηση του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, με θέμα την διάσωση των διατηρητέων κτηρίων καπναποθηκών της Καβάλας.

Στην αναφορά μας που ήρθε μετά την ημερίδα που κάναμε με το Επιμελητήριο  τονίζεται ότι τα κτήρια αυτά αποτελούν αρχιτεκτονική και ιστορική κληρονομιάς της πόλης, η οποία όμως έχει πληγεί από την εγκατάλειψη και την παράλειψη λήψης μέτρων για την προστασία τους.

Δεν τολμάς να περάσεις δίπλα από τα κτήρια αυτά. Το ίδιο δεν είχε γίνει και με την Καπναποθήκη της ΣΕΚΕ; Και όλα αυτά για να μην πληρώνουν οι τράπεζες τον ΕΝΦΙΑ επειδή αν πέσουν οι σκεπές δεν πληρώνεις;

Επίσης επισημαίνεται ο ολοένα και μεγαλύτερος κίνδυνος πρόκλησης σωματικών βλαβών, από τις πτώσεις υλικών από τα κτήρια αυτά και καλούνται όλοι αρμόδιοι να πράξουν ότι είναι δυνατό για την προστασία των διατηρητέων καπναποθηκών της πόλης σε νομοθετικό και τεχνικό επίπεδο».

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΑΙΑ

Ο κ. Βύζικας σχολίασε πως «Θα πρέπει το 2% του προϋπολογισμού να πηγαίνει στα διατηρητέα. Δεν μπορείς κάποιος που έχει ένα διατηρητέο από την άλλη να περιμένει 4 χρόνια για να πάρει μια άδεια. Όλα αυτά επισημάναμε στην επιστολή μας».

Μάλιστα προτείνονται και λύσεις, προς αυτή την κατεύθυνση όπως η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου καθώς και η απλή κίνηση να θεωρείται η ημερομηνία κατάθεσης φακέλου μελέτης στην υπηρεσία νεωτέρων μνημείων ως ημερομηνία κατάθεσης φακέλου στην υπηρεσία δόμησης του δήμου Καβάλας.

«Οι προτάσεις μας έγιναν και μέσα στην επιστολή και επιτέλους όλοι πρέπει να δουν σοβαρά το θέμα.  Από τις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις (άρθρο 24 παρ. 6 του ισχύοντος Συντάγματος καθώς και τα άρθρα 6, 7 και 8 της Σύμβασης της Γρανάδας, που επικυρώθηκε με τον Νόμο 2039/1992, ΦΕΚ61Α/92) επιβάλλεται καταρχήν γενική υποχρέωση των κυρίων, επικαρπωτών και νομέων ακινήτων να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη συντήρηση και τον ευπρεπισμό των ακινήτων τους και αφετέρου με την αντίστοιχη υποχρέωση των ιδιοκτητών ή νομέων ακινήτων που χαρακτηρίσθηκαν διατηρητέα ή βρίσκονται σε παραδοσιακούς οικισμούς να τα συντηρούν και σε περίπτωση καταστροφής να ανακατασκευάζουν τα εν λόγω κτίρια με δική τους δαπάνη, την οποία, σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας των, μπορεί να αναλάβει, υπό προϋποθέσεις, το Δημόσιο ή ο οικείος ΟΤΑ.

Και από την άλλη λόγω της κείμενης νομοθεσίας, δεν μπορεί κανείς να προχωρήσει στην αξιοποίηση, ίσως στην πώληση της περιουσίας του με αποτέλεσμα να μην γίνεται κανένα βήμα προόδου».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τέλος ανέφερε ότι «Υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις αλλά άλλοι αποφασίζουν. Θα κάνουμε και μια ημερίδα γιατί το πρόβλημα είναι συνολικό και συνολικά πρέπει να αντιμετωπισθεί το όλο πρόβλημα. Ένα ένα κομμάτι δεν προσφέρει τίποτε. Και να πάρω μια καπναποθήκη για 25 χρόνια από έναν ιδιώτη ως δήμος δεν λύνω το πρόβλημα. Οι καπναποθήκες πρέπει να αντιμετωπισθούν συνολικά. Απλοποίηση διαδικασιών και σε 1,5 χρόνο να πάρει καθείς την άδεια για να κάνει το έργο του, όπως το ΖΑΡΑ για παράδειγμα . Να ενώσουμε δυνάμεις όλοι εμείς που θέλουμε να διατηρήσουμε αυτές τις περιουσίες».

Εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΟ ένας από τους τρεις παλιούς σταθμούς μέτρησης αέριας ρύπανσης που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας λειτουργεί κανονικά
Επόμενο άρθροΦοιτητικές εκλογές: Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και στη Καβάλα ! Άνοδος στη συμμετοχή