Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά Ουκρανικό drone εξαπέλυσε επίθεση κατά θέσεων του Ρωσικού στρατού στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ.
Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και όπως μεταδίδει το Russia Today υπάρχει και ένας νεκρός Ρώσος στρατιώτης.
⚡️Military personnel ‘killed’ after Ukrainian drone strike on the frontline in Eastern Ukraine
Το in.gr και στο κινητό σου! Κατέβασε το app για iOS από το Apple Store
One person has been killed Tuesday, according to the head of the self-declared Donetsk People’s Republic (DPR). (Reports)
— RT (@RT_com) February 1, 2022
Μπλινκεν σε Λαβρόφ: Αποσύρετε τα στρατεύματα τώρα
Εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτή είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.
«Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.
Και η Βρετανία στο παιχνίδι
Η Βρετανία και η Ουκρανία προειδοποίησαν σήμερα ότι μία ρωσική εισβολή θα ήταν ένα τεράστιο λάθος, δεσμευόμενες να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Κίεβο ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Οι δύο ηγέτες προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος και θα είχε έντονο ανθρωπιστικό κόστος», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.
– Τζόνσον: Ο Πούτιν «έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο» της Ουκρανίας –
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο» της Ουκρανίας, σε μία προσπάθεια να επιβάλει μία αλλαγή στην αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υπογραμμίζοντας πως δεν υπερβάλλει για τη ρωσική απειλή.
«Είναι ένας ξεκάθαρος και άμεσος κίνδυνος. Βλέπουμε συσσώρευση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων, βλέπουμε προετοιμασίες για κάθε είδους επιχειρήσεις που συνάδουν με μία επικείμενη στρατιωτική εκστρατεία», ανέφερε ο Τζόνσον, συμπληρώνοντας ότι θα συζητήσει με τον Πούτιν την Τετάρτη.
«Αφορά συνολικά την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Μην έχετε καμία αμφιβολία για το τι νομίζω πως ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να επιτύχει εδώ. Νομίζω ότι προσπαθεί, βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο της Ουκρανίας, εκφοβίζοντας την Ουκρανία, να μας υποχρεώσει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε επίσης: «Μία περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν μία πολιτική καταστροφή, μία ανθρωπιστική καταστροφή και κατά την άποψή μου θα ήταν επίσης για τη Ρωσία και τον κόσμο μία στρατιωτική καταστροφή».
– Ζελένσκι: Η σύγκρουση με τη Ρωσία θα σήμαινε ευρεία πολεμική σύρραξη στην Ευρώπη –
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία δεν θα ενέπλεκε μόνο την Ουκρανία αλλά θα οδηγούσε σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας στην Ευρώπη.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο, ο Ζελένσκι δήλωσε μεταξύ άλλων πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα μπορούσε να ακολουθήσει στην αντιπαράθεση της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Σημείωσε ότι η Ουκρανία υιοθετούσε μία υπεύθυνη προσέγγιση στη συμφωνία του Μινσκ για τον τερματισμό του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, αλλά διαφώνησε με τη Ρωσία στη συνέχεια για το πώς θα εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν.
Η Ρωσία, η οποία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 και στήριξε τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών, εγείροντας φόβους ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γείτονά της.