Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 22, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 οι τριήμερες δραστηριότητες που διοργάνωσε ο Δήμος Θάσου, σε συνεργασία με τον επικεφαλής δικαιούχο Municipality of Garmen (LB) του έργου με ακρωνύμιο “Destinations for all” και πλήρη τίτλο: “Initiative for improving the capacity and accessibility of tourism destinations in the cross border area”, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg VA «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020».

Με στόχο την προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις τουριστικές υποδομές, πραγματοποιήθηκε στις 22/09/2021 στο Δημοτικό Κάμπιγκ της Χρυσής Αμμουδιάς (Golden Beach) στη Σκάλα Παναγιάς Θάσου, μια «Ανοικτή Ημέρα Ιστοριών Επιτυχίας» για 100 συμμετέχοντες, με την τοποθέτηση Δημοσιογράφων και Εκπροσώπων Υποστηρικτικών προς ΑμεΑ Οργανώσεων από Ελλάδα και Βουλγαρία.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, απηύθυναν χαιρετισμούς τόσο ο Δήμαρχος Θάσου, κος. Ελευθέριος Κυριακίδης, όσο και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Garmen, κος. Ahmed Vranchev. Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε η κα. Tanya Ivanova, Εκπρόσωπος Τουριστικού Πράκτορα που συνεργάζεται με Άτομα με Αναπηρία, κάνοντας μια αναλυτική παρουσίαση του έργου “Destinations for all” και των στόχων του.

Στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κάμπινγκ Χρυσής Αμμουδιάς στη Θάσο μια «Διήμερη Έκθεση Φωτογραφίας», με τελικό στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού για τα άτομα με αναπηρία και την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής και του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται τη διασυνοριακή περιοχή, μέσα από την προβολή εκθεμάτων σχετικών με υποδομές κατάλληλες για Άτομα με Αναπηρία και στις δυο περιοχές αντίστοιχα.

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκαν και προβλήθηκαν εκθέματα του βουλγαρικής καταγωγής Φωτογράφου, κου. Ivajlo Tahirov. Ο κος. Tahirov παρουσίασε ένα προς ένα τα έργα του στους παρευρισκόμενους, εξηγώντας πως στόχος τους είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προσβασιμότητας ΑμεΑ σε μια σειρά δραστηριοτήτων σχετικών με τον Τουρισμό, σε χώρους αναψυχής, πολιτιστικούς, αρχαιολογικούς και αθλητικούς.

Αντιστοίχως, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκαν και προβλήθηκαν εκθέματα των ελληνικής καταγωγής Φωτογράφων, κου. Σιδέρη Νικολάου και κου. Νικολάου Καρανικόλα, Φωτογράφου του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ». Στο τέλος της δεύτερης ημέρας της Φωτογραφικής Έκθεσης δόθηκε χώρος για συζήτηση, με τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, και σκοπό την τελική εξαγωγή συμπερασμάτων.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών, πραγματοποιήθηκαν Ενημερωτικές Επισκέψεις σε σημεία του Δήμου Θάσου, για δημοσιογράφους και μέλη οργανισμών για ΑμεΑ από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με τελικό σκοπό την προώθηση του τουρισμού για τα άτομα με αναπηρία.

Την πρώτη εκ των τριών ημερών έγινε ενημερωτική επίσκεψη και ξενάγηση στο Δασσύλιο Πρίνου και το χωριό Λιμενάρια.

Τη δεύτερη ημέρα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην παλιά πρωτεύουσα του νησιού τον Θεολόγο, στους καταρράκτες της Κεφαλόγουρνας, τα αρχοντικά των αρχών του 1800, το λαογραφικό μουσείο του νησιού, και στο σπίτι του Έλληνα πρέσβη της UNESCO με καταγωγή από τον Θεολόγο, το οποίο στέκει επιβλητικό πάνω από 120 χρόνια σε μια από τις πλατείες του Θεολόγου.

Την τελευταία ημέρα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κάμπιγκ στη Χρυσή Αμμουδιά, οι οποίες διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία.

Κατόπιν αυτού, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον ορεινό διατηρητέο οικισμό Παναγία, στις πηγές, στο αγγειοπλαστείο, στο παλαιό ελαιοτριβείο, στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας, η οποία είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένη από χιονόλευκο μάρμαρο Θάσου, και τέλος έγινε μια σύντομη περιήγηση στην αρχαία πόλη της Θάσου.

Το έργο “Destinations for all” συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».

Προηγούμενο άρθροΔωρεάν διάθεση σε ευπαθείς ομάδες υπολειμμάτων υλοτομιών απο το Δασαρχείο Καβάλας
Επόμενο άρθροΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ / SUPER MARKET ΜΑΣΟΥΤΗΣ: Φιλανθρωπικός αγώνας ποδοσφαίρου για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Π.Ε. Καβάλας