Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στο Επιμελητήριο Καβάλας που συμμετείχε στην εμπορική Έκθεση Σερρών και Κατερίνης. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του κ. Μάρκος Δέμπας.

Αρχικά ανέφερε ότι “Έχουν πέσει αρκετά πράγματα μαζεμένα το τελευταίο χρονικό διάστημα και αυτό είναι ευνόητο. Μετά από 2,5 χρόνια που όλα ήταν σε ένα τέλμα εξαιτίας της πανδημίας πολλά δρώμενα, πολλές εκθέσεις, πολλές συναντήσεις, πολλά θέματα και προβλήματα που τρέχουν και δεν μπορούμε να τα αφήσουμε αναπάντητα και χωρίς να βρεθούν λύσεις, όλα αυτά δημιουργούν επαφές, συναντήσεις, μια κινητικότητα γενικά που ας ελπίσουμε να έχει και απτά θετικά αποτελέσματα. Όλα γίνονται ώστε οι επαφές και οι συναντήσεις και με τα κυβερνητικά κλιμάκια αλλά και με τους υπουργούς και γραμματείς να μεταφερθεί επιτέλους αυτή η αγωνία και να βρεθούν οι λύσεις που πιστεύω ότι θα ευνοήσουν τις επιχειρήσεις μας”.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Στο ερώτημα αναφορικά με το κλίμα στις πόλεις που γίνονται επιχειρηματικές δράσεις ο κ. Δέμπας υποστήριξε ότι αυτό που υπάρχει είναι αισιοδοξία και προβληματισμός μαζί. “Και ο προβληματισμός και η γκρίνια είναι λογικά δεδομένα μια και αποτελούν όλα αυτά έναν κώδωνα του κινδύνου προς την εκάστοτε κυβέρνηση να σκύψει και να δει τα προβλήματα τα οποία φαίνονται ότι έρχονται και εμφανίζονται εμπρός μας. Διότι οι επιχειρήσεις μας αρκετά νωρίς βλέπουν προβλήματα τα οποία προφανώς στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας έρχονται μετά από αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Δηλαδή αυτό το κομμάτι με το ενεργειακό κόστος ή αυτό του πληθωρισμού οι επιχειρήσεις μας άρχισαν να το αντιμετωπίζουν από τα τέλη του 2021 και τις αρχές του 2022 και μετά ήρθε και ο πόλεμος και όλα έγιναν ακόμη χειρότερα. Άρα αυτό το κλίμα ανησυχίας, αλλά όχι απαραίτητα απαισιοδοξίας, ο επιχειρηματικός κόσμος το βγάζει προς τα έξω. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι είχαμε ένα πολύ καλό καλοκαίρι και υπήρξε κινητικότητα, υπήρξε αύξηση των εσόδων και έχουμε μια αύξηση που τρέχει με πάνω από 6,5 μονάδες. Βέβαια εμπρός μας έχουμε αυτό που λέγεται “ο δράκος του πληθωρισμού” που ξεπερνά τις 10 μονάδες και φυσικά και το ενεργειακό κόστος που προσπαθούν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης αλλά και η δική μας η κυβέρνηση να το τιθασεύσουν και αυτή είναι η ανησυχία που μεταφέρουμε. Άρα θα έχουμε δύσκολο χειμώνα και έναν χειμώνα αβεβαιότητας. Δεν ξέρουμε τι θα προκύψει” σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΩΝΙΑ

Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε ότι η αγωνία μεταφέρεται προκειμένου “να ακούσουμε και εμείς από τα κυβερνητικά στελέχη ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους! Να μην το κρύψουμε γιατί και στην Κατερίνη που ήμουν την Παρασκευή, είχαμε δύο υπουργούς και τον Άδωνη Γεωργιάδη αλλά και τον υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα όπου κι ακούσαμε από τους ίδιους να λένε ότι οι πολιτικές των προηγούμενων ετών κατόρθωσαν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις και να έχουμε κάποια νούμερα καταθέσεων και αύξησης των επενδύσεων και μείωσης της ανεργίας. Πάμε όμως να δούμε τις μικρές και πολύ μικρές μεσαίες επιχειρήσεις που εμείς εκπροσωπούμε πώς η εικόνα της αισιοδοξίας δεν θα χαλάσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυξήσαμε τζίρους και κέρδη αλλά πρέπει να τα διατηρήσουμε. Όσο για τις εκθέσεις έχουν την ένταση τους. Ξεκινήσαμε από την ΔΕΘ, μετά στην Κατερίνη και στις Σέρρες και υπήρχε έτσι μια καλή δυναμική.

Έρχεται και η δική μας έκθεση στην σειρά και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και οι επιχειρήσεις ψάχνουν να βρουν διεξόδους και είναι καλό να συμμετέχουν σε εκθέσεις”.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Ο ίδιος εκτιμά ότι και η φετινή έκθεση του Επιμελητηρίου Καβάλας θα έχει σημαντικά αποτελέσματα. “Και είναι καλό να συμμετέχουν στις εκθέσεις οι πολίτες. Εμείς πάμε στην έκθεση μας με πάθος και δυναμική. Μετά από δύο χρόνια ξεχνιέσαι και είναι δύσκολο να το επαναφέρεις. Αλλά έχουμε μεγάλες συμμετοχές, θα έχουμε πολλά δρώμενα για να βοηθηθεί η επισκεψημότητα, με δρώμενα για την γαστρονομία και φόρουμ και συνέδρια αλλά και μουσικά δρώμενα θα προσελκύσουμε κόσμο όπως και με τιμώμενη χώρα την Σερβία επίσης θα κερδίσουμε κάτι ακόμη αναδεικνύοντας την Διεθνή Έκθεση της Καβάλας. Πάνω από 40 επιχειρήσεις από το εξωτερικό θα έρθουν και είναι τιμή για εμάς που θα πλαισιωθεί η έκθεση μας από επιχειρήσεις του εξωτερικού. Άρα όλο αυτό θέλουμε να πράξουμε για να δείξουμε ότι πιεσθήκαμε αλλά δηλώνουμε παρόν και η επιχειρηματικότητα παραμένει ζωντανή και θα συνεχίσουμε σε πείσμα των καιρών να δημιουργούμε στην χώρα μας”.

ΟΙ ΝΕΕΣ

Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε ότι με αφορμή την έκθεση θα μπορούν να προβληθούν και νέες επιχειρήσεις, έστω και μικρές επιχειρήσεις. “Το 99% των επιχειρήσεων της χώρας είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν καν πάνω από 2-10 άτομα με μικρούς τζίρους. Αυτές πρέπει να προβληθούν και να ακουσθούν. Και αυτό θα γίνει μέσα από την έκθεση μας” τόνισε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΠρόταση του Γιάννη Εριφυλλίδη για την αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς της Καβάλας
Επόμενο άρθροΟ Γιώργος Πριονίδης δηλώνει ότι η παράταση της προθεσμίας ή το «λουκέτο» στα πρωταθλήματα, δεν λύνουν το πρόβλημα του ποδοσφαίρου