drakonaki-evaggelia-1-660x445

Αυξήθηκε τελικά ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται στους Παιδικούς Σταθμούς Καβάλας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Γεγονός πολύ ευχάριστο όπως δήλωσε η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Αλληλεγγύη» κ. Ευαγγελία Δρακονάκη.

Όπως σημείωσε αρχικά  «Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι πήραμε άλλα 130 παιδιά με το ΕΣΠΑ ενώ τα 90 εξ` αυτών τα είχαμε πάρει ήδη με καταβολή τροφείων και ήταν παιδιά εργαζομένων γονέων οπότε δεν μπορούσαμε να τα αφήσουμε εκτός παιδικών σταθμών. Απλά τώρα μπήκαν μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και απαλλάσσονται από   την καταβολή τροφείων για την φετινή χρονιά.

Και είχαμε και άλλα 30 παιδιά που ήταν σε αναμονή και κάνοντας υπομονή κατάφεραν να μπουν και αυτά στο πρόγραμμα. Σαφώς η εξέλιξη αυτή με ικανοποιεί τα μέγιστα και έτσι υπάρχουν περισσότερες οικογένειες που μπορούν να έχουν δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς ενώ ικανοποιείται και ένας ακόμη στόχος μας, αφού έρχονται επιπλέον χρήματα στους παιδικούς σταθμούς».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ

Πρόσθεσε δε ότι «Και αυτό που τόνισα είναι ότι το οικονομικό άνοιγμα ήταν γύρω στις 250 χιλιάδες ευρώ, ένα ποσό που όπως καταλαβαίνετε ήταν πάρα πολύ δύσκολο να καλυφθεί όση οικονομία και να κάνεις. Ο κύκλος των παιδιών που θα πάρουμε έχει κλείσει και θεωρώ ότι εξ αρχής έχει γίνει ένα λανθασμένος καταμερισμός μια και ήταν ένας προϋπολογισμός που θα αρκούσε να πάρουμε αρκετά παιδάκια ανά την Ελλάδα και στην εφαρμογή του προγράμματος μπερδεύτηκε κάπως η υπόθεση. Χρειαζόταν επομένως η ανακατανομή διότι στις μεγάλες πόλεις βρέθηκαν να παίρνουν παιδιά χωρίς να υπάρχουν παιδικοί σταθμοί για να πάνε εκεί τα παιδιά. Νέοι παιδικοί σταθμοί δεν μπορούν να γίνουν άμεσα και επόμενο ήταν να έχουμε αυτή την αναταραχή. Τελικά εμείς μέσα από το ΕΣΠΑ πήραμε συνολικά σε σχέση με πέρσι 20 παιδιά επιπλέον, 420 παιδιά περίπου. Καλό νούμερο δηλαδή. Να σκεφτείτε ότι για κάθε νήπιο το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί το νομικό πρόσωπο με 2400 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο ενώ κάθε βρέφος χρηματοδοτείται με 2900 ευρώ. Αυτά είναι καλά νέα για το ταμείο γιατί ούτως ή άλλως οι δαπάνες που γίνονται για το προσωπικό, για την σίτιση, την θέρμανση θα γίνουν ούτως ή άλλως. Για αυτό τον λόγο τα 130 παιδιά που μεταπήδησαν μας έφεραν τα 90 εκ των προτέρων αφού αυτά τα είχαμε πάρει με την καταβολή τροφείων εξ αρχής. Άρα η διαφορά είναι τεράστια. Να τονίσουμε βέβαια ότι τα λεφτά του ΕΣΠΑ που πήραμε προσωπικό το καλύπτουμε μέσα από αυτό. Γιατί το προσωπικό το χρειαζόμαστε.

Όλη η άλλη δαπάνη μας βαραίνει και γίνεται και μέσα από το Δήμο Καβάλας. Όσο για την διόρθωση είχαμε συζήτηση του θέματος στο Δικαστήριο στις 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα, για την ανακοπή του προστίμου και αφού συζητήθηκε η οριστική αίτηση αναβολής, αναμένουμε πλέον την απόφαση, Δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι και κατήγοροι αλλά μιλάμε σε επίπεδο διαδικασίας και αναμένουμε το αποτέλεσμα 2 χρόνια μετά».

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τέλος σχετικά με τα παιδιά των προσφύγων δήλωσε ότι «Σχετικά με τα παιδιά των προσφύγων, εμείς δεν έχουμε εμπλοκή πουθενά. Πήγαμε σε συνάντηση στην Θεσσαλονίκη μαζί με τη Δήμαρχο όπου μας έκανε μια ενημέρωση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και μάθαμε ότι τα παιδιά της ηλικίας των παιδιών των παιδικών σταθμών δεν εμπλέκονται με τους δημόσιους φορείς διότι στόχος είναι να μείνουν με τους γονείς τους μέσα στις δομές φιλοξενίας. Για αυτό και η συζήτηση γίνεται για τα παιδιά από 7 ετών και άνω που θα πάνε σε σχολεία τα απογεύματα σε δημοτική ή γυμνάσια. Για τη νηπιακή ηλικία τα παιδιά θα μείνουν μέσα στους χώρους φιλοξενίας».

Προηγούμενο άρθρο«Όλα λειτουργούν καλά με την μεταφορά των παιδιών από τον Αμυγδαλεώνα» δηλώνει ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας Παναγιώτης Τσεντεμεϊδης
Επόμενο άρθρο«Πήγαμε καλά στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων» δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Θάσου Γιάννης Πλαφαδέλης