deh_1

Γόρδιος δεσμός παραμένουν τα ενεργειακά στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίοι έχουν ένα βασικό στόχο:. Να περιέλθει σε ιδιώτες το ήμισυ της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Καθώς οι ιδιωτικές  επιχειρήσεις του κλάδου δεν κατορθώνουν μέχρι τώρα να κερδίσουν αξιόλογο μερίδιο από τη ΔΕΗ, οι εκπρόσωποι των Θεσμών επιμένουν στην πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών παραγωγικών μονάδων της, ή/και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εταιρείας, με εκχώρηση του 17% των μετοχών της. Εχουν ετοιμάσει μάλιστα και σχέδιο-χρονοδιάγραμμα για την πώληση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων μέσα στο επόμενο 15μηνο.
Η κυβέρνηση αμύνεται, αντιπροτείνοντας ως λύση το σχέδιο της ΔΕΗ, που προβλέπει μεταβίβαση χαρτοφυλακίων πελατών της σε θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες εν συνεχεία θα πουληθούν  σε ιδιώτες (πλειοψηφικά πακέτα ή εν συνόλω).

Υποχώρηση για τις «γερασμένες» λιγνιτικές μονάδες, «παζάρι» για τις υδροηλεκτρικές

Η ελληνική πλευρά απέναντι στην άκαμπτη στάση των δανειστών, που επιμένουν σε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, μέσω πώλησης μονάδων, έχει κάνει και κάποιες τροποποιήσεις την στρατηγική της, προκειμένου να άρει το διαφαινόμενο αδιέξοδο. Είναι διατεθειμένη-βάση των τελευταίων πληροφοριών- να συναινέσει σε πώληση παλαιών λιγνιτικών μονάδων, «γερασμένων»  εργοστασίων, που το κόστος ενδεχόμενης ανακατασκευής τους είναι ιδιαίτερα υψηλό και ασύμφορο. Πρόκειται για μονάδες προς… απόσυρση που το υπουργείο Ενέργειας βάζει στο τραπέζι της συμφωνίας, με απώτερο στόχο να προστατέψει από πώληση, στο μέτρο του δυνατού, όσον το δυνατόν περισσότερες υδροηλεκτρικές μονάδες.

Στρατηγικό επενδυτή προτείνει η ΝΔ

Θέση στο θέμα παίρνει και η ΝΔ, προτείνοντας δια του αντιπροέδρου της Κωστή Χατζηδάκη:

Να γίνει αποδεκτή η απαίτηση για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων
•  Να μπεί στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ
•  Να πουληθεί το 66% του ΑΔΜΗΕ για να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ.
Τα μερίδια αγοράς

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επανήλθαν στις αρχικές απαιτήσεις τους  για πώληση μονάδων, βλέποντας ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν κατορθώνουν να κερδίσουν αξιόλογο μερίδιο αγοράς ανταγωνιζόμενες τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΛΑΓΗΕ, το μερίδιο λιανικής των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε τον Φεβρουάριο μόλις κατά 1% – και μάλιστα μετά από πολλούς μήνες  συρρίκνωσης.  Τον Φεβρουάριο η ΔΕΗ είχε  88,58%, ενώ σύμφωνα με το  σχέδιο που έχουν επιβάλει οι δανειστές και η ΕΕ, στο τέλος του 2017 το μερίδιο της πρέπει να πέσει στο 50%.

Ο στόχος αυτός είναι πλέον ανέφικτος: Οι ιδιώτες δεν μπορούν να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό καταναλωτών, η ΔΕΗ διατηρεί δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Αφού λοιπόν οι ιδιώτες δεν μπορούν να κερδίσουν μερίδια αγοράς, για να κλείσει η συμφωνία στα ενεργειακά οι εκπρόσωποι των Θεσμών θέτουν ως προτεραιότητα την πώληση του 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ. Στο χρονοδιάγραμμα που παρουσίασαν αναφέρεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση των μονάδων θα κατατεθούν το Νοέμβριο του 2017 και η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα επιτευχθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Η ελληνική θέση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη και κινείται σ’ άλλη λογική από αυτή των Θεσμών.  Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης που  μετέβη στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στις σημερινές συζητήσεις,  θα τονίσει ότι οι δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ) σε συνδυασμό με πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ  μέσω θυγατρικών, είναι επαρκή «μέτρα» προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν οριστεί για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.

ΓΕΝΟΠ: Ετοιμάζουν ξεπούλημα

Η Ομοσπονδία εργαζομένων της ΔΕΗ, που είχε προειδοποιήσει προχθές ότι η εταιρεία οδηγείται σε ταμειακή ασφυξία, επικρίνει μς σφοδρότητα την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ  υποστηρίζοντας ότι με τις ενέργειες και τις επιλογές του τους προωθούν «ξεπούλημα του ομίλου».

Σε ανακοίνωση της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέρει ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά σιγοντάρουν το ΔΝΤ στην απαίτηση να ιδιωτικοποιηθεί η δημόσια εταιρεία, ενώ η κυβέρνηση εγκαταλείπει τις αρχικές θέσεις της και συζητά για πώληση ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

Στην ανακοίνωση  επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Κοπτόμενη δήθεν για τη ρευστότητα και την εξυγίανση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η Νέα Δημοκρατία προτείνει πώληση και στρατηγικό επενδυτή, και εμφανώς σιγοντάρει το ΔΝΤ», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση του ενεργειακού προγράμματος της ΝΔ και προσθέτει:

«Η δε παραδοχή – από την πλευρά της ΝΔ – τόσο της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην επιχείρηση, όσο και της θέσεως της ΓΕΝΟΠ σχετικά με τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμών, την καθιστά συνένοχη της υπόθεσης αυτής, καθότι οι στρεβλώσεις του παρελθόντος και οι μνημονιακές επιλογές είναι αυτές που έφεραν την επιχείρηση στο χείλος της καταστροφής.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εδώ και λίγα 24ωρα δεν μπορεί να εξηγήσει πειστικά γιατί τρεις υπουργοί είναι «όμηροι» των Θεσμών στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη, που πριν από λίγο καιρό διαβεβαίωνε πως δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων, σήμερα να φαίνεται να βρίσκεται «όμηρος» στις Βρυξέλλες ενώ η επιστροφή του στην Ελλάδα φαίνεται να έχει συνδεθεί με συναίνεση στην υλοποίηση του σεναρίου πώλησης μονάδων, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες που αυτό το σενάριο ενέχει.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος για την ενέργεια, εγκαλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί δεν πουλάνε μονάδες της ΔΕΗ.

Είναι πλέον πασιφανές ότι η κυβέρνηση, υποβασταζόμενη από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, είναι «στο παρα πέντε» να ενδώσει στις πιέσεις των δανειστών που από ό,τι φαίνεται, είναι διατεθειμένοι να εξαντλήσουν την αυστηρότητά και την αναλγησία τους στη χώρα μας, εντείνοντας τις (κατα)πιέσεις και προτείνοντας ακόμα πιο αυστηρά μέτρα».

Προηγούμενο άρθροΣωρηδόν κλείνουν τα μπλοκάκια στις εφορίες
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη διακινητής ο οποίος προωθούσε 10 μη νόμιμους μετανάστες στην Κομοτηνή