Σε αναπτυξιακή τροχιά είναι το Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας καθώς όλα του τα οικόπεδα έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας σημείωσε πως πλέον το πάρκο έχει κορεστεί και θα πρέπει να επεκταθεί.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «οι ειδήσεις για την επιχειρηματικότητα δεν σταματούν στην περιοχή μας. Πλέον του προγράμματος για την αγροδιατροφή που ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη, το Βιοτεχνικό Πάρκο της Καβάλας μετά από τις τελευταίες κινήσεις του διοικητικού συμβουλίου με τον πρόεδρο Παύλο Τσουμάκη, ουσιαστικά η υφιστάμενη κατάσταση από πλευράς οικοπέδων έχει κορεστεί. Είναι ένα θέμα που αναπτύξαμε και στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη. Δεν υπάρχουν, πλέον, διαθέσιμα οικόπεδα. Έγινε ένα πολύ καλό «ξεκαθάρισμα» και για τους υφιστάμενους οικοπεδούχους, κάποιοι θέλησαν να παραμείνουν και πληρώνουν τα μισθώματά τους, έχουμε 4-5 καινούργιους οικοπεδούχους που αγόρασαν οικόπεδα, οπότε το υφιστάμενο κομμάτι του Βιοτεχνικού Πάρκου πρέπει να επεκταθεί.
Στη συζήτηση που έγινε με τον υπουργό κ. Αδωνι Γεωργιάδη, ήταν το σκεπτικό του Επιμελητηρίου που είναι εταίρος μέσα στο σχήμα του Βιοτεχνικού Πάρκου μαζί με την Περιφέρεια ΑΜΘ και το Δήμο Καβάλας, να προσθέσουμε τουλάχιστον άλλα 150 στρέμματα. Υπάρχει ένα option από την κάτω πλευρά του ΒΙΟΠΑ προς τη θάλασσα και να επεκτείνουμε περισσότερο το Πάρκο που βλέπουμε ότι μετά από περίπου 10-12 χρόνια απραξίας να υπάρχει ένα πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Πρόσθεσε ότι «επειδή είναι σε εξέλιξη και δύο προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης που έρχονται να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη Βιοτεχνικών και Επιχειρηματικών πάρκων, θα προετοιμάσουμε την πρότασή μας το επόμενο διάστημα, θα την υποβάλλουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και εκτιμώ ότι θα τύχουμε μιας υψηλής χρηματοδότησης για τη δημιουργία των υποδομών που απαιτούνται στο νέο χώρο που θα ζητήσουμε να μας παραχωρηθεί.
Εκτιμώ ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που μερικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν ότι όταν ένα επενδυτικό σχέδιο εντάσσεται μέσα σε Βιοτεχνικό Πάρκο ή Βιομηχανική Περιοχή, απολαμβάνει στην περιοχή μας 70% επιδότηση σε χρήμα και όχι σε φορολογικές απαλλαγές. Ενώ αν θα είναι σε περιοχή εκτός Βιοτεχνικού Πάρκου αυτό το ποσοστό πέφτει στο 56% περίπου. Και γι’ αυτό εκτιμώ ότι υπάρχει αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων και επιχειρηματικών δράσεων μέσα σε τέτοιους οργανωμένους βιοτεχνικούς χώρους.
Εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε έναν επιπλέον χώρο στις επιχειρήσεις της Καβάλας για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια».