Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται εδώ και λίγες μέρες για το πάρκινγκ στο Δικαστικό Μέγαρο, λέμε τα εξής:

Το ζήτημα της στάθμευσης στην περιοχή αφορά κατά ένα μεγάλο μέρος το Δικαστικό Μέγαρο, καθώς υπάρχουν δεκάδες δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και πολίτες που μετακινούνται εκεί καθημερινά. Παράλληλα όμως, μεγάλες ανάγκες στη στάθμευση έχουν και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή με δεκάδες υπαλλήλους, επαγγελματίες, πελάτες που εξυπηρετούνται καθημερινά και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα εδώ και χρόνια.

Η διοίκηση του Δήμου πάει να ρυθμίσει “με πασαλείμματα” τις θέσεις στάθμευσης γύρω από το νέο πολυκατάστημα, αφήνοντας ΑΛΥΤΟ το πρόβλημα της στάθμευσης στο Δικαστικό Μέγαρο και σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Αντίθετα, θα έπρεπε (και θα πρέπει) να στηρίξει και να προωθήσει τον σχεδιασμό του Οργανισμού Λιμένα να επεκταθεί το κρηπίδωμα του παραλιακού μετώπου μέσα στη θάλασσα, στο σημείο μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο, και να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος πάρκινγκ που θα εξυπηρετεί την Ιχθυόσκαλα και το Δικαστικό Μέγαρο!

Μήπως η Καβάλα δεν έχει εμπειρία στη δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων με επέκταση προς τη θάλασσα;

Δυστυχώς, η σημερινή διοίκηση του Δήμου αντιμετωπίζει αποσπασματικά τα προβλήματα και δεν σχεδιάζει. Δεν οραματίζεται, δεν βλέπει μπροστά, δεν δίνει σωστές και συνολικές λύσεις στα προβλήματα.

Πρέπει να οργανώσουμε συνολικά την χωροταξία της περιοχής της Ιχθυόσκαλας και να σχεδιάσουμε από τώρα ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Όχι να ασχολούμαστε μόνο όταν προκύπτει ένα πρόβλημα.

Ήδη ο Δήμος έχει αργήσει, ενώ ο Οργανισμός Λιμένα έχει προχωρήσει τον δικό του σχεδιασμό για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας.

Στις φωτογραφίες μπορούμε να δούμε σημεία της περιοχής που πρέπει να ενταχθούν σε έναν φιλόδοξο σχεδιασμό, να αναπλαστούν και να αξιοποιηθούν.

Τέλος, δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι η περιοχή της Ιχθυόσκαλας αναβαθμίζεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η Ιχθυόσκαλα Καβάλας είναι η τρίτη μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα στη χώρα, μετά του Πειραιά και της Μηχανιώνας. Η μετακίνηση της αλιευτικής δραστηριότητας της Καβάλας στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Ιχθυόσκαλας, με βάση τον σχεδιασμό του Οργανισμού Λιμένα, θα δημιουργήσει νέα οικονομικά και αναπτυξιακά δεδομένα.

Θέλουμε ως τοπική κοινωνία να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία;

Βάζουμε στόχο να αυξηθεί το ποσοστό αλιευμάτων που απορροφώνται από την τοπική αγορά και από τοπικές επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου, για να παράγουμε εδώ περισσότερα προϊόντα με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τον κλάδο και την περιοχή μας;

Βάζουμε στόχο να δώσουμε κίνητρα να δημιουργηθούν νέες μεταποιητικές επιχειρήσεις για αλιευτικά προϊόντα;

Εμείς ΝΑΙ.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε ένα μικρό χωροταξικό και αναπτυξιακό σχέδιο για τη δημιουργία τέτοιου είδους επιχειρήσεων, που θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα φέρει πλούτο στον τόπο μας και δεκάδες νέες και σταθερές θέσεις εργασίας για τους Καβαλιώτες.

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας,

Επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Προηγούμενο άρθροΝίκος Παναγιωτόπουλος: 4,8 εκ ευρώ η επένδυση στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα
Επόμενο άρθρο«Γαλάζια μάζωξη» μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού – Ποιοι έδωσαν το παρών